Annonce
Østjylland

Ture til weekenden: Syv nye forslag til gåture i Odder Kommune

Onsdag blev den nybyggede gang- og cykelbro over Stampmøllebækken indviet. Foto: Morten Pape
Det vrimler med forslag til gode vandreture i Odder Kommune. Find nogle af dem her.
Annonce

Odder: Det er skønt at være på egen hånd i naturen, og ønsker man at lære nyt om sit lokalområde, er der hjælp at hente.

Danmarks Naturfredningsforening i Odder har udgivet 16 foldere om færdsel i den lokale natur. Alle ture er nøje beskrevet med længde, sværhedsgrad, parkering og hvilke særlige forhold, der gælder lige netop på den lokation. Det gælder særligt i forhold til plante- og dyreliv, men der er krydret med historiske fortællinger, sagn og lignende.

Normalt kan folderne hentes på Odder Bibliotek, men på grund af corona er det lukket. I stedet kan folderne downloades.

Har man allerede gået de 16 ture, er der ny inspiration at hente på listen herunder, hvor formanden for DN i Odder, Ib Salomon kommer med nye forslag til en god gåtur. Ikke med afmærkede ruter - men brug startpunktet som et godt sted at lære dit lokalområde endnu bedre at kende.

1 Stierne ved Bendixminde

Odders nye bydel vokser hastigt frem, og heldigvis er der fra starten anlagt rigtig mange stier ved Bendixminde. Følg dem og gå på opdagelse i alt det nye. Der graves og bygges, så der er meget at se på, deriblandt også de nye store søer til regnvand. Og glem endelig ikke en tur over byens nye vartegn, den høje cykel- og gangbro hen over Stampmøllebækken. Tæt ved broen kommer der med tiden et stort bofællesskab, Kløverbakken.

2 Følg Odder Å - opstrøms eller nedstrøms

Start midt i Odder By og følg egnens gamle livsnerve, Odder Å. Følger du med strømmen, kan du næsten slå følge med åen hele vejen til Rude Havvej, dog er du nødt til at forlade åen ved blandt andet Mejerivej, for her er ingen sti langs vandløbet.

Også opstrøms kan du på forbavsende lange strækninger følge åen ret tæt, først gennem Mølleparken ved Museet, senere kan du tage Alléen og gå til højre ind ad skovvejene og igen få et fint kik til åen både ved Rathlousdal og nær Bjørnegrotten. Ved Fillerup Mølle og i den gamle del af Fillerup kan du følges tæt med åen, der her strømmer meget livligt. Med lidt held kan du undervejs se vandstær og fiskehejre i åen.

3 Den mest øde sandstrand

Langt det meste af kysten mod Kattegat er bebygget, ikke mindst med hovedparten af kommunens 2200 sommerhuse. Men der findes trods alt en relativt øde strækning mellem Hou og Dyngby Hoved. Et godt udgangspunkt er den kæmpemæssige p-plads, du finder for enden af Toldvejen, nær campingpladsen. På stranden kan du gå både mod nord og syd, og ud over Havhusene vil du ikke støde på ret meget bebyggelse - og sandstranden er rigtig fin. Nyd udsigten mod Tunø og Samsø, måske bliver den i fremtiden en ganske anden, for det er præcis på denne strækning en eventuel Kattegatbro vil få sit landfæste.

4 Stier i Gylling og omegn

Malskær Bæk løber gennem Gylling, og du kan følge den en stor del af vejen, for byen har også nogle mindre kendte stier og små gader som det er værd at gå på opdagelse i, og nær kirken og bækken står der flere mindesten. I den sydøstlige del af byen, hvor Købmagergade møder Gyllingnæsvej, begynder en længere sti ud mod kysten ved Splidholm - og den er bestemt ikke overrendt. Parkeringspladsen ved kirken er et godt udgangspunkt.

5 Den ukendte Langmosevej

Lige syd for Amstrup finder du Henry Jensen Bænk. Herfra udgår en sti til Uldrup Bakker, og den skal du følge et stykke frem til ådalen. Her står en mærkepæl, og her skal du dreje til venstre ad Langmosevej, en fin sti, for det meste i skov, men flere steder også med kik til små, skrånende marker. Langmosevej er ukendt for de fleste, men den har formentlig tidligere været en del af en vigtig østjysk vejforbindelse.

Vend om, når skoven åbner sig, for her slutter stien. Men husk lige at nyde udsigten ned mod Horsens Fjord og det gamle kvindefængsel.

6 Kommunens højdepunkter

Det højeste punkt i Odder Kommune finder du i Nørreskoven ved Torrild. Her er du 101 meter over havet, men udsigt er der ingen af, for vi er midt i skoven. Til gengæld kan du glæde dig over et kæmpestort grantræ som står lige ved skovvejen og meget tæt på det højeste punkt. Der skal adskillige personer til at nå rundt om det. Adgang til skoven har du fra Nørreskovvej.

Et andet sted i kommunen er højden er mere beskeden (70 meter over havet), men udsigten er til gengæld formidabel fra Udsigtshøjene lige syd for Trustrup. Und dig selv en tur til toppen på en dag med klart vejr.

7 Den gamle bane og Svanesøen

I den sydlige ende af Odder finder du en snorlige - men fin - rest af den gamle jernbane mellem Odder og Horsens. Banen blev nedlagt i 1967, og stien tilhører i dag Rodstenseje. Den kan følges godt en kilometer, inden den fortaber sig i krat. Inden kan du kikke ned over den sø, som mange kender som Svanesøen - det er faktisk en kunstig sø, et minivådområde med flere bassiner som skal fjerne kvælstof og fosfor fra drænvand.

Stien kan være lidt svær at finde, men der er adgang til den fra enden af Kløvermarksvej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Store vaccinedag forløb smertefrit: Vaccinationscentret på Aarhus Ø er klar til at stikke mange flere

Erhverv

Tidligere AGF-direktør forfremmes: Skal stå i spidsen for en ny afdeling hos EDC Erhverv

Annonce