Annonce
Aarhus

Trend har fået ben at gå på: Vi er blevet vilde med at trave

Sneklædt landskab, solskin og gåtur i godt selskab - whats not to like? Danskerne har under coronapandemien fået øjnene op for gåturens glæder, og vi går som aldrig før. Foto: Jens Thaysen
Gang var i 2020 danskernes foretrukne motionsform. Coronapandemien har fået os til at få øjnene op for gåture som en nem og bekvem motionsform, der både styrker hjerne og hjerte.
Annonce

ØSTJYLLLAND: Der er en ren folkevandring i gang i skovene, på strandene og i byens parker. Og østjyderne er ikke alene om at snøre traveskoene.

En spritny undersøgelse fra SDU’s forskningsprojekt "Danmark i bevægelse" viser, at 90 procent af danskerne går tur i fritiden

Undersøgelsen er baseret på svar fra 163.000 danskere, der i oktober og november modtog et spørgeskema fra projektet om alle mulige former for bevægelse i hverdagen.

Samme retning peger den seneste undersøgelse fra Idrætten Analyseinstitut, der gør status over danskernes motions- og idrætsvaner i 2020.

Ikke alle resultater af undersøgelsen er blevet offentliggjort endnu, men tallene taler sit klare sprog: Gang er mere populært end nogensinde.

72 procent af landets voksne befolkning har angivet, at de bruger vandre- og gåture som motionsform.

- Det er tre gange så mange, som sidst undersøgelsen blev lavet. Så der er sket en eksplosiv vækst. Vores bedste bud er, at det er en corona-reaktion. Meget andet idræt kan ikke laves nu, og mange er hjemme og har brug for at komme ud og få frisk luft, lyder vurderingen fra Thomas Lind, programleder i "Bevæg dig for livet", der er iværksat af DGI og DIF i samarbejde med Nordea-fonden og Tryg Fonden.

I "Bevæg dig for livet" arbejder man meget med gang-fællesskaber og gang-foreninger, lige som man også er aktiv i DR-kampagnen "Danmark går sammen", hvor første bølge handler om at få danskerne ud at gå.

- Vi er selvfølgelig ærgerlige over, at al anden idræt er lukket ned, til gengæld er vi glade for, at en masse kommer ud at gå i stedet for. Vi oplever stor kontakt med de folk, der er ude at gå, og det tror jeg er et resultat af, at der er endnu flere ude at gå end normalt, siger Thomas Lind.

Annonce

Gang er fuld af fordele

Men hvorfor er det blevet så populært at gå en tur?

- Først og fremmest er det den lave barriere. Man behøver ikke klæde om til det, og man kan gøre det fra sin egen dør. Og så er der fleksibiliteten ved både løb og gang. Det er noget folk fremhæver, når vi spørger dem. Det er nemt at passe ind i en hverdag. Du kan gøre det, når du vil, og du er ikke afhængig i at skulle gøre det med andre, siger Thomas Lind og tilføjer:

- Vi oplever nogle gange en lille smule fordomme mod, at gang ikke er ’rigtig sport’ og ikke er så gavnligt, som så meget andet. Men der er virkelig mange fordele ved at komme ud at gå både for det mentale helbred, for kreativiteten og det fysiske helbred. Jeg tror, at mange i coronatiden har fundet ud af, at det gør noget godt for dem, hvis de begynder at gå regelmæssigt.

Vi går som aldrig før

Svar fra SDU’s forskningsprojekt "Danmark i bevægelse" viser, at 90 procent af danskerne går tur i fritiden. 84 procent vælger indimellem at gå, når de skal afsted til for eksempel fritidsaktiviteter, på besøg, i institution eller på indkøb.

Spurgt til forskellige udsagn svarede 89 procent af de adspurgte, at de går tur for at gøre noget godt for sig selv, 86 procent at de gerne vil vedligeholde eller forbedre sundheden. Andre kan godt lide aktiviteten (86 procent), og 78 procent fordi det passer godt ind i hverdagen.

52 angav at de gik tur for at være sammen med andre.

71 procent går ture i moderat tempo, mens 22 procent går ture i hurtigt tempo. Gåture i hurtigt tempo dyrkes i højere grad af midaldrende og af flere kvinder end mænd.

30 procent af danskerne går tur med en hund, og kvinder er oftere ude med hunden end mænd.

Kilde: Undersøgelsen "Danmark i bevægelse", SDU

Samtidig er gåture noget man nemt kan gøre sammen med andre både familie eller venner, og det kræver ikke specielle kvalifikationer i forhold til mange andre idrætsgrene.

- Der er selvfølgelig nogle ting, som er gode ved højintens-idræt, som man ikke får ud af at gå. Til gengæld er der bare så mange ting, man får ud af at gå, og så er det jo bedre at gå end ikke at dyrke højintens idræt. Der er også det aspekt ved en gåtur, at det er mindre stressende. Man kommer tit ud i naturen og får ro på tankerne på en anden måde, end hvis man dyrker en lidt mere højintens idræt, og på den måde har gang en fordel i forhold til andre idrætsgrene, forklarer Thomas Lind.

Annonce

Gang og fællesskaber

"Bevæg dig for livet" arbejder tæt sammen med omkring 200 gåfællesskaber i hele landet for at inspirere danskerne til at komme "i gang".

- De seneste år har vi uddannet 'Gå-værter', fordi vi oplevede, der var et behov for et tilbud, der ikke var så foreningsbaseret.  Vi rekrutterer frivillige udenfor foreningslivet, hvor man har fokus på værtsrollen, og det at tage sig godt af folk, men hvor det ikke handler om fysisk fremgang og progression. Rigtig mange går ture bare for at være sammen med andre mennesker, lige så meget som det er for at gøre noget godt fysisk for sin krop. Så vores primære arbejde er at fokusere på, at folk går sammen med hinanden, fordi vi synes, det har den største værdi, siger Thomas Lind.

"Bevæg dig for livet" har efterhånden uddannet på den gode side af 500 Gå-værter. Ofte i et kommunalt samarbejde, da mange kommunerne ser det som et godt tilbud til borgerne og noget, der kan forhindre, at danskerne bliver for inaktive.

I DGIs gåfællesskaber er det de ældre, der er bedst repræsenteret.

- Seniorsegmentet er dem, der er bedst til at komme ud at gå, men vi har rigtig mange fællesskaber, hvor der også er børnefamilier, som kommer ud at gå, siger Thomas Lind.

Børnene er nemlig også kommet godt med på gå-bølgen i 2020.

Den før nævnte undersøgelse fra Idrætten Analyseinstitut viser, at gang for børnene er blevet den tredje mest benyttede motionsform. Måske fordi de er i hjemmeskole og bliver tvunget ud af deres forældre, eller også fordi de selv finder ud af, at det er meget rart at komme ud at gå en tur en gang imellem.

Vil man snuse til det at blive Gå-vært, er der inspirationsmøder online den kommende tid. Thomas Lind fortæller, at over 90 allerede har tilmeldt sig det første møde.

- Det er spændende at, se om hele den gå-bølge, vi oplever nu, kan gøre, at der er endnu flere, som har lyst til at lave gå-fællesskaber. Det håber vi selvfølgelig, slutter han.

I gang med at gå - her er der inspiration at hente

DR, Dansk Firmaidrætsforbund, Dansk Skoleidræt, DIF og DGI, der står bag projektet “Sammen i bevægelse”, som skyller ind over landet i seks forskellige bølger i løbet af året. Den første bølge, “Danmark går sammen”, varer fra til og med 7.

Også Ældre Sagen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, Kulturmødet Mors, Dansk Vandrelaug, Dyrenes Beskyttelse og Dansk Motionsforbund sætter fokus på gangaktiviteter, som danskerne kan blive en del af. På kampagnesitet danmarkgaarsammen.dk vil det være muligt at følge med og blive inspireret hele året.

På wewalk.dk kan man blive inspireret til at gå ture og samle skrald på landets strande.

På www.bevaegdigforlivet.dk kan du læse mere om at blive Gå-vært.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Kommentar: Sagen om Peter Christiansen handler ikke om penge, men om selvforståelse - og AGF har fået sendt et signal til FCK

Debat

Et langt år - med gode oplevelser

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Erhverv

Chefkok fra Det Franske Hjørne klar med måltidskasser: Mad af høj kvalitet og et minimum af madspild

Byudvikling For abonnenter

Burgerbar og flere restauranter på vej: Strandvejen i Risskov bliver nyt madcentrum

Annonce