Annonce
Aarhus

Trist og grå betonplads i midtbyen: Ny oase opstår ved bagsiden af Dokk1

Nyt liv er på vej til en tom plads bag Dokk1, hvor Mads Binderup er hyret til at bygge scene og et stort siddeområde med højbede. Foto: Flemming Krogh
En overset plads bag Dokk1 tiltrækker ikke mange mennesker. Men nu skal et nyt projekt skabe liv og indbydende rammer for området, hvor debatten om klimaets fremtid i forvejen har høj prioritet

AARHUS: Bortset fra uønskede græstotter, som stikker op hist og her, er der ikke meget grønt på de grå fliser bag Dokk1 - i retning mod øst. Pladsen er stor, men tiltrækker sjældent mennesker, og det er faktisk ærgerligt, da stedet ligger smukt helt tæt på åens udløb. Trafikstøj er der heller ikke meget af, da pladsen ligger i god afstand til midtbyens mest trafikere veje.

Men nu er der ved at blive skabt liv på stedet. Tunge bjælker i douglasgran, der har den smukkeste røde glød, er ved at blive skåret til, så de kan indgå i Tingstedet, som bliver en del af selve området.

- Når vi er færdige, bliver der siddepladser rundt på fliserne, som bliver omgivet af plantekasser og et par store træer. Det skal nok blive rart at opholde sig her, lyder det fra en travl håndværker og designer, Mads Binderup, fra Bureau Detours, der er hyret til at bygge den nye oase i midtbyen.

Annonce

Tingstedet skal bidrage til klimadebat

Indtil nu er der blot et stort skelet i træ, men på en tegning, som Mads Binderup fluks finder frem i sin firmabil, kan man fornemme, hvordan pladsen kommer til at se ud i den snarlige fremtid.

Når vi er færdige, bliver der siddepladser rundt på fliserne, som bliver omgivet af plantekasser og et par store træer. Det skal nok blive rart at opholde sig her.

Mads Binderup. Bureau Detours

Navnet Tingstedet referer til gamle tider, hvor demokratiet var i sin vorden. Hvor landsbyens vigtige personer mødtes på et tingsted for at diskutere vigtigt beslutninger. Nu bruger man navnet her, hvor der bliver plads til 17 personer, som kan sidde i en rundkreds og diskutere.

Tallet 17 er ikke tilfældigt. Det refererer til FN's 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling. Emnet er i forvejen en del af stedet, da man ofte inviterer skoleklasser og andre interesserede indenfor i Verdensrummet på selve Dokk1 - som vender ud til pladsen.

Området bag Dokk1

Salling Fondene har doneret 500.000 kroner til udformningen af Verdensrum, Tingsted og udendørs scene, hvor man forventer, at fællesskaber og løsninger kan vokse frem og nære hinanden.

Tingstedet bliver udformet med 17 pladser – 14 sten og tre pladser til mennesker i kørestol. På den måde kan kørestole køre direkte ind på scenen fra gadeplan via en rampe.

Helene Schvartzman, leder af Verdensmåls-indsatsen på Dokk1, glæder sig naturligvis meget til at få bygget det store område færdigt udenfor.

Fra sit kontor på Dokk1 følger Helene Schvartzman med i, hvordan Mads Binderup bygger Tingstedet. Foto: Flemming Krogh

- Jeg tror, det bliver godt. Udover Tingstedet - tæt ved vandkanten - kommer der også til at være plads til udendørs udstillinger og en mindre scene. Du kan se den der, men den er dog ikke færdig, da der kommer en stillads-konstruktion rundt om selve scenen, siger Helene Schvartzman, der er dukket på i solskinnet på den hidtil noget oversete plads i midtbyen.

Annonce

Sten fra vejbyggeri

Området skal bidrage til at skabe nye fællesskaber, som er en forudsætning for, at man kan løse udfordringerne med klimaet i fremtiden. Genbrug er et nøgleord, og det arbejder man også ud fra i etableringen af området.

- De store sten, som kommer til at udgøre det for siddepladser til Tingstedet, henter vi fra byggeriet af Beder-Bering-vejen syd for byen. Sandet, som blandt andet skal bruges som stenenes underlag, er fra Aarhus Ø, hvor det er i overskud, forklarer Helene Schvartzman.

En del af sandet fylder man i de store højbede, hvor der bliver sået vilde blomster og andre arter, som trives i næringsfattig jord.

Tingstedet bliver bygget i massivt tømmer, som kan modstå vind og vejr. Foto: Flemming Krogh

Tanken er, at stedet kommer til at rumme kulturelle indslag, som kan have en relevans for klimadebatten.

- Jeg håber, den nye scene får folk, som har noget på hjerte, til at stille op. Klimadebatten handler om meget mere end vindmøller og affaldssortering, og det skulle området gerne kunne bidrage til, når det står klar i løbet af oktober, mener Helene Schvartzman.Annonce
AGF For abonnenter

Særligt område til AGFs stemningsfans, 'kvindemad' og storskærm i fanzone: Her er 11 ting, det nye stadion kommer til at indeholde

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slott bliver en del af Sportens Hall of Fame

Aarhus For abonnenter

Er der åbnet en 'stikker-linje' i ældreplejen? Vred rådmand kalder ny klagemulighed for udansk

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

Aarhus

Fødevarekontrollen kom tilbage efter flere måneder: Bananfluerne svirrede stadig rundt i køkkenet

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Debat

Danmark skal ud af EU: Nu samles vi til kamp for en ny afstemning

Alarm 112

26-årig mand dømt for voldtægt: Sendte nøgenbilleder af offer til flere venner

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Alarm 112

Serieindbrudstyv hærger et større område: Politiet har modtaget 40 anmeldelser om indbrud i biler i denne uge

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Aarhus

Emma og Emilie føler sig glemt af skole og regering: Hvornår begynder I at tage vores uddannelse lige så seriøst, som vi selv gør?

Annonce