Annonce
Østjylland

Trods coronasmitte går flertallet fri af nye mink-konsekvenser

De fleste mink er allerede blevet aflivet. Arkivfoto: Lars Juul
De fleste lokale minkavlere har allerede aflivet hele deres besætning. Derfor rammer det kun et fåtal, at covid-19 fredag blev konstateret på tre minkfarme i Hedensted Kommune.

Hedensted: Mere end halvdelen af minkfarmene i Hedensted Kommune fik fredag besked om, at de skulle holde inde med pelsningen.

Det skete som følge af, at der - som skrevet i Folkebladet lørdag - er konstateret coronasmitte blandt tre besætninger i henholdsvis Kragelund og Bøgballe.

Da yderligere 16 minkfarme ligger inden for en radius af 7,8 kilometer, bliver de trukket med ned, og det kunne potentielt ende med store økonomiske konsekvenser for de ramte.

Heldigvis havde de fleste allerede arbejdet i døgndrift for at nå den oprindelige deadline fra Regeringen, som udløber på mandag, hvorfor alle deres mink i forvejen var aflivet.

Selv Erik Christensen fra Kragelund, der med ca. 65.000 mink har en af de store besætninger i kommunen, manglede blot nogle tusinde, som nu i stedet for at blive pelset ender i en container til Daka.

- Det kommer formentlig til at koste mig et par hundrede tusinde - og det skræmmende er, at det er småpenge i forhold til alt det, vi har været igennem, siger han.

Annonce

Har nået enden

Omkostningen kommer på trods af, at Regeringen har lovet en kompensation på 100 pct. for alle de besætninger, der ikke selv var ramt af sygdommen.


"Afklaret" er ikke ordet. Vi er trætte - branchen er træt. Nu bliver det pludselig stille og tomt, og det er nu, hvor dampen går af kedlen, og hverdagen sætter ind, at det slår en.

Erik Christensen, minkavler


Taksten er dog givet ud fra en lavere skindpris end den nuværende. Alene de seneste to måneder er prisen for et minkskind nemlig fordoblet, men det er altså ikke noget, Erik Christensen får glæde af fra den sidste del af sin besætning.

Omvendt kan den resterende del af de minkavlere, Folkebladet lørdag formiddag fik fat i, melde, at de i forvejen var helt færdige. Ligeledes havde de kun kendskab til Erik Christensen og Bøgballe Mink ved Bøgballe, som endnu ikke havde aflivet samtlige mink. Ejeren af sidstnævnte havde ikke overskud til at tale med avisen.

- Vi har arbejdet som åndssvage for at blive færdige, så for de fleste af os får det heldigvis ingen betydning. Nu har vi nået enden - bogstaveligt talt, siger minkavler Peder Jakobsen fra Løsning.

I runde tal er der blevet aflivet ca. 500.000 mink i Hedensted Kommune, som har en af landets største koncentrationer af minkavlere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Byrådsmedlem er 'stikker' på Aarhus Ø: - Jeg har aldrig mødt så megen taknemlighed

Annonce