Annonce
Erhverv

Trods mindre usikkerhed: IMF venter mindre vækst

Denis Balibouse/Reuters
IMF nedjusterer vækstforventninger til næste år med 0,1 procent. Eurozonen bekymrer danske økonomer.

Der er grund til at skrue forventningerne lidt ned til de næste tre år, hvis det står til Den Internationale Valutafond, IMF.

På et pressemøde mandag i Davos, Schweiz, har IMF fremlagt sin prognose for verdensøkonomien frem til og med 2021.

IMF er en international organisation, der skal fremme samhandel og finansiel stabilitet.

Deres prognose mandag er den første siden oktober. Og siden oktober har IMF set sig nødsaget til at barbere lidt af målene for vækst i verdensøkonomien.

I oktober ventede IMF en vækst på tre procent i det netop overståede 2019. Nu tror IMF, at det lander på 2,9 procent, når alt er talt op.

For 2020 ventede IMF en vækst på 3,4 procent. Det er rykket en anelse ned til 3,3 procent. Og i 2021 er forventningerne skruet ned fra 3,6 procent til 3,4 procent.

IMF peger i sin forklaring på svagere vækst i nogle af verdens fremadstormende økonomier såsom Indien.

- I enkelte tilfælde afspejler nedjusteringen også konsekvenserne af voksende social uro, skriver IMF videre.

Derudover peger IMF på, at mange af de mest frygtede scenarier er blevet mindre sandsynlige.

Det er blandt andet gode chancer for en aftale mellem USA og Kina, som vil aflyse en handelskrig. Der henvises også til, at frygten for, at Storbritannien forlader EU uden en aftale, er faldet.

I Danmark er der ifølge cheføkonom i Dansk Erhverv, Tore Stramer, god grund til, at de danske virksomheder følger med i, hvordan verdensøkonomien har det:

- Vi kommer ikke uden om, at en vækst i verdensøkonomien på knap tre procent ikke er imponerende og er en tydelig opbremsning i forhold til årerne 2016 til 2018, skriver han i en analyse.

- Det betyder også, at eksporten herhjemme vil opleve mindre medvind fra den globale økonomi end tidligere.

Seniorøkonom i Sydbank Kim Blindbæk peger på, at selv om det hovedsageligt er Indien, der trækker den globale prognose ned, er der også grund til bekymring over markeder nærmere Danmark.

- Eurozonen, der er Danmarks største eksportmarked, hænger dog fortsat i bremsen, skriver han i sin analyse.

- IMF nedjusterer forventningen til eurozonens økonomi til 1,3 procent fra 1,4 procent. Nedjusteringen skyldes udfordringerne i den tyske industri.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Oversvømmelser lukkede to veje, og så blev folk tossede: - Vi fik fingeren og skældud

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce