Annonce
Aarhus

Trods nye mistanker om urent trav: Flertal ønsker ikke at kulegrave århusianske boligforeninger

Østjysk Bolig, der blandt andet administrerer Bispehaven her på billedet, er centrum i en større svindelsag, der nu har fået byrådet til at overveje, om øvrige boligforeninger også skal granskes. Foto: Michael Svenningsen
Kontrol eller tillid? Et flertal af byrådets partier er tøvende over for et forslag om at søge efter urent mel blandt alle århusianske boligforeninger, men sagen skal nu drøftes nærmere i Magistraten.

AARHUS: Spotlyset er blevet rettet mod de århusianske boligforeninger, efter det i april kom frem, at ledende medarbejdere i Østjysk Bolig har begået omfattende bedrageri i størrelsesordenen 15-20 millioner kroner.

Kulturen kan vise sig også at være pilrådden i andre lokale boligforeninger. Det mistænker Dorthe Borgkvist, der er løsgænger i byrådet.

Hun har været i kontakt med beboere i flere forskellige boligforeninger, som blandt andet beretter om, at de bliver tvunget til selv at betale for bortskaffelse af asbest og skimmelsvamp i deres lejligheder og også er kommet til at hænge på kunstigt høje regninger for nye køkkener og badeværelser.

Annonce

- Der ligger stakkevis af eksempler på, at der foregår ulovligheder, og vi er simpelthen nødt til at få lavet en generel oprydning, opfordrede Dorthe Borgkvist på onsdagens byrådsmødet.

Rådmand afviser behovet

Her havde hun stillet forslag om at iværksætte en uvildig undersøgelse af samtlige boligforeninger som Aarhus Kommune fører tilsyn med, for at afdække om der fifles med regnskaber og reglementer.

Dorthe Borgkvist (løsg.) havde forud for byrådsmødet gravet adskillige eksempler frem på beboere i boligforeninger, der føler sig taget ved næsen i forskellig grad. På den baggrund mener hun, der er behov for en hovedrengøring i hele den almene århusianske boligsektor. Foto: Axel Schütt

Det er dog ifølge rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), slet ikke byrådets opgave at indstille til sådanne kulegravninger. Det er det, man har det kommunale tilsyn til, og det har ifølge rådmanden i øvrigt udført sin rolle forbilledligt i sagen om Østjysk Bolig.

- Dorthe Borgkvist foreslår at igangsætte en undersøgelse af samtlige boligforeninger i kommunen. Jeg vil gerne fremhæve, at såfremt der skal iværksættes sådan en undersøgelse, så skal det ifølge lovgivningen tage afsæt i en begrundet mistanke. Det er der ikke her, mente Bünyamin Simsek, som også mindede byrådet på, at der vil følge en betydelig regning med, hvis samtlige almene boligforeninger skal granskes.

- Alene undersøgelsen af Østjysk Bolig har kostet 6,5 millioner kroner i advokatudgifter. Det er rigtig mange penge, fastslog rådmanden.

Annonce

En slags enighed

Flere af de øvrige partier gav Dorthe Borgkvist ret i, at der nok var grund til at kigge nærmere på de konkrete eksempler, hun bragte frem, men ingen forelskede sig i ideen om at kulegrave samtlige boligforeninger.

- Sagen om Østjysk Bolig er ganske enkelt svindel og bedrag, og det skal afdækkes og straffes. Men det, der ligger i Dorthe Borgkvists forslag, er en mistænkeliggørelse af hele området, og i Socialdemokratiet mener vi, det er vigtigt, at vi ikke taler de almene boliger ned på den måde, sagde Steen Bording Andersen (S).

Hos Konservative mente heller ikke Ango Winther, at der er nogen grund til at starte bilen i femte gear. Omvendt ville det også være dumt ikke at rette lyset mod de konkrete henvendelser, der er kommet fra utilfredse lejere i andre boligselskaber:

- Vi skal ikke til at endevende alt, men nu er der sket noget ét sted. Så skal man stille spørgsmålet, om ikke det også kan foregå andre steder, sagde Ango Winther (K).

Der var med andre ord ikke fuldtonet opbakning til forslaget om at gå samtlige boligforeninger efter i sømmene, men dog en forsigtig enighed om, at konkret kritik bør undersøges.

Annonce

Tilsynets rolle

På dagsordenen var også et forslag fra Enhedslisten, der er bekymret over, om det kommunale tilsyn med boligforeninger har for mange kasketter på.

Partiet foreslår derfor at strømline tilsynet, så det fremover udelukkende skal koncentrere sig om at føre tilsyn.

Enhedslistens Viggo Jonasen ønsker at styrke det kommunale tilsyn med de almene boligforeninger, hvoraf mange ifølge ham har vokset sig til nogle meget store organisationer, som derfor kræver kvalificeret modspil. Privatfoto

Den tanke var blandt andre Dansk Folkeparti med på:

- Vi kan tilslutte os ideen om at udskille tilsynsfunktionen i en separat enhed. Det vil give mulighed for et højere tilsynsniveau og stærkere kompetencer, mente Knud N. Mathiesen.

Hele molevitten skal nu til såkaldt magistratsbehandling, hvor der blandt andet skal tegnes streger for, hvordan en eventuel omstrukturering af tilsynet kan se ud, såvel som hvordan en undersøgelse af boligselskabernes interne forhold i givet fald kan skæres.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lørdagens coronatal: Trods mange vaccinerede fortsætter corona med at udfordre i Smilets by

AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Sport

Musah i exit på 100 meter: Blev hurtigt hylet ud af den

Alarm 112

Efter voldsomt uheld på Grenåvej: Politiet sigter bilist for spirituskørsel

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Opbakning til lærere og ledelse på Strandskolen: De unge har ikke lært hjemmefra at opføre sig ordentligt

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Aarhus

De har ventet og ventet og ventet - men nu lysner det: Efter 13 måneders corona-lukning genåbner populært bagagerumsmarked

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Debat

Undskyld, jeg tog så grueligt fejl: Det viste sig at være den bedste beslutning for Aarhus i 1000 år

Annonce