Annonce
Kultur

Truet kulturarv: Danmarks smukkeste vandmølle skal kåres og århusiansk mølle er med i kampen

Skovmøllen kan blive kåret som Danmarks Smukkeste Skovmølle. Foto: Jens Thaysen
Er Danmarks smukkeste vandmølle Moesgaard Skovmølle? Det er der nok mange århusianere, der mener. Nu kan de med deres stemme være med til at sikre titlen til den smukke perle i det sydlige Aarhus.
Annonce

HØJBJERG: Der var engang, hvor Danmark var velsignet af tusindvis af vandmøller, der lå strategisk placeret ud over det ganske land. De første af slagsen kan dateres helt tilbage til før år 1.000.

Men alt har sin tid - og i dag er der ikke mange vandmøller tilbage. Faktisk er der kun cirka 30 fungerende møller tilbage i Danmark. Af de 30 er de fleste smukt istandsat og møllerne fortæller nutiden om vandkraftens historie.

Organisationen Historiske Huse har besluttet at kåre Danmarks smukkeste vandmølle. 17 er udvalgt til konkurrencen, og det kommer nok ikke var på mange århusianere, at den smukke Moesgaard Skovmølle er med i slutfeltet.

Skovmøllen er ganske vist midlertidig ude af drift, da møllen skal have nyt vandhjul, men det er stadig muligt at nyde bygningerne udefra. Når det nye hjul er færdigmonteret, vil møllen igen male.

Første gang møllen omtales skriftligt er tilbage i 1570, hvor den var én ud af tre møller hørende under Moesgaard. I 1797 opføres underetagen til den eksisterende møllebygning, der i 1852 fik tilføjet endnu en etage i forbindelse med at møllens produktionsapparater blev udvidet kraftigt.

Omkring år 1910 etableres det udvendige savværk, som stadig er i funktion på dage med rigeligt vand i Giber Å.

Moesgaard Skovmølle

I dag drives Moesgaard Skovmølle af et møllerlaug under Moesgaard Museum.

Produktionen tager udgangspunkt i de gamle danske kornsorter som énkorn, emmer, spelt, ølandshvede samt svedierug som sælges fra den lille butik i undermøllen.

Annonce

Levende kulturarv

Konkurrencen 'Danmarks Smukkeste Vandmølle' foregår i perioden 11.-24. november 2019 på historiskehuse.dk. Her kan danskerne stemme på deres favorit vandmølle, og der er mulighed for at se en film, der præsenterer alle mølleanlæggene.

- Konkurrencen skal vise danskerne de fantastiske mølleanlæg og samtidig sætte fokus på behovet for at kommunerne passer på dem og sikrer den vandtilførsel, som er nødvendig for vandmøllernes bevaring. De meget få velfungerende vandmøller, vi har tilbage, er levende kulturarv, som fortæller et vigtigt stykke danmarkshistorie. De kan ikke genskabes, hvis først de tørrer ud og går til grunde, siger Birthe Iuel, præsident for Historiske Huse.

Annonce

Ingen vand - ingen vandmølle

I flere århundreder gjorde møllerne god gavn og skabte velstand for befolkningen i Danmark. Først til at formale korn, men senere hen også i forbindelse med industriel produktion i blandt andet klædeindustrien og papirproduktion. Endelig blev de fra slutningen af 1800-tallet og frem også brugt til at at producere el.

I løbet af 1900-tallet mistede møllerne så betydningen i Danmark.

Samtidig er der kommet øget fokus på natur og miljø. Blandt andet skal EU's vandrammedirektiv, som kommunerne igennem mange år har arbejdet for at implementere, sikre, at fisk kan bevæge sig op af vandløb og yngle. I flere tilfælde har det betydet, at man har ført vandet helt eller delvist uden om fungerende vandmøller eller ændret vandstanden, så møllerne mister vandet.

Og uden vand dur går møllehjulene først i stå - derefter går de til, ligesom udtørring kan skade de bygningsdele, der normalt står i vand.

- Det er helt afgørende, at vi benytter de muligheder, der ligger i fx EU's vandrammedirektiv for at gøre undtagelser af hensyn til kulturarven og sikre vandtilførslen til disse steder. Med kåringen af Danmarks Smukkeste Vandmølle håber vi at sætte fokus på alle de enestående steder, vi risikerer at miste, hvis ikke de får tilført vand, understreger Birthe Iuel.

Danmarks Vandmøller

 • I 1950’erne foretog Nationalmuseet en registrering, der viste, at der har været omkring 3000 vandmøller i Danmark. I dag er der ca. 300 tilbage – men kun omkring 30 er funktionelle møller.
 • 56 danske vandmøller er bygningsfredede.
 • 12 har fået en udvidet fredning, der dækker fx mølledam, mølleløb eller stensatte brinker.
 • Læs mere om vandmøllernes historie og udvikling her.
Annonce

De 17 kandidater

Seks eksperter har udvalgt de 17 møller, der konkurrerer om titlen som Danmarks Smukkeste Vandmølle.

Der er lagt vægt på møllernes tilstand, hvor meget er bevaret af den oprindelige struktur, og hvor velholdt er mølleanlægget, samt i hvilken grad omgivelser og landskab understøtter kulturarvsværdierne. Kandidaterne til titlen som Danmarks Smukkeste Vandmølle er vidt forskellige og dækker både kornmøller, hammermøller, papmøller og flere andre typer af møller.

De nominerede kandidater er:

 • Bruunshaab Gl. Papfabrik (Viborg)
 • Bundsbæk Mølle (Skjern)
 • Børkop Mølle (Børkop)
 • Kelddal Mølle (Nibe)
 • Moesgaard Skovmølle (Højbjerg)
 • Vibæk Mølle (Sydals)
 • Å Mølle (Lemvig)
 • Grubbe Mølle (Faaborg)
 • Lillemølle (Ørbæk)
 • Vejstrup Mølle (Vejstrup)
 • Ventepose Mølle (Svendborg)
 • Sønder Broby Mølle (Broby)
 • Blåbæk Vandmølle (Faxe)
 • Hellebæk Hammermølle (Hellebæk)
 • Lyngby Nordre og Søndre Mølle (Kongens Lyngby)
 • Slusegårds Mølle (Aakirkeby)
 • Tadre Mølle (Hvalsø)
Møllen omtales første gang skriftligt i 1570 som én ud af tre møller hørende under Moesgaard. Foruden en vandtrukken kværn til formaling af korn bestod møllen også af en stampe, sandsynligvis til forarbejdning af klæde. I 1797 opføres underetagen til den eksisterende møllebygning og i 1852 tilføjes endnu en etage i forbindelse med at møllens produktionsapparater udvides. Møllen har et overfaldshjul, kornmølleri og udvendigt vandrevet savværk, der stadig fungerer. Møllen hører under Moesgaard Museum og der er også en restaurant på stedet. Foto: Historiske Huse
Foto: Jens Thaysen
Moesgaard Skovmølle ligger idylisk placeret. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Hætteklædte tyveknægte på båd skaber utryghed på Aarhus Ø

Annonce