Annonce
Kultur

Tusinder får glæde af Frandsens pilgrimsrejse

Italieneren Marco Bertellotti i gang med mosaikken. Foto: Axel Schütt.

Stor udsmykning på vej af berømt dansk kunstner i VUCs bygning i Aarhus.

Annonce

AARHUS: Erik A. Frandsen er en af kongehusets yndlingskunstnere, ikke mindst Kronprins Frederiks. Aarhus Universitet har en del værker af ham, og i disse dage får en anden læreanstalt i byen nogle fornemme værker af kunstneren op på sine vægge.

På VUC på Dalgas Avenue 2 er italienske eksperter i gang med at montere det storstilede kunstværk "Mnemosyne" i foyeren ved indgangen. Det er et værk i mange dele på vægge, gulv og med neonlys fra loftet.

En del af kunstværket omfatter 562.000 glasstiftmosaikker på tre vægmotiver, der hver er syv meter høje. Det hele bliver lavet i kraft af en donation fra Ny Carlsbergfondet.

- Vi ville gerne have en god udsmykning og søgte penge hos Ny Carlsbergfondet. Vi er meget taknemlige for beløbet, og at kunstneren blev Erik A. Frandsen var et pletskud. Vi havde på skolen talt om ham som en mulighed, så det passede os fint, da fonden foreslog ham, siger rektor Erik Ernø-Kjølhede.

Det italienske firma, som udfører opgaven, har store erfaringer med den slags og arbejder over hele verden. Det har arbejdet sammen med Erik A. Frandsen i 15 år og blandt andet lavet mosaikkerne på Aarhus Universitet. Lige nu er italienerne i gang med et monument for Beatles-trommeslageren Ringo Starr i Los Angeles i Californien, forklarer 47-årige Manrico Bertellotti, der er anden generation i virksomheden, der har hjemsted i Pietrasantani i Toscana. Både hans far og søn er med i Aarhus.

Erik A. Frandsens værk bliver diskuteret. Fra venstre Peter Flejsborg fra Galleri Profilen samt Henrik Tagesen og Charlotte Sandberg fra VUC. Foto: Axel Schütt.
Annonce

Pilgrimsvandring

Værkerne på væggene er lavet efter skitser, som Erik A. Frandsen har tegnet på en pilgrimsvandring, han foretog for et par år siden. De viser netop vandrere, for eksempel en gammel mand med en moderne taske.

- I begyndelsen diskuterede vi, hvilke farver der skulle på, men efter at have set lokalerne og efter nærmere overvejelse besluttede Erik A. Frandsen, at både mosaikkerne og neonlyset skal stå i sort-hvidt, forklarer Peter Flejsborg fra Galleri Profilen i Grønnegade i Aarhus.

Peter Flejsborg er konsulent på projektet.

"Mnemosyne"

Værket "Mnemosyne" bliver officielt indviet fredag 25. august kl. 14, og det bliver herefter muligt for alle at gå ind fra gaden og se det i VUCs åbningstid

Annonce

Flyttede ind i 2015

VUC flyttede ind i bygningen i 2015 efter at have købt den af byggematador Olav de Linde. Bygningen har tidligere rummet Ingeniørhøjskolen, der nu er flyttet til Navitas på Aarhus Havn. VUC var tidligere på fire andre adresser i byen, men er nu samlet under ét.

Cirka 6000 elever vil færdes i bygningen om året foruden gæster, lærere og andet personale.

Byggeriet, der er tegnet af arkitekterne A. Mogensen og N. Christian Skjøth, er renoveret nænsomt og smagfuldt. Der er skabt mere lys ved at bryde hul i en mur i foyeren, og et helt nyt bibliotek er lavet i et tidligere maskinrum, hvor nogle gamle, smukke vinduer og en dør er bevaret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Kun 40 nye i Aarhus smittede det seneste døgn: Begynder coronakurven at flade ud?

Debat

Skal somalierne stå for skud for alt?

Aarhus

Corona-tal med vokseværk: Tre mulige forklaringer på udviklingen i Aarhus

Danmark For abonnenter

Smitten har bredt sig de seneste uger: Derfor er eksperter alligevel fortrøstningsfulde

Aarhus

Jacob Bundsgaard og Bünyamin Simsek uddelte mundbind til århusianerne: - Vi er nødt til at vænne os til at bruge dem

Annonce