Annonce
Kronik

Trip trap træsko

Mine træsko kunne bruges til alle anledninger – fra hverdag til fest. Jeg var naturligvis spejder, og på den årlige lejr gik jeg snildt 30 kilometer i træsko.
Annonce

Jeg var barn i det, der i dag må kaldes de glade 70-ere. Det var en tid, hvor vi alle havde langt hår. En tid som måske får en revival nu, hvor frisørerne bliver tvunget til at holde lukket. 70-erne var også tiden med kassebukser, og farverne brun og lilla var højeste mode, blandt andet blev mine forældres radiatorer malet i den flotteste dybe lilla farve. Og så var der træskoene.

Jeg gik i hvert fald altid med træsko. Jeg elskede mine træsko, og jeg gik udelukkende i træsko al den tid, jeg kan huske fra min barndom. De var blå og sorte, og altid uden hælkappe. At andre sværgede til træsko med hælkappe er en helt anden historie. Mine træsko kunne bruges til alle anledninger – fra hverdag til fest. Jeg var naturligvis spejder, og på den årlige lejr gik jeg snildt 30 kilometer i træsko. Ligesom mine forældre i nogle år ivrigt dyrkede såkaldte march-ture, hvor jeg samlede de flotteste medaljer for at have gået 10-15 ja helt op til 20 kilometer i mine træsko. Medaljerne blev naturligvis hængt op på den fineste ’klokkestreng’ på mit værelse, og jeg var meget stolt.

Sidst i 70-erne kom så træsko-støvlen, som også for mig blev et kæmpehit, hvor vi nu alle kunne gå i træsko selv om vinteren. De var forede og lækre, og med den gode træbund. Det var så populært. De skønne træskoår, blev dog brat afløst af yuppie-tiden, og træsko var yt. Også for mig. De blev erstattet af andefødder, sorte lædersko, Ecco-sko osv. De lykkelige træskoår blev glemt.

Nu her 35 år senere – nå ja ok 45 år senere, har jeg så for første gang investeret i et par træsko igen. Det har jeg gjort, fordi jeg trængte til nye havesko. Jeg har ellers i mange år ikke haft rigtigt havetøj. Jeg har bare brugt noget af mit gamle tøj og sko, og gjort det til havetøj. Det har givet en del moro og kommentarer fra naboerne, når jeg hakker bede og klipper hække i fine sorte og udtjente lloyds-sko. Men jeg har bare tænkt, at jeg ligeså godt kunne få mest muligt ud af skoene og slide dem helt i bund.

Men nu har jeg gjort det, købt en fin størrelse 43 af en træsko uden hælkappe og i farven sort. Der er godt nok ingen træbund, den er i stedet lavet af hård plast. Det gør dog ikke umiddelbart den store forskel. Jeg genoplevede igen den frie følelse og fornøjelsen ved hurtigt at kunne smutte i et par træsko, så nu bliver de nok favoritfodtøjet de næste 10 år – i hvert fald til brug for havearbejdet, og småturene ned i byggemarkedet.

Mine naboer og familie vil fremover derfor møde mig i haven med træsko på fødderne og hakken i hånden. Indtil videre holder jeg dog fast i at bruge mine gamle fine Boss-bukser og hilfiger-skjorte som havetøj, og så må de grine ad det. For står det til mig – og det gør det – så går der mange år, inden det bliver udskiftet med en komfortabel kedeldragt i blå.

René Skau Björnsson, Direktør, formand Børnesagens Fællesråd
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce