Efter landsretsdom forventede alle, at der skulle sættes helbom op i Nørreport-overskæringen. Det er aldrig sket, og nu har dødskrydset taget to liv.
I 1989 blev DSB, der dengang havde ansvaret for banenettet, med piber og trommer dømt ansvarlig for, at den 23-årige Rosalie Dalby blev ramt af et tog i Nørreport-overskæringen.
»Alt peger nu på, at DSB i yderste konsekvens skal grave dybt i lommen efter flere hundrede millioner kr. til ombygning af en lang række farlige jernbaneoverkørsler rundt om i landet,« forudså BT.
Skal laves om
Familien Dalby havde hyret en af den tids mest fremtrædende advokater, Bent Nielsen. Han var heller ikke i tvivl om, at han havde vundet en epokegørende retssag:
»Både byretten og landsretten har nu slået fast, at DSB's halvbom-anlæg ikke er sikre nok. Jeg forventer derfor, at bom-anlægget i Aarhus-krydset laves om hurtigst muligt. Og det samme bør ske alle andre steder i landet, hvor der kun er halvbom-anlæg,« sagde Bent Nielsen til B.T. efter retssagen.
Men her blev den erfarne advokat skuffet i sine forventninger.
For 23 år efter landsretsdommen er der ingen helbomme i Nørreport-krydset. Sikkerheden sejler stadig. Og det med fatale følger:
Landsrettens begrundelsen for at tilkende Rosalie Dalbys familie en erstatning på 337.000 kr. lød sådan her:
»DSB har udvist forsømmelighed ved ikke at sikre overkørslen med helbomme. Trods Rosalie Dalbys uopmærksomhed i et øjeblik tilkommer der arvingerne fuld erstatning.«
Hvorfor DSB ikke opsatte helbomme i Nørreport-overskæringen fortaber sig i historiens mørke. Men penge er et godt bud på en forklaring.
Sagen blev anlagt i byretten, hvor DSB også tabte. Etaten appellerede. »Af principielle grunde«, forklarede afdelingsingeniør i DSB, Mogens Hallander, ganske vist.
Blå stribe
I stedet for dyre dobbeltbomme blev Nørreport-overskæringen sikret med en noget billigere løsning:
»Min søsters død var årsag til, at der blev malet en blå stribe i asfalten. Det var en flad fornemmelse for os i familien, at det var det eneste, man gjorde. Vi havde jo forventet, at DSB ville sætte helbomme op,« siger Rosalie Dalbys søster, Helene Dalby.
Aarhus Kommune høvlede den blå stribe væk i forbindelse med udvidelsen af Nørreportkrydset i 2009.
Umiddelbart efter var en cyklist tæt på at blive ramt af toget. Fem andre farlige episoder fulgte, og 29 juni gik det fatalt galt, da Tina Friis Hansen blev dræbt.
Nu er der atter en blå cykelstribe i krydset. Lagt på efter dødsulykke nummer to i det farlige kryds.