Annonce
Aarhus

Trods døgnregn: Afbrændingsforbud gælder stadig i Østjylland

Sanktshansbålet blev forbudt - og det er fortsat forbudt at brænde af i Østjylland, hvor kommunerne endnu ikke har ophævet afbrændingsforbuddet. Foto: Scanpix

Flere jyske beredskaber har ophævet det månedlangeforbud mod afbrænding. Østjyllands Brandvæsen holder dog fast i forbuddet. Vi konkurrerer ikke i at være først - men mest sikker, lyder det.

AARHUS: Afbrændingforbuddet gælder fortsat i Østjylland, og der vil gå flere dage, inden det ophæves. Flere jyske beredskaber ophæver ellers forbuddet mandag eftermiddag.

- Men vi konkurrerer ikke at være først til at ophæve forbuddet. Men mest sikre. Vi har godt set, at flere ophæver forbuddet, men de store regnmængder begyndte i det vestlige Danmark - og bevæger sig over mod os i Østjylland. Vi følger situationen, siger Ole Olsen, beredskabsinspektør, Østjyllands Brandvæsen til Århus Stiftstidende mandag.

Trekantområdet Brandvæsen, Nordjyllands Beredskab og MidtVest Brand og Redning har alle varslet, at afbrændingsforbuddet er ophævet eller bliver ophævet mandag klokken 17. En knastør sommer, der siden maj bød på høj sol og meget lidt nedbør, gav afbrændingsforbud i hele landet.

Østjylland var først med at indføre afbrændingsforbuddet - og aflyse sankthansbål. Hele landet har været dækket siden 4. juli. Men weekendens regn får nu altså de første kommuner til at ophæve forbuddet.

Men afbrændingsforbuddet står foreløbig ved magt i Østjylland.

- Vi følger situationen meget nøje, og vi stikker snart hovederne sammen. Nedbøren er kommet, og vi vurderer hele tiden situationen, siger Ole Olsen uden at sætte en tidshorisont på.

Han har forklaret til Århus Stiftstidende, at naturen og jordoverfladen har været så hårdt ramt af tørken og så tør, at det vil tage tid, før regnen trænger ned i jorden og gør naturen til et sikkert sted at brænde af.

Fredag fortalte Beredskabsstyrelsen, at dets foreløbige opgørelser viste, at der i maj, juni og juli var hele 2091 naturbrande i Danmark. Gennemsnittet for perioden fra 2013 til 2017 var 592.

Helt voldsom var udviklingen i juli, hvor Beredskabsstyrelsen noterede 1364 naturbrande - mere end seks gange flere end gennemsnittet fra 2013 til 2017 på 226.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce