x
Annonce
Østjylland

Tunøs smukke røgeri

En fond står bag det arkitekttegnede røgeri, som skal skabe arbejdspladser og udvikling.

En af Tunøs helt særlige attraktioner er den hyggelige havn. Nu er der kommet et smukt sted, hvor man kan slå sig ned og nyde udsigten og miljøet. Nemlig på Tunø Røgeri. Det er i sig selv en smuk oplevelse. Huset og udeserveringsrummet er tegnet og indrettet af arkitekt Erik Ejnar Holm. Her er ikke plastik eller beton. Huset er beklædt med træ, ligesom alle møblerne er af træ, og det hele er rammet ind af lange rækker af brændestabler.

Annonce
»Antallet af gæster her på øen er faldende. Vi håber, at røgeriet kan være med til at vende den udvikling og tiltrække flere sejlere,« siger Kristian Wiese. Foto: John Blæsbjerg

Det er opført med støtte fra EU, Real Dania og ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

Tunø Røgeri

Åbent klokken 10-14 og 16-20

Der røges i gammeldags skorstensovne med brænde.

Brændet er det bedste: Rødel.

Det er fældet i Tunø Mose.

Serverer blandt andet »Lav sol over Tunø« som en variant af Sol over Gudhjem. Det består af røget fisk med rå æggeblomme.

Man kan både få god mad og gode øl på røgeriet, der ligger helt nede ved havnen. Foto: John Blæsbjerg

En af kræfterne bag er Kristian Wiese, der er bestyrelsesformand. Han har et hus på øen, har arbejdet på projektet i fire år og har nu taget orlov fra sit journalistjob i Aarhus for at åbne stedet. Det slog dørene op i pinsen.

Konceptet for retterne på røgeriet er simpel mad lavet af gode råvarer. Foto: John Blæsbjerg

»Jeg har brugt de fire år på at lære en masse om fisk. Jeg synes, det er så oplagt at have et sted som dette her på Tunø, som har et uudnyttet potentiale,« siger Kristian Wiese.

»Antallet af gæster her på øen er faldende. Vi håber, at røgeriet kan være med til at vende den udvikling og tiltrække flere sejlere. Det vil være til gavn for alle på øen, hvis her kommer flere turister. De vil jo se sig om og benytte sig af øens andre muligheder,« mener bestyrelsesformanden.

Gode råvarer

Konceptet for retterne på røgeriet er simpel mad lavet af gode råvarer. Farsen til fiskefrikadeller er rørt fra bunden af mørk sej og laks.

I ovnene ryges der både fisk og brie. Begge dele leveres også til Tunø festivalens nye gourmetrestaurant Tuma.

Der er også muligt at købe fisk ved disken med hjem. Både røgede og ferske.

»Vi har åbent til klokken 20 og kan mærke, at en del sejlere kommer og køber frisk fisk til grillen hen under aften. Det er nemt for dem,« sige Anna Sophie Wiese, der er en af en række frivillige under festivalen.

Det gode vejr og de mange festivalgæster gav travlhed i røgeriet. Fredag under festivalen var fiskefrikadellerne udsolgt til middag. 20 kilo var røget over disken. Lørdag ved samme tid var der også udsolgt, selv om der var 32 kilo.

»Vi forsøger at lave noget andet, end det de serverer andre stedet på øen. Her får man persillepesto og frisk salat sammen med Tunøkartoflerne. Til det kan man drikke økologisk fadøl,« siger hun.

Glade gæster

Ved et af de mange borde udenfor røgeriet, sidder Elsebeth Larsen, der har et hus på Tunø.

»Vi har tit tænkt, at der manglede et sted som det her. Tunø er jo helt unik. Her er så smukt. Nu kan man så sidde og nyde det. Og samtidig få både god mad og dejlig kold øl,« siger Elsebeth Larsen.

»Det er dejligt, at nogen har taget det her initiativ, for det mangler. Det er med til et give mere miljø,« mener hun.

Svigerinden, Lotte Granjean, er enig.

»Det er så smukt bygget med træfacaden, der falder helt rigtigt ind. Her er havnestemning og det får os til at tænke på Skagen. Men vi vil hellere være her,« smiler hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Leder

Debatten om prisen for et menneskeliv må vente til bedre dage

Debatten er allerede i gang. Den om prisen for et menneskeliv. Den måtte uvægerligt komme, som den altid bør og gør, når staten enten går i krig, bygger stort eller blot overvejer at gøre det. Lige nu står vi foran den største sundhedsudfordring i mange, mange år med corona-krisen på vej mod sit forventlige højdepunkt her i Danmark. Så mens vi venter på stormen, så lever debatten om prisen for et menneskeliv på de sociale medier, i landets aviser og formentlig også ude i hjemmene. Den kommer selvfølgelig, fordi staten indtil videre er ved at pumpe 285 milliarder kroner ud til hjælpepakker, fordi både små og store virksomheder lukker og nogle bukker under for krisen. Så derfor er det helt naturligt, at debatten kommer. Men den kommer bare alt for tidligt. Inden du gør dig til deltager i den debat, så gør dig selv - og alle andre - den tjeneste at bruge nogle minutters tanker på følgende: Hvor meget er dit barn værd? Hvor meget skal staten bruge på at redde din ægtefælle i et spørgsmål om liv eller død? Og spørg dig selv, hvor mange kroner det skal koste at redde din bedste ven, hvis vedkommende har fået kræft? Når du har tænkt godt og grundigt over det, så er du langt bedre rustet til at deltage i debatten. Og du vil højst sandsynligt have fundet ud af, at der ikke kan sættes et prisskilt på den behandling, som skal redde dit barn, din ægtefælle, din bedste ven. Anderledes er det åbenbart, når man står på afstand og tænker på de mange milliarder af kroner, der lige nu bruges i Danmark - og endnu flere milliarder rundt om i hele verden. Når man står derude, og måske er virksomhedsejer eller besidder en aktiemajoritet i et firma, så er prisen meget høj. Det er utroligt nemt at sige, at det er mennesker uden følelser, der lige nu gerne vil debattere prisen for et liv. Men nogen skal starte debatten. Uanset om vi kan lide det eller ej, så er det jo et vigtigt spørgsmål. Det gælder også den dag, hvor vi ikke har corona, men kæmper med andre svære sygdomme, hvor prisen på medicin for at holde folk i live er himmelhøj. Debatten er vigtig, og den er svær. Især lige nu, hvor corona fylder det hele, hvor følelser blokerer for en saglig diskussion. Det er derfor ikke nu, debatten skal tages. Den skal gemmes til bedre dage, hvor der forhåbentligt er plads og tid til at gå i dybden med det meget svære spørgsmål; Hvad er prisen for et menneskeliv?

Aarhus

Aarhusforskere mod corona: - Vi er de første i verden til at afprøve lægemidlet på mennesker

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce