Annonce
Aarhus

Tung arv fra Aarhus Sporveje: Aarhus Kommune får en årlig regning i sværvægtsklassen

Buschauffører ansat som tjenestemænd er blevet en dyr affære for Aarhus Kommune. Fagforbundet FOA efterlyser en debat af de samfundsøkoomiske aspekter i sagen. Arkivfoto

Kommunen ansatte buschauffører i Aarhus Sporveje som tjenestemænd. Nu skal regningen betales i form af kostbare pensioner, der alene i 2017 kostede skatteyderne 55 millioner kroner. Fagforbund efterlyser fokus på området.

AARHUS: Op til 20.000 kroner om måneden fra Aarhus Kommune resten af livet.

Det er virkeligheden for nogen af de buschauffører, der bliver fyret eller pensioneret hos Aarhus Sporveje.

Buschaufførerne er tjenestemænd. Det betyder, at de uanset baggrunden for afskeden med sporvejene har ret til tjenestemandspension udbetalt af Aarhus Kommune.

I løbet af de seneste år er udgiften vokset, så kommunekassen nu må af med 55 millioner kroner om året i de særlige pensioner til tidligere ansatte ved Aarhus Sporveje. Det er penge, som skatteyderne i Aarhus Kommune betaler.

- Ved den seneste fyringsrunde i januar blev der blandt andet afskediget en chauffør med 35 års anciennitet og ret til en pension på 224.000 kroner årligt. Regningen ender hos skatteborgerne i Aarhus, og det kalder på en diskussion om den samfundsøkonomiske logik i, at sporvejene skiller sig af med tjenestemændene, siger formand Bente Mikkelsen fra Teknik- og servicesektoren hos FOA Aarhus.

Den særlige pension


  • Retten til tjenestemandspension er en særlig del af ansættelsen som tjenestemand. En tjenestemand har fraskrevet sig nogle rettigheder, som overenskomstansatte råder over. Det gælder eksempelvis retten til at strejke.
  • Retten til tjenestemandspension betyder, at kommunen ikke indbetaler pensionsbidrag til en ekstern pensionskasse. Til gengæld er det kommunen, som står for udbetalingen af pensionen. Størrelsen af tjenestemandspensionen afhænger af tjenestemandens løntrin og pensionsalder på fratrædelsestidspunktet.
  • En tjenestemand kan have ret til aktuel egenpension, som udbetales i forbindelse med fratræden - eller en opsat egenpension, som udbetales på et senere tidspunkt end fratrædelsestidspunktet. Ægtefæller, registrerede partnere og børn til tjenestemænd kan have ret til henholdsvis ægtefællepension og børnepension.
  • Tjenestemandspensionen annullerer ikke retten til folkepension. Men den kan betyde, at en tjenestemand kun får folkepensionens grundbeløb. Desuden kan tjenestemandspension få indflydelse på eksempelvis medicintilskud. Det afhænger af pensionens størrelse.

Fortiden spøger

I dag er Aarhus Sporveje et trafikselskab under Midttrafik.

Men frem til 2007 var Aarhus Sporveje ejet af Aarhus Kommune. Kommunen ansatte i en lang årrække buschauffører som tjenestemænd, og derfor sidder kommunekassen i dag med ansvaret for at udbetale pensioner til tjenestemændene.

I 2017 udbetalte Aarhus Kommune tjenestemandspensioner til 394 tidligere chauffører ved Århus Sporveje.

Men nogle chauffører har også ret til at få pensionsbeløb til ægtefælle og børn. Derfor måtte kommunen også betale pensionsydelser til 66 børn og 31 ægtefæller med tilknytning til tjenestemænd med tidligere ansættelse i sporvejene.

Alt i alt havde Aarhus Kommune altså 491 personer på "lønningslisten" på grund af tjenestemænd med en fortid i Aarhus Kommune.

Flere får tjenstemandspension


  • Aarhus Kommune udbetaler stadig større beløb til tidligere tjenestemandsansatte chauffører fra Aarhus Sporveje.I 2017 landede udgifterne på 55,1 millioner kroner, mens der i 2016 blev øremærket 52,3 millioner kroner til chauffører med en fortid i sporvejene. I 2015 blev der brugt 49,2 millioner kroner på tjenestemandspensioner til buschaufførerne.
  • De stigende udgifter skyldes især, at flere og flere buschauffører med en fortid i Aarhus Sporveje får ret til tjenestemandspensioner til dem selv og i nogle tilfælde ægtefæller samt børn.
  • I 2017 udbetalte Aarhus Kommune tjenestemandspensioner til 491 personer med tilknytning til Aarhus Sporveje. Forrige år gjaldt det 486 personer, mens det i 2015 var 473 personer.
Annonce

To indtægter

For en del af de tidligere tjenestemandsansatte chauffører er afskeden med Århus Sporveje ikke lig med et farvel til arbejdsmarkedet.

Chaufførerne finder et nyt arbejde, så de både får pension fra kommunekassen og løn fra en ny arbejdsgiver.

Hverken Aarhus Kommune eller FOA kender det præcise tal for, hvor mange tidligere chauffører hos sporvejene der både er erhvervsaktive og får tjenestemandspension.

Men kommunens tal fra udgangen af februar i år viser, at 155 tjenestemænd med en fortid i Aarhus Sporveje var under 65 år - og dermed som udgangspunkt i den erhvervsaktive alder.

- Behovet for en debat af de samfundsøkonomiske aspekter er allermest åbenlyst omkring de buschauffører, som forlader Aarhus Sporveje med en pension - og derefter får et nyt fuldtidsjob. Giver det mening? Eller kunne de omskoles eller på anden måde aktiveres uden at sige farvel til ansættelsesformen som tjenestemænd, spørger Bente Mikkelsen.

Annonce

Lighed er afgørende

Aarhus Sporveje beskæftiger omkring 90 chauffører ansat som tjenestemænd under FOA.

Ifølge HR- og kvalitetschef Bjarne Larsen fra Aarhus Sporveje har busselskabet intet særligt fokus på tjenestemændene.

- Vi behandler folk ens - uanset om de er tjenestemænd eller overenskomstansatte. Og vi tager udgangspunkt i den samme fastholdelsespolitik, som gælder for alle ansatte. Vi kan ikke lave særlige regler og særlige hensyn, der kun gælder for tjenestemænd. Det vil være helt forkert, siger Bjarne Larsen.

Aarhus Sporvejes ledelse er klar over, at afskeden med en tjenestemand udløser en regning til Aarhus Kommune.

- Men i 2007 blev Aarhus Sporveje adskilt fra Aarhus Kommune for blandt andet at skabe et konkurrencedygtigt selskab i forbindelse med udbud. Som et selskab i konkurrence med andre private firmaer vil det være forkert at kræve, at vi skal tage særlige hensyn til tjenestemændene. Det er i direkte modstrid, vurderer Bjarne Larsen.

Annonce

De ekstra udgifter

Ved Aarhus Sporvejes seneste fyringsrunde i januar mistede i alt otte tjenestemandsansatte buschauffører jobbet.

Dengang fortalte avisen om en mand midt i 40'erne, der blev afskediget.

Efter afskeden med Aarhus Sporveje får manden 118.000 kroner om året i tjenestemandspension, så alene frem til mandens pensionsalder som 68-årig udbetaler Aarhus Kommune ca. 2,8 millioner kroner i tjenestemandspension til ham.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) fra Aarhus Kommune erkender, at afskedigelser kan give kommunen ekstraudgifter til pensioner for tjenestemænd.

- En af årsager til, at kommunerne helt generelt har forladt tjenestemandsansættelse, er blandt andet disse merudgifter til pension. Det tager en del år før, de sidste tjenestemænd har forladt kommunerne. Som følge heraf vil der i kommunerne i en årrække være udgifter til pension for tjenestemænd, forklarer Jacob Bundsgaard.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Mere end 4000 cyklister kører her hver dag: Sikkerhedstiltag syltet i tre år - bortset fra et, som ekspert frarådede

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Aarhus

Vil du med hjem og se min hundehvalp? 10-årig dreng udsat for ubehagelig oplevelse

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

AGF

AGF-anfører holder hovedet højt trods måltørke: - Nej, nej, jeg er ikke ramt på selvtilliden

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Debat

Det popsmarte fodgængerfelt i Mejlgade er blevet til bargæsternes dansegulv: Kommunen svigter både os og trafiksikkerheden

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Derfor er Aros' direktørvalg det rigtige

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

AGF

Se højdepunkterne: AGF sendt ud i pokalmørket efter ny tandløs indsats

Annonce