Annonce
Alarm 112

Trods stribevis af drukneulykker: Hegn langs havnen er ikke kommunens livret

Mellem Dokk1 og Havnepladsen i Aarhus er der opsat 10,8 meter hegn, så man ikke falder ned og slår sig på fliser og sten nedenfor. Men der, hvor stensætningen slutter og vandet begynder, hører hegnet op. Foto: Søren Willumsen
Mere hegn langs havnen for at forhindre flere drukneulykker. Sådan lyder kravet fra nogle borgere. Men hegn kan aldrig gardere 100 procent mod nye ulykker, svarer man i Teknik og Miljø.

AARHUS: Kan et hegn langs havnefronten i Aarhus gardere mod flere drukneulykker?

Diskussionen er blusset op, efter at liget af 29-årige Peter Burns blev fundet mandag i havnen.

Ja, mener en del borgere i Facebook-kommentarer til avisens artikler. Andre mener, at det er grimt eller ikke får effekt, og at man også har et ansvar for sig selv og sine nærmeste og burde drikke mindre, så man ikke falder i vandet.

Annonce

Spørger man bylivschef i Teknik og Miljø Kim Gulvad Svendsen om en faglig vurdering, er han enig med sin politiske chef, rådmand Steen Stavnsbo (K), der i Stiften onsdag udtalte, at:

"Jeg tror ikke, at vi hverken kan eller skal hegne hele havnen eller de bynære havnearealer ind, men der kan være yderligere tiltag og måske sæsonbetonede tiltag, som vi skal tage fat i."

2.000 kr. per meter

Det kan næppe være prisen på et hegn, der afskrækker forvaltningen. Det hegn på 10,8 meter, der ledsager billedet ved denne artikel, har ifølge bylivschefen kostet 21.750 kr. eksklusiv moms leveret og monteret. Det svarer til lidt mere end 2.000 kr. per løbende meter. En kilometer hegn langs kajen vil altså koste rundt regnet to millioner kroner plus moms.

Hvorfor er et hegn på hele havnefronten ikke en god idé?

- Fordi det er et åbent spørgsmål, om et hegn overhovedet kan forhindre ulykker. Det tror jeg desværre ikke, det kan. Vi har de senere år fået mange flere redningsstiger fra Trygfonden, så der i alt er mere end 150 redningsstiger langs kaj og kanaler mellem Dokk1 og Fiskerihavnen, og der er flere på vej. Hvis vi sætter hegn op hele vejen, skal der stadig være åbninger til stigerne, så man kan komme op.

- Men det betyder, at en fuld mand stadig kan gå ud gennem de åbninger for at tisse og risikere at falde i. Så hegn er ingen garanti. Vi har også set eksempler på nogen, der kravler op på et hegn og falder i vandet derfra. Det er forhold, vi kommer til at beskrive over for politikerne, når de skal træffe beslutning, fortæller Kim Gulvad Svendsen.

Annonce

Der skal ske mere

Driftschefen understreger, at man løbende har forbedret sikkerheden, men også at man stadig kan gøre mere. Og det kommer til at ske, regner han med.

I dag overvåges denne stump af åen af et varmefølsomt kamera, der alarmerer, hvis en person falder i. Men før kameraet kom op, faldt to mænd i åen sidste år. Foto: Ole Christensen

Driftschefen afvikler sammen med repræsentanter fra kommunen, politi, brandvæsen og Trygfonden hvert år en såkaldt sikkerhedsvandring på havnen, og hvert år er det mundet ud i mere sikkerhed som flere redningskranse og redningsstiger ned i vandet, stålwirer langs vandkanten, man kan gribe fat i og bedre belysning.

Senest har man i sommeren 2021 tre steder omkring Dokk1 og Havnepladsen opsat varmesøgende kameraer som et forsøg. Kameraerne registrerer, hvis en person krydser kajkanten og falder i vandet, hvorefter alarmen øjeblikkeligt går på brandvæsnets beredskabscenter.

Annonce

Flere tiltag på vej

At den senest druknede, Peter Burns, ikke blev fanget af et af disse kameraer skyldes, at han faldt i vandet uden for deres dækningsområde.

Her sidder de tre varmesøgende kameraer ved Aarhus Havn, der er sat op som forsøg. De overvåger de indtegnede områder. Kort: ITK, Kultur og Borgerservice

Skal der så flere varmesøgende kameraer op, det anbefaler brandvæsenet jo?

- Det vil jeg tro. Nu skal vi først lave en evaluering af forsøget, men der kommer til at ske mere. Efter den næste sikkerhedsvandring i starten af februar vil vi beskrive nogle forskellige tiltag, der formentlig både omfatter flere kameraer, bedre belysning og måske også hegn på visse strækninger, eller sæsonhegn, svarer bylivschef Kim Gulvad Svendsen.

Hvad er sæsonhegn?

- Det er hegn, der kun kommer op om vinteren, som kan sættes op på de strækninger, der mest mørke og farlige.

I dag står der plastikhegn i området tæt på Dokk1 og ved en kanal ind til Havnepladsen. Det er ikke et "sæsonhegn", men hvad er det så, og hvorfor står det der lidt umotiveret og iøjnefaldende?

På havnepladsen over for Skolegyde er der opsat et midlertidigt plastikhegn. Her forklarer kommunens driftschef hvad det går ud på. Foto: Søren Willumsen

- Det er et midlertidigt hegn vi har sat op, mens vi laver forsøg med de varmesøgende kameraer. Det er sat op, fordi kanalen er en blind vinkel for det opsatte kamera, svarer Kim Gulvad Svendsen.

Annonce

Mere hegn op?

Teknik og Miljø satte i 2020 hegn op langs åen ved Europaplads, efter at Århus Stiftstidende i artikler satte spørgsmålstegn ved sikkerheden. Vi har tidligere bragt et interview med en kvinde, der mistede sin mand på strækningen i 2014, og som efterlyste mere hegn.

Til gengæld er der ikke kommet hegn op på å-strækningen mellem Dokk1 og Hotel Atlantic. Her er to mænd beviseligt faldet i vandet i 2021, men begge blev heldigt reddet op. Den ene var en midaldrende mand, der på en højlys sommerdag kikkede i sin mobiltelefon og trådte direkte ud over kajkanten og faldt i.

Langs åens strækning ved Europaplads kom der i oktober 2020 et hegn op efter at Århus Stiftstidende havde efterlyst det. Læg mærke til åbningen ved redningsstigen. Den er så bred, at redningsmandskab kan komme til, men åbningen kan  en fuld mand også falde igennem, så hegn er ingen garanti, siger kommunal chef. Foto: Søren Willumsen

Netop her overvåger et varmefølsomt kamera nu åen, så om der kommer hegn op er et åbent spørgsmål.

- Man kan også forbedre belysningen, for når det regner og er mørkt kan kontrasterne mellem fliser og kajkant blive udviskede, forklarer Kim Gulvad Svendsen om et andet instrument, kommunen kan anvende for at skabe mere sikkerhed.


Hegn eller ej?

Bør der sættes hegn op ved havnefronten i Aarhus? Debatten kører med argumenter både for og imod på stiften.dk's Facebookside. Her er et uddrag af holdninger:

Christian Melsen:

Så skal vi også sætte hegn op ud mod alle steder, hvor der kommer trafik. Vi kunne også lade være med at drikke helt så meget!

Caroline Slot:

Flere kameraer rundt, hvor havnen er, det ville også hjælpe. Et hegn hele vejen rundt ved havnen, ville være godt. Selv om man som fuld nok desværre også kan hoppe over det, og falde i vandet aligevel.

Christopher Rock:

Havnen har faktisk prøvet en del, med selvlysende redningstiger og videoovervågning. Man kan altid finde på yderlige tiltag, og det bør byrådet undersøge. Vi skal også passe på vi ikke pakker os selv ind. Trafikken på kystvejen kan også være farligt for fodgængere. Man kan bare håbe at folk hjælper hinanden når det bevæger sig ved vandet.

John Riber Madsen:

Det vil se forfærdeligt ud med hegn hele vejen omkring havnen. Er selv kommet meget på havnen ædru som fuld, men er aldrig røget i vandet. Tror desværre forældre, venner og bekendte skal være bedre til at spotte, når de unge får det dårligt psykisk, så de kan få behandling.

Vibeke Arensbak Møller:

Det er utroligt, at der ikke bliver sat et stakit op hele vejen rundt. I Hamborg har de de flotteste stakitter og ingen døde. Måske skulle man bruge hovedet og tage en tur ud i verden og se hvad andre gør. Det kan da ikke være meningen, man hellere vil have folk til at drukne end sætte et nydeligt hegn op.

 Stig Laursen:

Lav fx et pænt rækværk i god afstand til kanten. Så ender man på land hvis man falder over det. Og lystfiskere kan stadig stå på ydersiden

Thomas Andreas Schmidt:

Langs åen ved caféerne er der også hegn og det hjælper. Ser gerne der kommer hegn, så vi bedst muligt kan udgå folk falder i.

Paw Olesen:

Ingen rækværk eller hegn tak, det er simpelthen for sørgeligt at se på. Folk må styre deres brandert, og lad være med at hoppe i havnen.

Jørgen Ove Pedersen:

Det skal ikke dreje sig om, hvad der er pænest, det er en syg holdning, det skal dreje sig om, hvad der er mest sikker og et metal hegn, med huller hvor man kan kikke igennem og også se åen, er pænt.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Bestseller-milliardær er Skotlands rigeste: Holch Povlsen er højlandets største jordbesidder

Sport For abonnenter

Kommentar: Hvilken succes, Skanderborg Aarhus har været. Og i næste sæson bliver det endnu bedre

Aarhus

Bjørn forsøger hele tiden at blive klogere på vin: Nu inviterer han til festival med sjældne vine i Risskov

Sport

Topmålvogter på plads i Aarhus United

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Byudvikling

Prisstigninger på grus og asfalt: Her er de vej- og stiprojekter i Aarhus, der må udskydes

Aarhus For abonnenter

Vibeke ville bare bruge MitID: Så dukkede Mortens fortrolige oplysninger pludselig frem

Alarm 112

Politiet var rundhåndede med bøder og klip til Motor Festival: 11 står til betinget frakendelse

Aarhus

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Debat

De uuddannede og skæve eksistenser kommer også: Og vi skal hjælpe alle flygtninge alt det, vi kan

Byudvikling For abonnenter

Frederiksbjerg Torv skal friskes op: Mere grønt og røde bænke - men der skal fortsat være plads til de 'skæve eksistenser'

Østjylland

Søndag aften begyndte en måneds vejarbejde på motorvejen mellem Randers og Aarhus: Her er planerne for trafikken

Annonce