Annonce
Aarhus

Trods øget smittefare: Demonstration i Aarhus mod politivold og racisme

Sådan her så det ud til Black Lives Matter- demonstationen i København søndag. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Organisationen Black Lives Matter står bag demonstration på rådhuspladsen i Aarhus onsdag. Ledende overlæge siger, at smittefaren er fem gange så stor, hvis man ikke holder en meters afstand.

AARHUS: Onsdag klokken 17 går det løs. Black Lives Matter Danmark arrangerer en demonstration mod racisme og politivold på rådhuspladsen i Aarhus som reaktion på politiets drab på en sort mand i USA.

- Vi vil have fokus på racisme. Vi kæmper for at alle har lige rettigheder, og selvom vi ikke har de samme problemer i Danmark, har vi stadig racismen, siger Beatrice Katuku, medarrangør af demonstrationen.

Tirsdag klokken 18 er der over 1600 tilmeldte til begivenheden, hvoraf over 800 har tilkendegivet, at de deltager. Det kan man se på Facebookbegivenheden 'I Can't Breathe - BLM Aarhus'.

Demonstrationen skal ses som en reaktion på 46-årige George Floyd meget omtalte død. Han blev kvalt af en politimands skinneben, der var presset ned på hans nakke. Begivenheden har udløst protester og aktioner ikke kun i USA, hvor det foregik, men i mange andre lande. For Beatrice Katuku handler det om at sætte fokus på problemerne med racisme.

- Folk bliver tvunget til at se, at der er et problem. Vi kæmper for alle har lighed i verden. Selvfølgelig er det mest USA, der er fokus på, men det er for alles skyld, siger Beatrice Katuku.

Man skal ikke bare tørre sin egen røv. Vi er en menneskerace, så vi skal stå sammen. Der er politivold mange steder. Det skal vi stå sammen om at gå imod. Man skal ikke kun tænke på sig selv.

Forsamlingsforbud gælder ikke demonstration

Østjyllands Politi vil være til stede til demonstrationen, som er lovlig, da forsamlingsforbuddet ikke gælder over politiske demonstrationer. Det fortæller kommunikationsmedarbejder Jacob Christensen.

- Vi kommer til at være der i et eller andet omfang og hjælpe med at minde folk om at holde afstand, så godt vi kan. Når man går til og fra demonstrationen gælder forsamlingsforbuddet stadig, så man skal lige være opmærksom på ikke at samles for mange uden om demonstrationen.

Så det er fuldt ud lovligt at samles flere end 10 til demonstrationen. Der er dog stadig en betydelig smittefare forbundet med at være tæt samlet.

Annonce

Fem gange så stor smitterisiko

Ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard påpeger, at der er stor forskel mellem at holde en meters afstand og mindre end en meter ifølge et nyt studie fra 1. juni, hvor man har samlet 38 forskellige studier med samlet 18.518 mennesker i forsøgene.

- Hvis man er mindre end en meter væk fra hinanden, så er der fem gange så stor risiko for at blive smittet, som hvis man holder over en meters afstand. Endnu bedre er det, hvis man holder flere meters afstand.

- Jeg ville have mine betænkeligheder, hvis folk ikke holder god afstand. Afstanden mellem folk har mere at sige end mængden. Smittefaren ved, at 500 mennnesker sidder fordelt på hele Aarhus stadion ville nok være cirka den samme, som hvis 10 mennesker sad helt tæt sammen, siger Lars Østergaard.

Annonce

Folk må blive hjemme, hvis de er bange

Beatrice Katuku fastslår, at alle regler og retningslinjer bliver fuldt til demonstrationen, hvor de vil opfordre folk til at holde afstand og passe på sig selv. Hun mener ikke, man kun kan gøre det online.

-Det giver altid mere, når man er sammen fysisk. Det giver et stærkere budskab. Dem, der er for bange, må blive hjemme. Jeg ville ikke være med til at arrangere en demonstration, jeg ikke kan stå inde for. Så jeg er helt tryg ved situationen.

- Vi forholder os til de regler, der er gældende. Vi bryder ikke nogen regler. Folk må jo gerne komme og holde afstand. Jeg kan selvfølgelig godt se, at det kan blive et problem med den der ene meter. Vi har ikke noget overblik over, hvor mange der kommer. Men folk må også selv forsøge at holde sig så sikre, som de synes er nødvendigt, siger Beatrice Katuku.

Hun påpeger også, at man kan livestreame demonstrationen på Facebook, hvis man ikke har lyst til at møde op.

Annonce

Man skal ikke bare tørre sin egen røv

For Black Lives Matter og Beatrice Katuku handler denne demonstration om at vise solidaritet for sine medmennesker.

- Man skal ikke bare tørre sin egen røv. Vi er en menneskerace, så vi skal stå sammen. Der er politivold mange steder. Det skal vi stå sammen om at gå imod. Man skal ikke kun tænke på sig selv.

- Det handler om at vise solidaritet med sine medmennesker, uanset hvilken farve man har. Det er for alle, der bakker op om ligestilling for alle, siger Beatrice Katuku, der tror på et godt fremmøde onsdag.

Udover demonstrationen på rådhuspladsen onsdag, vil der være en anden demonstration lørdag. Det er nogle af arrangørerne onsdag, der står bag en demonstration lørdag ved banegården.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Gift fra brandskole kan være endt i bæk: - Vi skal hurtigt have styr på, om stoffet er i dyr eller fødevarer

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Forældregruppe i appel før budgetforhandling: Mangler syv millioner til ny idrætshal

AGF For abonnenter

En mandag aften på kunstgræs i Silkeborg: Måske er det i virkeligheden en af sæsonens sværeste opgaver for AGF?

Kultur

Se billederne: Royal jubel efter prins Joachim og Tom K. kørte først over stregen

Danmark For abonnenter

Fup-mails vælter ind: Svindlere udnytter farvel til NemID til identitetstyveri

Østjylland

Nu kommer der flere busser mellem Aarhus og Randers: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Byudvikling For abonnenter

Den store udfordring: Aarhus Ø må nøjes med busser, mens politikere drømmer videre om en førerløs fremtid

Debat

Sygeplejerske mener: Vi kæmper en umulig kamp, og I andre ved det slet ikke

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Sport

Bilinspektør om Chris Anker-ulykke: Chauffør begik ikke fejl

AGF

David Nielsen skal gøre drenge til mænd i AGF: - Den her klub spiser lidt af din sjæl, hver gang du taber

Byudvikling For abonnenter

Håndværkere boede ulovligt på industrigrund: Kommunen blev advaret - men førte ikke tilsyn

Sport

Barndomsby i sorg over Chris Ankers død

Annonce