Annonce
Aarhus

TrygFonden advarer: Badning kan være livsfarligt

Uvejr og badning er ikke nogen god kombination. Foto: Scanpix og Michael Svenningsen

Det varme sommervejr giver risiko for torden i de kommende dage, og det gør badeturen farlig. Bliv derfor hjemme fra stranden, og hvis du allerede er i vandet, så skynd dig op, lyder det fra livredderne.

Metrologerne varsler, at det solrige og lune sommervejr bliver afløst af torden og regn. Det får TrygFonden til at advare strandgæsterne. Tordenvejr og badeture er nemlig en farlig kombination, fortæller Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning:

- Man bør ikke bade i tordenvejr. Det er ikke fordi, at der er større risiko for, at lynet slår ned i vand end andre steder. Men hvis det sker, så gør salte og mineraler vandet strømledende. Det betyder, at et kraftigt lyn kan slå en person ihjel, selvom om det slår ned 100 meter væk. Man bør derfor skynde sig op af vandet, også hvis tordenvejret er et stykke væk fra stedet, hvor man bader.

Annonce

Gode råd i tordenvejr

I Danmark dræbes der i gennemsnit to mennesker om året på grund af lyn, og et ukendt antal kvæstes. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan du skal forholde dig, hvis der er tordenvejr og lynnedslag i området, hvor du bader eller dyrker vandsport.


  • Badning frarådes. Der er ikke større risiko ved at være i vandet end på stranden, men bliver du slået bevidstløs af lynet, vil du drukne i vandet.
  • Undgå sejlads i både med master, da der er forholdsvis stor risiko for lynnedslag i masten.
  • Hold afstand til elektrisk ledende genstande som hegn og rørføringer.
  • Undgå unødig brug af mobiltelefoner, radio og kommunikationsradioer.
  • Undgå tårne, åbent terræn og strande. Søg i stedet indenfor og luk døre og vinduer.
  • Sæt ikke telt op ved master, skovbryn eller ved siden af enkeltstående træer. Der er relativt sikkert i tæt skov.

Kilde: Respektforvand.dk

Sikrest indendørs

Ifølge TrygFonden er det sikreste sted at opholde sig indendørs i tordenvejr. Har man ikke den mulighed, kan man i stedet sætte sig ind i en bil med fast tag, eller man kan sætte sig på jorden og krumme sig sammen.

- Hvis du befinder dig på en strand uden mulighed for at komme indendørs eller at sætte dig i en bil, så er det bedste, du kan gøre at sætte dig på hug med hovedet mellem benene. Det gælder om at gøre din kropsoverflade så lille som muligt, da lynet som regel slår ned i genstande, som stikker op i luften. Derfor skal man fx aldrig søge lyn under et træ, siger Anders Myrhøj.

Når det tordner, opholder livredderne sig i livreddertårnet med lukkede døre eller i deres firehjulstrækker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Er du agil nok til fremtiden?

Aarhus

Pladsmangel og dårlige faciliteter: Politiet drømmer om at flytte fra Politigården

Annonce