Annonce
Aarhus

Trods protester: Plan for mindst 500 boliger og kirketårnshøje bygninger ved Risskov Gymnasium

Det er området her ved Risskov Gymnasiums parkeringsplads, der bliver lavet helt om med både ungdomsboliger og fælleshus. Arkivfoto: Axel Schütt

Protester mod boligplaner i Vejlby fik skåret ned på såvel bygningshøjder som antal boliger. Fællesudvalget for Vejlby mener dog fortsat, at kommunen vil tillade for højt og for tæt byggeri klos op ad Gammel Vejlby med sit landsbypræg.

AARHUS: Det har været længe undervejs, men nu er forslaget til lokalplan for en omdannelse af det gamle IBM ved Tranekærvej og Vikærsvej i Vejlby til et boligområde klar.

Forslaget lægger op til et boligområde med 500-560 boliger, hvoraf omkring 300 bliver ungdoms- og kollegieboliger og resten familieegnede boliger.

Udover nybyggeri er planen at omdanne de tre eksisterende, lange og krummede kontorbygninger til kollegie- og ungdomsboliger.

Vest for dem er det planen, at der kan bygges seks bygninger i to-fire etager med ungdomsboliger foruden et fælleshus op mod Risskov Gymnasiums parkeringsarealer.

Mod Vikærsvej kan der i to forskudte rækker bygges boliger i tre-fire etager, mens der op mod hjørnet af Vikærsvej og Vejlbygade bliver plads til lejligheder og byhuse i to-tre etager.

Bag projekterne står Kollegiekontoret, Thye Entreprise og Boligforeningen af 10. marts 1943.

Annonce
Det er området her ved Tranekærvej og Vikærsvej i Vejlby, der tidligere har huset IBM, der efter planen skal omdannes til et boligområde med især ungdoms- og kollegieboliger. Illustration: Fra forslag til lokalplan

- Vil fundamentalt ændre bydelen

En tidligere lokalplanlægning af området blev stoppet i 2017 efter betydelige protester fra lokalområdet. Dem er der - i hvert fald delvist - blevet lyttet til i det nye forslag. Her er den maksimale bygningshøjde sat ned fra fem til fire etager, ligesom det samlede antal boliger er reduceret med omkring 100.

Det ændrer dog ikke ved, at Fællesudvalget i Vejlby fortsat mener, at forslaget til lokalplan tillader for højt og for tæt byggeri klos op ad Gammel Vejlby, der stadig har en stor del af det oprindelige landsbypræg tilbage.

Forslaget "tilføjer 550 boliger midt i en bydel, der i forvejen kun har ca. 300 boliger i alt, og foreslår bygningshøjder i niveau med kirketårnet. Det vil fundamentalt ændre bydelens karakter og oplevelsen af kirken som områdets omdrejningspunkt," hedder det blandt andet i den indsigelse, Fællesudvalget afleverede ved et foretræde for byrådets tekniske udvalg, da det behandlede forslaget tidligere på måneden.

Fællesudvalget opfordrede politikerne til at begrænse såvel bygningshøjder som bebyggelsesprocenten, men et enigt teknisk udvalg anbefaler, at byrådet sender et uændret lokalplanforslag i offentlig høring.

Sådan kan en del af det nye boligområde komme til at tage sig ud. Gamle, krumme kontorbygninger bliver bygget om til boliger, mens der bliver bygget nye boliger ind mod gymnasiets parkeringsareal. Nybyggeriet er i fire etager mod Tranekærvej og trapper ned til to etager tættest på Vejlby Kirke. Illustration fra lokalplanforslag
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Annonce