Annonce
Indland

Tusindvis af fynboer var forbi de nye lyntest-centre

Rikke Storm Hansen (tv) og Andreas Bossen (th) har til opgave at sende sms'er og ringe til borgerne, når der er svar klar på deres lyntest. Herefter lægges deres oplysninger bag lås og slå og opbevares af Falck, der også har ansvaret for at melde testsvar til Styrelsen for Patientsikkerhed. I forgrunden er det Dennis Mikkelsen, der har ansvaret for at logistikken glider i testcentret. Foto Birgitte Carol Heiberg
Det meste af torsdagen var der kø ved Falcks tre nye testcentre, hvor fynboerne nu kan lade sig teste for coronavirus og få svar i løbet af et kvarter.
Annonce

En tåre presser sig på i David Andersens øjenkrog, mens test-tager Carsten Rolsgaard fører en lang vatpind dybt ind i næsen på ham.

- Ja, vi når nogle gange helt ind til tårekanalerne, smiler Carsten Rolsgaard, og trækker langsomt vatpinden ud af David Andersens næse igen.

- Det var ikke super-behageligt, må odenseaneren indrømme, inden han tager afsked med Carsten Rolsgaard med beskeden om, at lyntest-resultatet vil tikke ind på hans telefon inden for en halv time.

- Hvis den er positiv bliver du ringet op. Er den negativ får du en sms, lyder meldingen.

David Andersen og hans datter er kørt ind på Falcks nyåbnede testområde i Odense Congress Center for at få taget en lyn-corona-test. Datteren er netop hentet hjem fra Faaborgegnens Efterskole på grund af et udbrud af corona, og testen tager de to bare for en sikkerheds skyld, som de siger.

Falcks testcenter i Odense Congress Centre åbnede klokken 9 torsdag morgen, og vil som foreløbig det eneste i landet have åbent døgnet rundt de kommende mange dage. En del nyuddannet og også nogle mere rutinerede kræfter havde ved 18-tiden torsdag testet godt 1000 personer og heraf fundet 20 personer smittet med Covid-19.

Vatpinden føres temmelig langt op i næsen ved lyntestens podning. Her er det David Andersen, der bliver podet af Carsten Rolsgaard. Foto Birgitte Carol Heiberg

Testcentret i Odense er et af Falcks i alt tre nye teststeder på Fyn, hvor borgerne kan få foretaget de såkaldte lyntests, der kan give besked efter et kvarter. Testen er ikke så sikker, som de såkaldte PCR-tests, man kan få foretaget på de offentlige testcentre og sundhedsmyndighederne anbefaler, at man får taget en test i det offentlige system, hvis man har symptomer på Covid-19.

I kongrescentret var 11 båse indrettet til formålet på første salen og køen snoede sig det meste af dagen ud af centret og hen langs muren, inden der hen på aftenen blev åbnet til den store hal i stueetagen, så folk kunne stå i kø i tørvejr, fortæller Dennis Mikkelsen fra firmaet Guardian, der er hyret ind af Falck til at stå for noget af logistikken i forbindelse med oprettelsen af de mange lyntest-centre i hele landet.

Annonce

Smittet barnebarn

Også ægteparret Inger Rasmussen og Erik Wilsbech slog torsdagen vejen forbi Odense Congress Centre for at få en lyntest.

- For et par dage siden var vi sammen med vores barnebarn, som har vist sig at være smittet, så nu ville vi godt have en ledetråd, for at se om vi måske er blevet smittet. Vi kunne først få tid på de offentlige testcentre den 24., forklarer Inger Rasmussen, der godt er klar over, at testen ikke er helt sikker.

- Hvis den er negativ, så er vi ikke rigtig klogere, men hvis den er positiv, så ved vi jo besked, som hendes mand påpeger.

De to har nu valgt at holde juleaften alene uden børn og børnebørn for ikke at risikere at særligt Erik Wilsbech, der er hjertepatient, bliver smittet.


Hvis den er negativ, så er vi ikke rigtig klogere, men hvis den er positiv, så ved vi jo besked

Erik Wilsbech, Odense


Inger Rasmussen og Erik Wilsbech holder jul alene i år. Deres barnebarn er smittet med Covid-19, og derfor slog de vejen forbi til en lyntest i Odense torsdag eftermiddag. Foto Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Tre steder på Fyn

Det er ikke nogen lille opgave Falck har påtaget sig i disse dage, hvor de bygger testcentre til lyntests op over hele landet.

Alene på Fyn har de ansat 130 nye personer til testopgaven - alle har fået teoretisk undervisning og oplæring i at tage tests og flere skal i gang i løbet af de kommende dage, fortæller direktør i Falck Michael Sørensen.

- Vi regner med, at der kommer tryk på her frem mod den 24. december, og tror på, at centret i Odense med døgnåbent kan hjælpe med at holde køerne nede, siger direktøren, der har samlet meldinger ind fra de tre fynske teststeder torsdag.

- Der har været travlt i Aarup, hvor folk har ventet i kø i deres biler, og der har også været kø de andre steder, men generelt har det været et godt flow. I Odense var der der kø fra morgenstunden, fordi nogle kom meget tidligt, men det meste af dagen har ventetiden været på omkring en halv time til tre kvarter, lød meldingen klokken 18.

Senere på aftenen steg ventetiden og omkring klokken 19.30 stod over 200 borgere i kø i Odense, hvilket skabte ventetid på omkring halvanden time.

Alt i alt er Michael Sørensen godt tilfreds med, hvordan den første dag med lyntest-centre er forløbet på Fyn, hvor kapaciteten over de kommende dage bygges endnu mere op, så endnu flere borgere kan blive testet inden jul.

Michael Sørensen havde torsdag aften ikke tal for antallet af testede og smittede fra teststederne i Ryslinge og Aarup.

19-årige Christian Stahl fandt det i begyndelsen lidt grænseoverskridende at skulle pode folk. Men nu har den 19-årige odenseaner vænnet sig til det. Han er glad for at kunne tjene lidt penge, nu hvor lærevikar-tjansen af indlysende årsager ikke kaster så meget af sig. Foto Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Retten i Aarhus under pres: Corona og stigning i antal sager giver hovedbrud

Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Debat

Kvindemuseets formand: Debatten bekræfter os i behovet for udvikling

Annonce