Annonce
Aarhus

Trecifret millioninvestering i Aarhus Lufthavn

Massive investeringer er på vej til Aarhus Lufthavn. Foto: Jens Thaysen
Privat investor overtager formandsposten i Aarhus Lufthavn, som får en kapitaltilførsel på samlet 130 millioner kroner til udvikling af ruter og moderne faciliteter.

AARHUS: Aarhus Lufthavn står foran en gigantisk kapitaltilførsel fra ejerkredsen, der samtidig udvides med en erhvervsmand fra Aarhus som ny formand.

På tre samtidige byrådsmøder onsdag aften vedtog byrådene i Aarhus, Syddjurs og Norddjurs at udvide aktiekapitalen i Aarhus Lufthavn A/S med samlet 130 millioner kroner for at investere i moderne faciliteter og flere ruter.

Aarhus Kommune ejer indtil nu 90 procent af aktiekapitalen og stiller med 90 millioner kroner, mens Syddjurs og Norddjurs kommuner hver stiller med ekstra fem millioner kroner.

Endelig optager kommunerne erhvervsmanden Jens Stausholm, Aarhus, i ejerkredsen, hvor han køber sig ind med 30 millioner kroner via sit firma Staus A/S. Jens Stausholm udgiver digitale brochurer i firmaet JS World Media.

Samtidig får Staus A/S, ifølge Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard, købsoption på yderligere aktier i Aarhus Lufthavn til markedspris.

Annonce

Plads til yderligere lån

Endvidere har parterne aftalt, at der på markedsvilkår kan optages lån for yderligere 200 millioner kroner om nødvendigt med kommunegaranti. Dermed kan der være tale om en endnu større investering i lufthavnen.

Århus Stiftstidende kunne 1. marts afsløre, at salgsprocessen var i gang, og her kunne vi fra kilder afsløre, at netop navnet på Jens Stausholm var nævnt som ny investor, fordi han uden nærmere forklaring var udtrådt af lufthavnens bestyrelse.

Dette har åbenlyst været for ikke at stå i habilitetsproblemer under forhandlingerne om aktieudvidelsen, hvor han altså selv har forhandlet om et køb. Derfor indtræder Jens Stausholm nu igen i lufthavnens bestyrelse - og denne gang som ny formand, hvor han afløser den hidtidige formand, Torben Boldsen, Randers.

To bestyrelsesposter

Jens Stausholm får i kraft af sin aktiepost også en ekstra bestyrelsespost til sit firma. Navnene på den nye bestyrelse er endnu ikke offentliggjort.

- Vi er blevet enige om en ny forretningsplan med anden etape af den turn around, vi er i gang med for Aarhus Lufthavn. Første del begyndte da Aarhus overtog de 90 procent af aktierne. Og nu, hvor lufthavnen er i god gænge med flere passagerer og ruter, synes vi, at det er et godt tidpunkt at få en privat investor med. Derfor er det meget glædeligt, at det er lykkedes, siger Jacob Bundsgaard.

Aarhus Kommune overtog ved årsskiftet 2016/2017 størstedelen af aktierne i Aarhus Lufthavn - 90,02 procent. De resterende 9,98 procent blev fordelt mellem Syddjurs og Norddjurs Kommuner.

Formålet var at igangsætte en rekonstruktion, der skulle skubbe lufthavnen i en mere positiv udvikling - og det er lykkedes. Blandt andet fordi, at SAS og Easyjet har valgt at satse stort på lufthavnen. Passagertallet i lufthavnen er således øget med 30 procent fra 2017 til 2018.

Tryk på udviklingen

På baggrund af Jens Stausholms interesse for lufthavnen og en ny businessplan er ejerkommunerne blevet enige om at sætte tryk på en yderligere udvikling af lufthavnen. Udviklingen skal sikre et markant øget passagertal i fremtiden.

- Kapitaltilførslen skal anvendes til at investere i at udvikle lufthavnen med moderne faciliteter og nye ruter, siger Jacob Bundsgaard.

Hvordan finder Aarhus Kommune 90 millioner kroner lige efter en sparerunde?

- Det er heller ikke penge, vi henter i kassen. Vi har i forvejen en overskudskapital stående i aktier og obligationer, og dem sælger vi nogle af for at købe flere aktier i lufthavnen, forklarer Jacob Bundsgaard.

Det lykkedes ikke onsdag aften at få oplyst den præcise procentfordeling af aktiekapitalen. Ej heller er det lykkedes at få kontakt med den nye formand Jens Stausholm for en kommentar.

De rejsende kan se frem til mere moderne faciliteter med de kommende investeringer i Aarhus Lufthavn. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bilister skal ud på omvej: Veje i det vestlige Aarhus er også spærret mandag

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Aarhus

Heste på dybt vand: Vandmasserne ved Brabrand Sø tiltrak nysgerrige østjyder

Annonce