x
Annonce
Aarhus

Trods massiv lokal modstand: Flertal for Systematics højhus ved Brabrandstien

Sådan kan et højhus i 15 etager kobles på det eksisterende firma Systematics domicil, forestiller Byggeselskab Olav de Linde sig.

Socialdemokratiet, SF og Liberal Alliance siger forud for byrådsmødet onsdag ja til højhus på 58 meter på Søren Frichs Vej.

ÅBYHØJ: Et snævert flertal på foreløbig 17 af Aarhus Byråds 31 medlemmer er parat til at feje den massive lokale modstand til side og sige ja til en ny lokalplan, der muliggør et højhus på 15 etager i 58 meter til firmaet Systematic på Søren Frichs Vej tæt ved den grønne ådal.

Sådan tegner situationen sig efter et møde i byrådets tekniske udvalg mandag aften.

Her sagde Socialdemokratiet, SF og Liberal Alliance ja til lokalplanen, mens Enhedslisten og Alternativet gik imod. Venstre tog derimod forbehold og ville på et senere gruppemøde, inden det afgørende byrådsmøde onsdag, drøfte partiets holdning til højhuset.

I forvejen har både Radikale og Dansk Folkeparti sagt nej til et højhus på stedet, mens De Konservative overvejer.

Annonce

Alternativt forslag

Formanden for teknisk udvalg, Keld Hvalsø (EL) forklarer om sit nej til højhuset:

- Projektet med at udvide Systematic fejler ikke noget. Problemet er, at et højhus er helt fejlplaceret i ålavningen. Det kommer til at udjævne den geografiske struktur i ådalen og placeres lige op til den grønne kile, så udsynet i det rekreative område forstyrres af højhuset. Derfor kan vi ikke stemme for lokalplanen, siger Keld Hvalsø (EL).

Han erklærer sig desuden enig med arkitekt Kjeld Ghozati, der her i avisen har kritiseret kommunens højhuspolitik for at give for meget efter for developere med uinteressant arkitektur og arkitekterne for at lave for meget egoistisk arkitektur som ikke er tilpasset det område, det placeres i. Desuden har han lavet et alternativt forslag, som uden højhus kan give ligeså mange kvadratmetre eller endda flere.

- Det er jeg meget enig i. Der er tale om et flot højhus med kobberbeklædning, men det er dårligt placeret og kunne også stå mange andre steder, siger Keld Hvalsø.

Respekt for grøn kile

Hos SF svarer Jan Ravn Christensen, at man bakker op om lokalplan og højhus:

- Vi synes, højhuset respekterer den grønne kile og at det er fornuftigt at gå i højden frem for at bygge endnu et bredt hus, der bliver en barriere for synet og adgangen til den grønne kile. Skyggemæssigt vurderer vi også, at højhuset er mere skånsomt end en fem etagers blok mere, fordi skyggen vil flytte sig i takt med solens bevægelse.

Endelig finder Jan Ravn Christensen det afgørende for et ja, at Systematic er en vigtig arbejdsplads for Aarhus, der f.eks. ansatte 167 nye medarbejdere sidste år og skaber mange studiejobs.

Sagen om lokalplan 1066 er på byrådets møde som sag nr. 3 onsdag 14. marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med håndjern og hætte trukket op over hovedet

Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Aarhus

Overlæge: - Det er fortrinsvis de unge og raske, vi har i respirator

Annonce