Annonce
Aarhus

Turistchef kigger ind i usikker fremtid: - Helt umulig at spå om

Under corona-pandemien søger turister i stor stil mod stranden og naturen, hvor det er nemt at holde afstand og undgå at blive smittet. Derfor havde Norddjurs og Syddjurs kommuner en glimrende turistsæson. Det samme kan bestemt ikke siges om Aarhus. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Går det som sidste år, bliver turistsæsonen ikke noget at skrive hjem om i Aarhus. Til gengæld er der meget bedre takter på Djursland.

ØSTJYLLAND: Corona var sidste år et tungt stød  i leveren til hoteller, forlystelser, restauranter og alle andre i Aarhus, der normalt tjener deres penge på turister.

Og den århusianske storbyturisme bestemt ikke grund til optimisme her på tærsklen til en ny turistsæson. Dertil er situationen alt for usikker.

- Vi ser med bekymring på det her år. Vi er slet ikke på noget fornuftigt niveau endnu. Reelt kan vi ikke sige meget om fremtiden. Men vi ser en klar tendens til, at storbyturismen fortsat bliver udfordret, siger Pia Lange Christensen, direktør for VisitAarhus.

Annonce

De fleste udenlandske turister kommer til Aarhus fra Norge og Tyskland.

Og selv om smittetrykket lige nu er lavt i Danmark, så fraråder både det norske og det tyske udenrigsministerium unødvendige rejser til Danmark.

Og hvordan det ser ud med smittetryk og rejserestriktioner, når højsæsonen står for døren, er der i sagens natur ingen, der ved.

Fokus på danske turister

- Så derfor har vi meget stort fokus på de danske turister. Sidste år havde vi rigtigt fint held med at tiltrække danskere i ferieperioderne, siger Pia Lange Christensen.

I et normalt år udgør danskere 70 procent af gæsterne i Destination Aarhus - (Aarhus, Norddjurs, Syddjurs, Viborg, Randers, Favrskov, Skanderborg og Silkeborg kommuner). De sidste 30 procent kommer fra udlandet.

- Og dem kan vi ikke undvære. Vi skal have væksten tilbage internationalt, men det bliver et langt, sejt træk. Ikke noget man klarer med et trylleslag her i 2021, siger Pia Lange Christensen.

Sådan ramte corona storbyturismen

Selv om corona gjorde 2020 til en elendig turistsæson i Aarhus, så stod det værre til i København og Odense. Her er nedgangen i antallet af overnatninger i Danmarks fire største byer:

København: - 65 procent.

Odense: - 43 procent.

Aarhus: - 33 procent.

Aalborg: - 22 procent.

Tallene fra 2020 taler et tydeligt sprog om, at hotellerne i Aarhus bestemt ikke har det nemt uden deres internationale gæster.

Antallet af hotelovernatninger faldt med 38 procent i forhold til 2019 og var med til at få det samlede antal turist-overnatninger i Aarhus Kommune til at falde med 33 procent. Campingpladser og feriehusudlejning gik det også ned ad bakke for i Aarhus Kommune.

Annonce

Fremgang på Djursland

I grel modsætning til på Djursland, hvor 2020-sæsonen - corona eller ej - var pænt bedre end 2019-sæsonen, målt på antallet af overnatninger. Som skemaet viser, var væksten i den grad båret af sommerhusudlejning og camping-turisme.


Det er forår, der er håb og der er igen mere gang i den på restauranterne. Men det afspejles endnu ikke i tallene. Det ville være dejligt med mere liv

Pia Lange Christensen, direktør VisitAarhus


- Djursland klarede sig flot. Det var et af de få steder i Danmark, hvor der var fremgang. Fremgangen afspejler nye rejsevaner. På grund af corona vil man ud i frisk luft. Man vil have outdoor og friluftsliv. Derfor klarer kyst- og naturturisme sig godt, mens storby- og erhvervsturisme lider i særklasse. Især i Aarhus kæmper vi for at genvinde gæsterne, siger Pia Lange Christensen.

Derfor glæder Pia Lange Christensen sig over den omfattende genåbningsplan, alle andre partier i Folketinget end Nye Borgerlige blev enige om natten til tirsdag.

- Det er forår, der er håb og der er igen mere gang i den på restauranterne. Men det afspejles endnu ikke i tallene. Det ville være dejligt med mere liv, siger Pia Lange Christensen, der gerne vil sprede budskabet om, at Aarhus faktisk er et trygt og sikkert sted at rejse hen.

- Tilgangen er fortsat bekymret og forsigtig. Men vi har et godt sundhedssystem. Tingene fungerer, siger Pia Lange Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Annonce