Annonce
Udland

Trump vil fremlægge fredsplan for Netanyahu og hans rival

Nir Elias/Reuters
Israelsk tv-kanal løfter sløret for USA's fredsplan for Mellemøsten: Giver Israel store indrømmelser.

USA's præsident, Donald Trump, har inviteret Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, og hans rival, Benny Gantz, til Det Hvide Hus i næste uge.

Inden da vil Trump fremlægge sin længe ventede fredsplan for Mellemøsten. Planen vil derefter blive drøftet under israelernes besøg i Washington.

Det siger præsidenten sent torsdag aften dansk tid til journalister på sit fly på vej til Miami. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Trump er det muligt, at palæstinenserne i første omgang vil reagere negativt på hans fredsplan. Men han understreger, at planen vil være til gavn for palæstinenserne på sigt.

- Det er en god plan. Det er en plan, som virkelig vil virke, siger han.

Tidligere torsdag aften bekræftede USA's vicepræsident, Mike Pence, under et besøg i Israel, at Trump har inviteret Netanyahu til Washington.

- Præsident Trump bad mig om at at give en invitation videre til premierminister Netanyahu om at komme til Det Hvide Hus i næste uge for at drøfte både regionale spørgsmål og udsigten til fred i det hellige land, sagde Pence.

Pence sagde, at det var Netanyahus forslag, at Trump også inviterer den israelske oppositionsleder, Benny Gantz, skriver avisen Haaretz.

- Fordi det er vigtigt, at vi ikke mister denne historiske mulighed med en sådan opbakning fra Det Hvide hus, sagde Netanyahu ifølge avisen.

Det fremgår ikke klart, om de sammen vil besøge Trump. Der er en dyb rivalisering og uenighed mellem dem inden valget i Israel 2. marts. Det tredje valg inden for et år.

Det fremgår tydeligt, at palæstinenserne ikke er en del af samtalen. Det palæstinensiske selvstyre har for længst erklæret Trump for en ensidig aktør, der kun støtter Israel.

Den israelske tv-kanal Keshet 12's korrespondent og analytiker Amit Segal har tilsyneladende fået indsigt i, hvad Trumps plan indeholder.

Han siger, at Trump vil præsentere en plan for Netanyahu og Gantz, som indebærer, at Israel får suverænitet over alle bosættelser på den besatte vestbred undtagen 15. Der er over 120 bosættelser i området.

Planen vil ifølge tv-kanalen også en gang for alle anerkende Jerusalem som Israels hovedstad og vil give Israel ret til øjeblikkeligt at annektere områder på Vestbredden.

Den israelske regering skal til gengæld erklære sig enig i, at der på et senere tidspunkt oprettes en palæstinensisk stat ifølge Haaretz.

Blandt de krav, som palæstinenserne ifølge tv-kanalen vil blive mødt med, er en omfattende afmilitarisering af Gaza, afvæbning af det islamiske Hamas-styre, og at de anerkender Jerusalem som Israels hovedstad.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Mange ansatte har forladt sundhedsenhed i Aarhus: Alvorligt påbud rammer efter en svær periode

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce