x
Annonce
Aarhus

Tredje fribyforfatter til Aarhus: Venezuleansk samfundskritiker vil fortsætte sin kamp for demokrati og ytringsfrihed

Milagros Socorro skal de næste to år bo i Aarhus sammen med hendes mand og deres hund - langt væk fra trusler og overvågning i Venezuela. Foto: Axel Schütt
Venezuleanske Milagros Socorro har de næste to år har hjem i Danmarks næststørste by. Hun er lettet over at komme væk fra dødstrusler og konstant følelse af overvågning.

AARHUS: Venezuleanske Milagros Socorro bliver den tredje fribyforfatter i Aarhus' historie, da hun er garanteret husly de næste to år. Hun følger dermed i fodsporet af Tendai Fran Tagarira og Omid Shams Gakieh, som tidligere har fået husly i Aarhus.

Den 57-årige samfundskritiker flygter fra et totalitært styre i Venezuela, hvor der ikke er nogen fri presse, økonomien er i sænk, befolkningen sulter, ingen tiltro til det politiske system og en konstant følelse af at blive overvåget - blandt andet på de elektroniske medier. Hun er ovenud lykkelig for at slippe væk fra en hverdag med dødstrusler og oplevelser med hackede mail-, Facebook- og Twitterkontoer.

- Det kan ikke beskrives, hvor forfærdeligt det er at leve i et totalitært samfund, hvor man har følelsen af at blive overvåget. Totalitarismen er overalt i samfundet. At komme hertil er ligesom en drøm. Det er en unik mulighed for at starte på en frisk, hvor hverdagen ikke er præget af trusler og frygt, siger Milagros Socorro.

For at vise sin støtte til den hårdtprøvede venezuleanske befolkning går hun i et par løbesko, som er gået i stykker ude i tå-enden. De fleste borgere i Venezuela har ikke råd til nye sko, så derfor vil hun ikke købe nye.

Fribyforfatter-ordningen er en del af det verdensomspænde ICORN-samarbejde, som har til mål at huse forfulgte samfundskritikkere og menneskerettighedskæmpere. Det er Kultur og Borgerservice, som har stået for koordineringen med ICORN, og for rådmand Rabih Azad-Ahmads (R) var det nærliggende at tilbyde hjælp.

- Aarhus er en by kendt for ytringsfrihed og demokrati, men man skal også gøre noget aktivt for at vise det. Huslyen til Milagros Socorro er et eksempel på dette, og vi er rigtig glade for at byde hende velkommen, siger Rabih Azad-Ahmad til Århus Stiftstidende.

Annonce

Bliv klogere på ICORN

 • International Cities of Refuge Network har hovedsæde i Stavanger, Norge.
 • Den uafhængige organisation stammer fra 2006.
 • Organisationen sørger for husly til forfulgte personer, så de kan fortsætte deres arbejde væk fra hjemlandet.
 • Samarbejdet tæller mere end 70 byer rundt omkring i verden, og mere end 170 forfulgte personer har fået husly.
 • Der gives husly til journalister, kunstnere, sangere, forfattere, bloggere, poeter, tegnere og andre personer, som kæmper for menneskerettigheder og ytringsfrihed.
 • Aarhus var den første ICORN-by i Danmark, da den tiltrådte samarbejdet i 2010.

Bidrag til samfundet

Selvom det er nærliggende at hjælpe folk i nød, håber rådmanden, at Milagros Socorro kan bidrage til det danske samfund ved at give os en indsigt i, hvor godt vi egentlig har det herhjemme.

- Danskerne kan forhåbentlig blive mere bevidste om vigtigheden af ytringsfrihed og demokrati ved at høre om Milagros' historie. Som regel ved man jo ikke, hvor godt man har det, indtil man mister det eller ser hvor dårligt andre har det. Forhåbentlig kan hendes historie gøre folk klogere og skabe en god, udviklende debat om ytringsfrihed og demokrati, siger han.

Milagros Socorro er også selv kommet til Danmark for at fortsætte sit arbejde.

- Man skal aldrig glemme vigtigheden af demokrati og ytringsfrihed i ens liv. Det skal forsvares hver eneste dag, og jeg ser frem til at fortælle min historie til Aarhus og resten af verden. Derudover vil jeg også gerne bidrage med noget skriftligt her i Danmark. For det første skal jeg færdiggøre to bøger, men derudover vil jeg også gerne skrive om Danmark og jeres samfund, siger hun.

Aarhus' første fribyforfatter

 • Tendai Frank Tagarira (Zimbabwe).
 • Flygtede fra Mugabes regime i 2009 ovenpå udgivelsen af hans bog Trying to make sense of it. Her kom han til Namibia.
 • Fra 2010-2012 ydede Aarhus husly.
 • Har i dag fået asyl i Danmark.

Kilde: Icorn.org & litteraturen.nu

Aarhus' anden fribyforfatter

 • Omid Shams Gakieh (Iran).
 • Forfatter, kunstner, litteraturkritiker og freelancejournalist.
 • Flygtede fra Iran i 2011 ovenpå en lang række anholdelser, overgreb og trusler. De hændelser fandt sted, fordi han udtale sig kritisk om styret i Iran og kæmpede for menneskerettigheder.
 • Han kom til Italien, hvor han tog en MA i amerikanske studier ved University of Torino.
 • Fra 2014-2016 ydedede Aarhus husly.

Kilde: Icorn.org & litteraturen.nu

Milagros Socorro (tv) og Rabih Azad-Ahmad (th) håber på et gensidigt samarbejde for demokrati og ytringsfrihed. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Annonce