Annonce
Udland

Trump er klar til at lukke Rusland ind i varmen

Iroz Gaizka/Ritzau Scanpix
USA's præsident ser gerne, at Rusland vender tilbage til G8. Rusland røg ud efter annektering af Krim.

Donald Trump vil have Rusland tilbage, så G7 igen bliver G8. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Den amerikanske præsident siger til journalister, at det vil være "meget mere passende", hvis Rusland igen lukkes ind i klubben af førende vestlige industrilande.

Trump slår fast, at han "bestemt" kan støtte Ruslands tilbagevenden.

Hans kommentar til journalister kommer, kun få dage før at G7-landene mødes til topmøde i den franske by Biarritz.

- Det er meget mere passende at have Rusland indenfor, mener præsidenten.

Trump hævder ifølge nyhedsbureauet AP, at det var hans forgænger i Det Hvide Hus, Barack Obama, som fik "den dårlige idé" at skille sig af med Rusland, fordi han følte sig udmanøvreret af præsident Vladimir Putin.

Den russiske regering blev smidt ud af G8 i 2014. Det var, efter at Rusland havde annekteret den ukrainske halvø Krim. Dermed gik man tilbage til det gamle format: G7.

Det består af USA, Canada, Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Italien og Japan. EU deltager også.

Trump har tidligere vakt opsigt, når det gælder Rusland.

På et pressemøde sidste år i Finlands hovedstad, Helsinki, med Putin fik Trump amerikanske politikere til at spærre øjnene op, da han angreb USA's efterretningstjenester.

- Trump og Putin gør fælles front mod USA's efterretningstjenester, lød en overskrift hos CNN.

Han beskyldte FBI, CIA og andre for manipulation, efter de samlede efterretningstjenester i en rapport fra 2017 fastslog, at Rusland forsøgte at påvirke det amerikanske valg i 2016 for at få Trump valgt som præsident.

Det var på et tidspunkt, hvor den særlige anklager Robert Mueller undersøgte, om der var en forbindelse mellem Rusland og Trump-kampagnen under valgkampen.

G7-mødet for stats- og regeringschefer indledes lørdag i Biarritz med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, som vært. Mødet slutter mandag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Bakken Bears knuste ærkerival

Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce