Annonce
Aarhus

Trods døgnregn: Afbrændingsforbud gælder stadig i Østjylland

Sanktshansbålet blev forbudt - og det er fortsat forbudt at brænde af i Østjylland, hvor kommunerne endnu ikke har ophævet afbrændingsforbuddet. Foto: Scanpix

Flere jyske beredskaber har ophævet det månedlangeforbud mod afbrænding. Østjyllands Brandvæsen holder dog fast i forbuddet. Vi konkurrerer ikke i at være først - men mest sikker, lyder det.

Annonce

AARHUS: Afbrændingforbuddet gælder fortsat i Østjylland, og der vil gå flere dage, inden det ophæves. Flere jyske beredskaber ophæver ellers forbuddet mandag eftermiddag.

- Men vi konkurrerer ikke at være først til at ophæve forbuddet. Men mest sikre. Vi har godt set, at flere ophæver forbuddet, men de store regnmængder begyndte i det vestlige Danmark - og bevæger sig over mod os i Østjylland. Vi følger situationen, siger Ole Olsen, beredskabsinspektør, Østjyllands Brandvæsen til Århus Stiftstidende mandag.

Trekantområdet Brandvæsen, Nordjyllands Beredskab og MidtVest Brand og Redning har alle varslet, at afbrændingsforbuddet er ophævet eller bliver ophævet mandag klokken 17. En knastør sommer, der siden maj bød på høj sol og meget lidt nedbør, gav afbrændingsforbud i hele landet.

Østjylland var først med at indføre afbrændingsforbuddet - og aflyse sankthansbål. Hele landet har været dækket siden 4. juli. Men weekendens regn får nu altså de første kommuner til at ophæve forbuddet.

Men afbrændingsforbuddet står foreløbig ved magt i Østjylland.

- Vi følger situationen meget nøje, og vi stikker snart hovederne sammen. Nedbøren er kommet, og vi vurderer hele tiden situationen, siger Ole Olsen uden at sætte en tidshorisont på.

Han har forklaret til Århus Stiftstidende, at naturen og jordoverfladen har været så hårdt ramt af tørken og så tør, at det vil tage tid, før regnen trænger ned i jorden og gør naturen til et sikkert sted at brænde af.

Fredag fortalte Beredskabsstyrelsen, at dets foreløbige opgørelser viste, at der i maj, juni og juli var hele 2091 naturbrande i Danmark. Gennemsnittet for perioden fra 2013 til 2017 var 592.

Helt voldsom var udviklingen i juli, hvor Beredskabsstyrelsen noterede 1364 naturbrande - mere end seks gange flere end gennemsnittet fra 2013 til 2017 på 226.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce