Annonce
Debat

Tunge i hovederne og frysende af kulde: Hvor længe skal vi vente på en bedre skole?

"De elever, der i 2019 samlede underskrifter og skrev læserbrev, har nu afsluttet deres skoletid hos os – og vores spørgsmål er derfor: Hvor mange flere elever skal gennem ni års skolegang i varme klasser uden udluftning og bag vinduer, der enten ikke kan åbnes eller er så utætte, at det kræver vinterjakker at sidde i nærheden om vinteren", skriver medlemmer af skolebestyrelsen på Samsøgades Skole. Arkivfoto: Jens Thaysen

DEBAT: For præcis to år siden lavede eleverne på Samsøgades Skole en underskriftsindsamling, hvor mere end 120 elever skrev under på, at indeklimaet på skolen mildest talt er elendigt. Efterfølgende skrev de et læserbrev i Århus Stiftstidende, og rådmanden var på fint besøg på skolen.

Allerede dengang var det flere år siden, vi første gang gjorde opmærksom på problemerne med det fysiske undervisningsmiljø.

De elever, der i 2019 samlede underskrifter og skrev læserbrev, har nu afsluttet deres skoletid hos os – og vores spørgsmål er derfor: Hvor mange flere elever skal gennem ni års skolegang i varme klasser uden udluftning og bag vinduer, der enten ikke kan åbnes eller er så utætte, at det kræver vinterjakker at sidde i nærheden om vinteren?

Annonce

Ret skal være ret. Efter rådmandens besøg i 2019 skete der lidt. En arbejdsgruppe blev nedsat, og projekteringen af en teknisk modernisering gik i gang.

Bevar os, det skal selvfølgelig gøres ordentligt, når det nu skal være, så to års ventetid med en pandemi undervejs er måske forståeligt. Problemet er dog også, at pengene til moderniseringen er bevilget for så mange år siden, at ikke e gang kommunen husker hvornår – og pengene bliver jo ikke mere værd på en konto i kommunen, og inflation og stigende udgifter til håndværkere og materialer har efterhånden spist en del af summen.

Vi ved, at der er en politisk ambition om, at folkeskolen i Aarhus skal være det naturlige førstevalg – det arbejder vi benhårdt for at indfri på Samsøgades Skole. Men vi kommer ikke i mål, hvis ikke byrådet får løst problemet med indeklimaet på skolen.

Imens bliver elevernes hoveder fortsat tunge i varmen, og iltniveauet i klasselokalerne daler. Det ved vi fra den undersøgelse, der blev lavet af ingeniørfirmaet Ecolab. Deres målinger og simulerede målinger viser CO2-indhold på 3000 ppm, når der er elever i klasserne – altså langt over de tilladte værdier på 1000 ppm.

Nu har vi så – efter snart fire måneders arbejde – fået lavet et såkaldt "mock-up-lokale", der næsten er færdigt. Ifølge procesplanen skulle arbejdet tage omkring tre uger.

Først når det er færdigt, ved vi, hvad renoveringen af alle klasseværelserne i vores snart 110 år gamle skoles hovedbygning kommer til at koste. Vi kan dog allerede nu se, at vi ikke når langt for de allerede afsatte penge – og at vi ender med at stå med en halvt renoveret skole, hvor nogle elever må fryse og svede, mens andre vinder i lotteriet og får de gode lokaler. Det er skole på ulige vilkår.

Desuden vil det være hul i hovedet ikke at renovere det hele, når først stilladset er rejst, og håndværkerne er i huset. Og så uklogt handler vi da ikke i Aarhus, vel?

I 2020 vedtog kommunen en indeklimastrategi, der helt fornuftigt gjorde op med princippet om, at elevtilgang og behov for kapacitetsudvidelse skulle være styrende for tildeling af midler. Derimod skulle der kigges bredere på, hvilke skoler der har størst behov, og hvor der er akutte behov for indsats. Her står Samsøgades Skole meget højt på listen.

I dag ser vi, at en stigende andel af skoledistriktets børn søger Samsøgades Skole i 0. klasse – den udvikling vil vi meget gerne fortsætte. Derfor er det afgørende, at byrådet prioriterer midtbyens gamle, historiske skole – også selvom der dukker nye prestigeprojekter op i området.

Vi ved, at der er en politisk ambition om, at folkeskolen i Aarhus skal være det naturlige førstevalg – det arbejder vi benhårdt for at indfri på Samsøgades Skole. Men vi kommer ikke i mål, hvis ikke byrådet får løst problemet med indeklimaet på skolen. Det fortjener vores elever, og det fortjener byen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Gift fra brandskole kan være endt i bæk: - Vi skal hurtigt have styr på, om stoffet er i dyr eller fødevarer

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

AGF For abonnenter

En mandag aften på kunstgræs i Silkeborg: Måske er det i virkeligheden en af sæsonens sværeste opgaver for AGF?

Kultur

Se billederne: Royal jubel efter prins Joachim og Tom K. kørte først over stregen

Østjylland

Nu kommer der flere busser mellem Aarhus og Randers: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Barndomsby i sorg over Chris Ankers død

Byudvikling For abonnenter

Den store udfordring: Aarhus Ø må nøjes med busser, mens politikere drømmer videre om en førerløs fremtid

Debat

Klumme: Den forunderlige og guddommelige pause

Debat

Store drømme for Pier 3 på Aarhus Havn: Det sidste ubebyggede område mellem by og bugt skal tilhøre os alle

Sport

Bilinspektør om Chris Anker-ulykke: Chauffør begik ikke fejl

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Byudvikling For abonnenter

Håndværkere boede ulovligt på industrigrund: Kommunen blev advaret - men førte ikke tilsyn

Alarm 112

Falske penge i Østjylland: Politiet bringer en advarsel

Annonce