Annonce
Østjylland

Tunø-børn kan ikke gå i 10. klasse på kommunens regning

Tunøfærgens fartplan betyder. at det kan være svært for Tunøbørn at gå i 10. klasse.Arkivfoto: Morten Pape

Når man bor på Tunø foregår overbygningen på en efterskole på kommunens regning, men det gælder kun for 8. og 9. klasse. 10. klasse er nemlig ikke obligatorisk.

Tunø: Når man som børnefamilie er bosat på en lille ø med en sejltid og fartplan som Tunøs, skal børnene på efterskole i 8. og 9. klasse, da de ikke kan deltage i undervisning på fastlandet pga. Tunøfærgens fartplan.

Men tilskuddet til efterskole gælder ikke, hvis man har et barn, der ønsker at gå på efterskole i 10. klasse.

Og sådan bliver det som udgangspunkt ved med at være, selvom udvalget for børn, uddannelse og kultur på det seneste møde behandlede en henvendelse fra foreningen af Danske Småøer, der opfordrede Odder Kommune til at ændre på den praksis.

- Mange ø-forældre ønsker, at deres børn tager et ekstra år i 10. kl., inden de som 16 - 17 årige helt flytter hjemmefra og på egen hånd skal klare ungdomsuddannelse og bo for sig selv med deraf følgende udfordringer, lyder en af begrundelserne i henvendelsen.

Foreningen af Danske småøer gør også Odder Kommune opmærksomme på, at der er andre kommuner med småøer, der har ændret praksis, så kommunen også betaler for efterskoler i 10. klasse.

Annonce

For ikke uddannelsesparate

Men 10. klasse er ikke et obligatorisk skoleår, og derfor behøver kommunen ikke at betale.

Når der alligevel er sket en udvikling siden man sidst traf en beslutning i 2008, er det fordi politikerne i udvalget valgte at følge forvaltningens indstilling og lave en tilføjelse.

En tilføjelse, der giver mulighed for at søge dispensation.

- Hvis et barn fra Tunø ikke er uddannelsesparat efter 9. klasse, så vil vi fremover kunne beslutte at give tilskud til 10. klasse på efterskole også, men det vil være en individuel vurdering fra barn til barn, understreger Lone Jakobi (S), der er formand for børn,- uddannelses- og kulturudvalget.

Denne anbefaling begrundes i, at 10.klasse primært har fokus på at give elever et ekstra skoleår, der ikke er obligatorisk, for at blive klar til at tage en ungdomsuddannelse.

Forældrebetaling for efterskoleophold er afhængig af forældrenes indtægt. Den årlige udgift for forældrene er ca. kr. 50.000-75.000. Hertil kommer en kommunal udgift for 10.klasse på ca. kr. 35.000 årligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce