Annonce
Debat

Tro på produktionsskolerne - det gør vi

Regeringen vil reformere de forberedende tilbud til unge, der ikke følger den lige vej fra grundskolen til en ungdomsuddannelse. Vejen hedder forenkling, men også at nedlægge produktionsskolerne. I stedet vil regeringen oprette 20 kommunale mastodontcentre, der skal varetage opgaven. Det er en dårlig idé, der er i direkte modstrid med de anbefalinger, som regeringens eget ekspertudvalg kom med for få uger siden.

Vi går ind for nærhed og mangfoldighed, gerne i en samlet ramme, så tilbuddene bliver koordineret, men vi ønsker ikke en centralisering.

Forslaget om kommunalisering overskygger en række i øvrigt gode forslag i regeringens udspil, der forenkler området, styrker de praktiske dele af uddannelsen og sammenhængen mellem de praktiske fag og de boglige fag.

Men de unge har ikke brug for kæmpeinstitutioner, som de skal rejse langt efter. De har brug for nærhed, fællesskab og voksne, de kan skabe relationer til.

Når regeringen foreslår kommunalisering, betyder det, at kommunerne reelt bestiller opgaverne hos sig selv. Det giver risiko for uensartede tilbud på tværs af kommunerne på et område, som kommunerne pr. tradition ikke har prioriteret specielt højt.

Det er en god ambition, at vi undgår, at de unge bliver kastebold mellem offentlige institutioner, blot fordi man har fejret sin 18-års fødselsdag. Derfor er det godt at ville styrke samarbejdet 'back office'. Vi kan sagtens sikre, at ingen unge falder mellem to stole, og skabe en klar ansvarsfordeling. Men det må ikke føre til, at vi dropper det, der virker bedst: forskellige tilbud til forskellige unge. I nære og stærke fællesskaber. Det er her, produktionsskolerne kan noget helt særligt, som der ikke er brug for mindre men mere af, hvis vi skal hjælpe flere unge på vej.

Annonce
AGF For abonnenter

Særligt område til AGFs stemningsfans, 'kvindemad' og storskærm i fanzone: Her er 11 ting, det nye stadion kommer til at indeholde

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slott bliver en del af Sportens Hall of Fame

Aarhus For abonnenter

Er der åbnet en 'stikker-linje' i ældreplejen? Vred rådmand kalder ny klagemulighed for udansk

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

Aarhus

Fødevarekontrollen kom tilbage efter flere måneder: Bananfluerne svirrede stadig rundt i køkkenet

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Debat

Danmark skal ud af EU: Nu samles vi til kamp for en ny afstemning

Alarm 112

26-årig mand dømt for voldtægt: Sendte nøgenbilleder af offer til flere venner

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Alarm 112

Serieindbrudstyv hærger et større område: Politiet har modtaget 40 anmeldelser om indbrud i biler i denne uge

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Aarhus

Emma og Emilie føler sig glemt af skole og regering: Hvornår begynder I at tage vores uddannelse lige så seriøst, som vi selv gør?

Annonce