Annonce
Erhverv

Trods stigende beskæftigelse: Arbejdstid falder

Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix
Der var flere hænder på arbejdsmarkedet i andet kvartal, men de arbejdede færre timer.

Beskæftigelsen er steget støt i Danmark i flere år, og i takt med det bliver der leveret flere arbejdstimer. Også i andet kvartal af 2019 - april, maj og juni - kom flere i arbejde, men her faldt antallet af præsterede timer.

Det er Danmarks Statistik, der laver opgørelser over antallet af personer, der har et arbejde, og kører det sammen med antallet af timer, som den samlede pulje af beskæftigede leverer.

Her blev status i andet kvartal, at selv om der kom flere i arbejde, blev der samlet set arbejdet færre timer.

Selv om det kan virke paradoksalt, sker det fra tid til anden. Seneste tilfælde var i første kvartal af 2018.

I andet kvartal i år er antallet af beskæftigede steget med omkring fem tusinde. Det er en del under de to foregående kvartaler, hvor over 10.000 flere fik et job.

Selv om der i andet kvartal var flere hænder til at udføre arbejdet, blev de på arbejdet omkring 2000 timer mindre end kvartalet før.

Det er et mindre fald end starten af 2018. Dengang var der en vækst i beskæftigelsen på næsten 13.000 personer, mens antallet af arbejdstimer faldt med 12.000.

Dykker man ned i tallene, kan man se, at væksten i beskæftigelse er nogenlunde jævnt fordelt over forskellige sektorer. Det samme gør sig ikke gældende for antallet af timer leveret.

I den offentlige sektor er der blevet leveret 0,2 procent flere timer, i takt med at beskæftigelsen er steget med det samme.

I den private sektor er 0,2 procent flere personer kommet i arbejde, men de har samlet set været 0,4 procent mindre på arbejde.

Årsagen til faldet fremgår ikke af Danmarks Statistiks tal.

Ifølge cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer kan en mulig forklaring være, at der er kommet flere deltidsbeskæftigede.

Men der kan også være en mere "dyster" forklaring - nemlig at efterspørgslen er faldet, skriver han i en analyse.

- I en sådan situation vil virksomhederne normalt først skære i antallet af arbejdstimer før en eventuel tilpasning i antallet af medarbejdere, skriver han.

Samme tanke har slået cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg.

Han forklarer, at den lavere arbejdstid kan være et udslag af mindre arbejde, hvilket har betydet et fald i overtidsarbejde og lignende.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tilbagegang til det bedre

Der er ingen grund til at ærgre sig eller græde over, at der bliver lånt færre bøger på bibliotekerne i Aarhus end tidligere - hvis nogen skulle komme på den tanke. For der er masser af folk på bibliotekerne. De henter viden, lærdom eller erfaring på andre måder end ved at slæbe bøger med hjem. De låner også stadig bøger, bare lidt færre end tidligere. De nye tider er såmænd bedre end de gamle. For mulighederne for at finde det, man har brug for, er øget betydeligt. Selvfølgelig står bibliotekerne ligesom andre, der opererer med trykte ting, i et vadested. For ingen ved, om den trykte verden helt forsvinder. Det gør den næppe. Under alle omstændigheder har elektronikken helt forandret vores verden, oftest til det bedre, ja, selv i lande, der gerne vil bestemme, hvad deres indbyggere skal tro og mene, må magthaverne give op. Det er nemt at finde oplysninger og nemt at komme ud med sine budskaber. Både det århusianske hovedbibliotek Dokk1 og de 18 lokale biblioteker låner stadig bøger ud, så på den front har de en mission, men de er også blevet så meget andet. For eksempel et sted, hvor man henter elektroniske oplysninger på computeren. Der ydes også borgerservice, og så har især Dokk1 fået en hel stribe af nye, velfungerende funktioner. Både det sted og lokalbibliotekerne er blevet mødesteder, og det var helt genialt, da Dokk1 fandt ud af at lave aftaler på forhånd med foreninger, som nu har mødested i den grå diamant på havnefronten. Flere end 100 foreninger har deres faste mødested der, hvor de ikke alene har plads, men også adgang til mange funktioner, som de har brug for i forbindelse med foreningsarbejdet. Dokk1 er også blevet et sted, hvor studerende går hen for at læse og arbejde sammen to eller flere i grupper og en legeplads for forældre med mindre børn. Det er virkelig blevet et multikulturelt hus med en god atmosfære og brugbare platforme. At omkring 1,2 millioner hvert år besøger huset vidner om dets værdi. Og så gør det ikke så meget, at de færreste kommer for at låne bøger.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce