Annonce
Debat

Troels Lund Poulsen er ikke i tvivl: Vi skal have en hjælpende hånd fra udlandet

Troels Lund Poulsen
Annonce

Job: Hver måned i mine snart to år som beskæftigelsesminister har jeg oplevet, hvordan beskæftigelsen buldrer afsted, ledigheden falder og antallet af kontanthjælpsmodtagere rasler ned. Det er jeg i sagens natur glad for, ligesom jeg er sikker på, at de tusinder, der har skiftet kontanthjælpen ud med et job eller en uddannelse, også er.

Men bagsiden af medaljen er begyndt at vise sig. Virksomhederne melder om mangel på arbejdskraft, og vi husker kun alt for godt fra finanskrisen, hvad et støvsuget arbejdsmarked kan betyde for konkurrenceevnen og samfundsøkonomien. I dag kan der gå måneder, fra en virksomhed finder den nødvendige ekspertise i udlandet, til vedkommende kan begynde at arbejde i Danmark, bl.a. på grund af bureaukrati. Samtidig er vi i langt hårdere konkurrence om kompetencerne med resten af Europa og i takt med, at lønningerne stiger i de øvrige EU-lande, kan vi ikke tage for givet, at de vil komme hertil. Der er altså lagt i kakkelovnen til økonomiske tømmermænd, hvis ikke vi gør noget. Derfor vil vi hjælpe virksomhederne ved bl.a. at sætte beløbsordningen ned for lande udenfor EU som eksempelvis Canada og USA, som i forvejen har et stort investeringsflow til og fra Danmark. Vi vil afskaffe kravet om en dansk bankkonto og gøre listen over job, der giver opholdstilladelse, mere fleksibel. Det samme gælder den fast track-ordning, som certificerer virksomheder til hurtigt at få medarbejdere udenfor Europa hertil.

Nogle mener så, at vi bare vil "importere billige kinesere". Især har fagforeningen 3F turneret med netop det synspunkt, ivrigt flankeret af Folketingets to største partier. De kritiserer os for at svigte de danskere, der har svært ved at få foden ind på arbejdsmarkedet.

De glemmer bare at fortælle hele historien. Denne regering har - i kontrast til den tidligere - indgået ikke mindre end tre aftaler med arbejdsmarkedets parter om voksen- og efteruddannelse, flere praktikpladser og ny integrationsuddannelse til flygtninge. Samtidig har vi iværksat et historisk beskæftigelsesprojekt til en kvart milliard, hvor vi giver de svageste kontanthjælpsmodtagere særlig hjælp til at komme i job - og vi hører, at det virker.

Men vigtigst af alt er, at fagforeningen skylder et klart svar til de mange virksomheder, som her og nu mangler specialiserede medarbejdere. Selv ikke den bedste erhvervsskole kan fra den ene dag til den anden omskole en ufaglært - der måske i forvejen er langt fra arbejdsmarkedet - til energiteknolog eller elektriker. Hvad skal den virksomhed gøre? Sige nej til ordren? Flytte til udlandet? Jeg tror ikke, at nogle af de svar gavner 3F's medlemmer, og heldigvis kan andre dele af fagbevægelsen godt se meningen med at udvise ansvarlighed på det her punkt.

Vi ønsker ikke de mest udsatte danskere erstattet af udenlandsk arbejdskraft. Vi ønsker tværtimod, at der også er muligheder for dem fremover. Og hvis Folketingets to største partier ønsker det samme, bør de hjælpe virksomhederne med at få de bedst mulige kompetencer her og nu, så de ikke flytter arbejdspladser ud af landet eller siger nej til ordrer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bakken Bears

Skrækpulje venter Bears i Champions League: - Det bliver nogle fantastiske kampe

Bakken Bears For abonnenter

Kommentar: Danmark har aldrig set et bedre hold end det Bakken Bears har lige nu

Annonce