Annonce
Aarhus

Trygfonden sætter sikkerhedsstiger op på havnen

25 redningsstiger af denne type sætter Trygfonden ud ved Aarhus Å og på havnen. Foto: Trygfonden

I gennemsnit redder Østjyllands Brandvæsen hvert år 10 mennesker fra at drukne i Aarhus Å eller i havnen. Nu sætter Trygfonden redningsstiger op, så dem, der falder i vandet, kan kravle op.

Annonce

AARHUS: I en enkelt mørk decemberweekend sidste år faldt to mennesker i vandet ved Mindet.

Det lykkedes forbipasserende at få dem op. Men de to uheldige og meget våde og frysende mennesker kunne sikkert have haft gavn af de 25 nyudviklede redningsstiger, som Trygfonden sætter op ved åen og havnefronten. Blandt andet ved Dokk1 og Navitas.

Og de stiger skal der nok blive brug for. Da Århus Stiftstidende sidste år skrev om de to uheld, hvor folk faldt i vandet, fortalte Aarhus Brandvæsen - der nu hedder Østjyllands Brandvæsen - at det i gennemsnit sker 10 gange om året, at brandfolk må redde folk op fra å eller havn i Aarhus.

Faktisk sker en fjerdedel af alle drukneulykker i havne, skriver Trygfonden i en pressemeddelelse.

Derfor har Trygfonden arbejdet på at udvikle en ny slags redningsstige, der er synlig både fra vandet og fra landjorden. Samt robust og nem at klatre op ad.

Efter at en arkitektkonkurrence gav nogle bud på en redningsstige, har Trygfonden fundet den stige, fonden tror på. Den er grundigt testet og har blandt andet stået i en halv meter is i det nordlige Sverige i mere end et år for at undersøge, om hårde vejrforhold kunne ødelægge stigen.

Farlige havne

I perioden 2001 til 2014 skete der 875 fatale drukneulykker i DanmarkHeraf fandt 211 - 24 porocent - sted i landets havne.

På åbent hav eller fjord var der i samme periode 212 drukneulykker. Altså kun en mere end i havne.

Annonce

Farlig cocktail

I alt 60 stiger bliver nu hængt op på fire særligt udvalgte steder. Ud over Aarhus er det Taarbæk Havn, Randers Havn og hajkanten ved Skolen i Sydhavnen i København.

- Havnefronten i Aarhus har med blandt andet Dokk1 gennemgået en fantastisk udvikling og inspirerer mange århusianere til at komme ned til vandet, siger Rene Højer, programchef for sikkerhed i Trygfonden.

Det er fint, fordi en af Danmarks store værdier er, at vi har så meget vand så tæt på.

- Men når flere mennesker færdes tæt på vand, så er der større risiko for, at nogle falder i. Desuden øges risikoen for, at nogle af dem, der falder i, har drukket alkohol. Vi ved jo, at alkohol og ophold i vand er en livsfarlig cocktail, siger Rene Højer.

Trygfondens stige er udstyret med en solcelledrevet lysenhed, der oplyser stigen fra skumringstid til daggry. Desuden er nogle af stigens dele malet i en markant orange farve, så den skulle være til at få øje på selv i vinterens mørke.

Camilla Fabricius, rådmand for teknik og miljø, glæder sig over, at Aarhus er med i forsøget.

- Er man så uheldig at falde i vandet, skal man hurtigt kunne se, hvor man kan komme op igen, så jeg håber og tror, at de nye, synlige redningsstiger vil kunne medvirke til at forebygge, at nogle drukner ved Dokk1 eller Navitas, siger Camilla Fabricius.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Bandekonflikt ulmer igen i Aarhus: 23-årig sigtet efter bandeparagraf

Aarhus For abonnenter

Pukkelbump får skældud: Men i virkeligheden elsker mange dem

Annonce