Annonce
Danmark

Tv-program undersøger: Kunne familiedrab være blevet forhindret?

Trods det tredobbelte mord på kone og døtre valgte familien at begrave hele familien samlet - altså sammen med morderen, Henrik Andersen. Det skete fra Sct. Peders Kirke i Holsted St. torsdag den 29. oktober 1998. Foto: TV2

Det tredobbelte mord i Holsted i 1998 gentages - denne gang på Kanal 5 onsdag aften. Efterladt bror siger, det er ok. Tidligere efterforskningsleder gennemgår i detaljer forbrydelsen og giver sit bud på, om mordene kunne være undgået.

Kunne den 41-årige arbejdsmand og voldtægtsforbryder Henrik Andersen have været stoppet, før han dræbte sin kone og deres to døtre på 9 og 11 år og til sidst sig selv fredag den 23. oktober 1998, da han vidste, at det var slut? Han ville med sikkerhed blive afsløret som gerningsmanden af en DNA-test.

Det har de politifolk, der arbejdede med sagen gennem tre år, spurgt sig om lige siden, og det gør tidligere souschef for Rejseholdet, Kurt Kragh, også, når han onsdag aften på Kanal 5 i programmet "Profil af en morder" gennemgår og analyserer sagen. Overså politiet noget, mistolkede de detaljer, eller holdt de oplysninger tilbage, som kunne have gjort en forskel?

- Selvfølgelig blev der begået fejl. Det gør der altid. En psykiater tegnede en profil af gerningsmanden, der på mange måder senere viste sig at være korrekt, men på et vigtigt punkt var den forkert. Teorien var, at han sandsynligvis boede alene, eller sammen med sin ældre far eller mor. Det viste sig at være en forkert, men i alles øjne en plausibel vurdering. Hvem kunne forestille sig, at en familiefar kunne være gerningsmanden. Havde profilen peget på en familiefar, havde sagen måske set anderledes ud, men om man kunne have stoppet ham i tide? Jeg tvivler på det, siger Kurt Kragh.

DNA-testen afslørede, at Henrik Andersen havde begået voldtægt mod tre ældre kvinder omkring Holsted i Vejen Kommune. Desuden er tre forbrydelser - vold mod 84-årig kvinde i Foldingbro i juni 1995, voldtægt mod 44-årig kvinde i Holsted i juni 1995 og røveri mod 71-årig kvinde i Brørup i marts 1996 - i samme periode aldrig opklaret. De var med i politiets overvejelser allerede efter den første af de tre opklarede voldtægter, men det var før DNA blev politiets store hjælper.

Annonce

Selvfølgelig blev der begået fejl. Det gør der altid. En psykiater tegnede en profil af gerningsmanden, der på mange måder senere viste sig at være korrekt, men på et vigtigt punkt var den forkert. Teorien var, at han sandsynligvis boede alene, eller sammen med sin ældre far eller mor. Det viste sig at være en forkert, men i alles øjne en plausibel vurdering. Hvem kunne forestille sig, at en familiefar kunne være gerningsmanden. Havde profilen peget på en familiefar, havde sagen måske set anderledes ud, men om man kunne have stoppet ham i tide? Jeg tvivler på det.

Kurt Kragh

Holsted-sagen på Kanal 5 i aften

Discovery Networks har produceret dokumentarserien "Profil af en morder" med deltagelse af tre af landets dygtigste drabschefer: Kurt Kragh (tidligere Rejseholdet), Ove Dahl (tidligere Københavns Politi) og Bent Isager (tidligere Rejseholdet). Brik for brik stykker et billede sammen af drabsmanden. De ser også, hvordan de sammen med et hold af eksperter analyserer de spor, som de finder undervejs, mens de lærer at forstå, hvad sporene siger om drabsmanden.

I otte programmer fortæller drabscheferne om nogle af de mest makabre og bestialske drab i Danmark. De tager seerne med ind i det allerinderste af politiets efterforskning, de tusindvis af arbejdstimer, der skal til for at stykke en sag sammen, og de løfter sløret for, hvordan de sætter sig ind i mordernes tanker og handlinger for at fange dem og få dem dømt, skriver Discovery Networks i en pressemeddelelse.

Kanal 5 viser i aften, onsdag kl. 21 programmet om Holsted-sagen om den 41-årige Henrik Andersen, der begik tre voldtægter og tredobbelt drab i slut 90'erne. Daværende chef for rejseholdet Kurt Kragh gennemgår minutiøst efterforskningen i sagen.

Forsiden på Vestkysten søndag den 26. oktober 1998.

Den første af tre

En nat i september 1976 brød Henrik Andersen ind hos en 76-årig kvinde, der boede alene på en øde ejendom i en plantage mellem Holsted og Hovborg. Hun forsøgte at skræmme ham væk med råb, men han lod sig ikke kyse. Med en elefanthue trukket ned over ansigtet kom han ind i soveværelset og voldtog hende. Bagefter røvede han et par hundrede kroner fra hendes taske og stak af.

I juni 1997 var Henrik Andersen igen på udkig efter et offer. Denne gang brød han ind hos en 72-årig kvinde på en ejendom på en øde vej nordvest for Holsted. Han voldtog hende og røvede 900 kroner. På forhånd havde han afbrudt husets telefon i en stander ved vejen.

Politiet mente, at gerningsmanden måtte være stedkendt, når han tilsyneladende vidste, at kvinden boede alene, og at han kunne finde telefonstanderen i mørket. Ofrene kunne desuden fortælle, at han talte med egnens dialekt. Begge dele skulle vise sig at være korrekt.

Kriminalpolitiet i Ribe, som arbejdede med opklaringen, kunne trods de rigtige gisninger og stor hjælp fra offentligligheden, ikke få hul på bylden og tilkaldte politiets Rejsehold fra København. To mand blev posteret på politigården i Ribe og pløjede sig gennem puslespillet, men måtte til sidste give op, efter at have afhørt omkring 30 mænd, som lokale beboere havde peget på som mulige gerningsmænd.

Det var ikke nogen af dem.

Tidligere chef for Rejseholdet Kurt Kragh opruller i aften på Kanal 5 sagen med de tre voldtægter og det tredobbelt drab i Holsted i 1998. Foto: Kanal 5

Nummer to

Der skulle gå mere end et år, før Henrik Andersen slog til igen. En nat i begyndelsen af oktober 1998 brød han ind hos en 86-årig kvinde i Tirslund Plantage mellem Holsted og Brørup. Han slog hende flere gange i ansigtet med en hård genstand. Bagefter voldtog han hende og røvede 800 kroner, før han stak af. Igen havde han klippet telefonledningen, så ofret ikke kunne ringe efter hjælp.

Politiet mente, at der var stor sikkerhed for, at manden bag de tre voldtægter måtte være den samme. For hver voldtægt blev han mere og mere brutal. En psykolog slog fast, at serieforbryderen ville blive ved, til han blev fanget. Igen blev Rejseholdet bedt om assistance, og medierne blev brugt for at skabe opmærksomhed om sagen.

En af oplysningerne var, at gerningsmanden havde efterladt en acetoneflaske hos den gamle dame i Tirslund Plantage. Det viste sig, at der i måneden op til den sidste voldtægt den 3. oktober 1998 var solgt i alt 9 flasker acetone fra Brugsen i Holsted. Det lykkedes at identificere køberne, bl.a. ud fra medlemskort. En af køberne, der havde brugt sit medlemskort for at få lidt rabat, var - Henrik Andersen.

Politiet kørte nærmest rent rutinemæssigt ud til familien Andersen, der boede på en ejendom øst for Holsted By. Men han klarede frisag. Han havde nemlig en acetoneflaske fra brugsen i Holsted stående og fortalte, at han skulle bruge væsken til at rengøre en motor.

Det lignede endnu et blindt spor. Man ledte jo også efter en enlig mand og ikke efter en familiefar!

Her skete voldtægterne. Illustrationen blev bragt i Vestkysten i oktober 1998, hvor gerningsmanden blev jagtet massivt.

Nettet strammes

En uge senere blev Henrik Andersens kone urolig over, at han ikke er kommet hjem fra arbejde. Hun ringer til hans ven, som går i gang med at lede. På arbejdspladsen, Moldow i Holsted, får han at vide, at Henrik slet ikke har været der. Han er ellers kørt hjemmefra, som han plejede med kaffe og madpakke, som konen havde smurt.

For en sikkerheds skyld kiggede vennen efter, om Henrik Andersen havde taget sit jagtgevær med sig. Det havde han ikke. Så ringede de til politiet, men de ville først sætte en efterforskning i gang, når en person havde været forsvundet et helt døgn.

Sidst på eftermiddagen satte vennen og ejeren af Moldow en eftersøgning i gang. I fem, seks biler kørte nogle arbejdskolleger rundt i området, men da de ikke havde fundet ham ved 21.30-tiden stoppede de. Vennen kørte ud til Henrik Andersens kone for at orientere hende. Da han var på adressen, kom Henrik Andersen kørende ind på gårdspladsen.

Han stod af knallerten og gav konen en lille bog, hvor han havde skrevet et afskedsbrev. Han kunne ikke klare mere, stod der, men ikke noget om hvorfor. Han var kørt ud i skoven for at tage sit eget liv, men modet havde svigtet. I stedet havde han fra sin mobiltelefon ringet til politiet. Vagthavende havde fået han talt til ro, og han havde lovet at køre hjem. Han blev dog i skoven i 11 timer.

Henrik Andersen skød en fredag morgen i oktober 1998 sin kone og to børn og sig selv på en landejendom ved Holsted. Her bærer en af politiets teknikerer mordvåbnet væk. Foto: Claus Fisker/NORDFOTO

Dagen efter kørte Henrik Andersen ud på sin avisrute. Han kørte med Vestkysten på en landtur. Voldtægterne var det helt store samtaleemne i de uger, og nogle begyndte at lægge to og to sammen. Hvorfor skulle en familiefar beslutte sig for selvmord? Og gik hans avisrute ikke netop fordi de tre voldtægtsofres hjem? Mon han havde noget med voldtægterne at gøre? Tre borgere ringede til politiet med anonyme tip. Måske var det en god idé at se lidt nærmere på Henrik Andersen.

Fire mand fra Rejseholdet kørte dagen derpå ud til Henrik Andersen, som uden videre indvilgede i at få lavet en DNA-test. Han blev kørt til en blodprøve på Brørup Sygehus. Derfra gik turen til politigården i Ribe, hvor han blev afhørt i en time. Imens blev konen afhørt at to betjente. Hun kunne fortælle, hvad Henrik Andersen havde lavet den dag, voldtægten i Tirslund blev begået. Hun gav ham altså et alibi. Han havde set fjernsyn den aften.

Efter afhøring hos politiet blev han kørt hjem, og der var ikke noget, der fik politiets røde lampe til at blinke. Nu måtte man bare vente på svaret på de cirka 30 DNA-prøver, der var til analyse.

Familien var stadig urolig for Henrik Andersen og dagen efter kørte konens bror, Gert Petersen, ud på ejendommen. Der var låst - også da han tjekkede nogle timer senere, men både bilen og knallerten var hjemme. Broren og hans far var urolige. De fik fat i en nøgle og låste sig ind, og der fandt de hele familien, far, mor og to børn, liggende døde på gulvet. Henrik Andersen havde skudt sin kone og deres børn med sit jagtgevær, før han tog livet af sig selv med samme våben.

De dræbte og morderen køres væk fra ejendommen øst for Holsted By. Claus Fisker/NORDFOTO

Det er ham

En lille uge senere holdt politiet pressemøde. DNA-testen viste, at Henrik Andersen havde begået alle tre voldtægter. I hans værksted havde politiet fundet en liste med navne og adresser på 17 enlige, ældre kvinder på egnen. Da fandt også en elefanthue.

- Jeg tror ikke, at man kunne have opklaret voldtægterne uden DNA, fortæller Kurt Kragh.

- Hvorfor skulle en 41-årig familiefar voldtage ældre kvinder. Sagen er et godt eksempel på, hvor lidt vi ved om hinandens seksualitet. Ofte er det ikke kun begæret, der motiverer en sædelighedsforbryder. Indestængt vrede og et ønske om at hævne sig, kan blive projiceret over på tilfældige kvinder.

Politiet undlod at offentliggøre den detalje, at Henrik Andersen havde forsøgt at sætte ild på huset, hvor den sidste voldtægt blev begået. Nogle borgere vidste, at han var mistænkt for tidligere brande. Havde man fortalt det, havde nogle måske kunnet tippe politiet, før han dræbte sin familie.

- Ja måske, men han var jo aldrig sigtet eller dømt for brandstiftelse, så det var måske ikke nærliggende at fortælle medierne netop den detalje. Man gemmer jo altid oplysninger, så man kan prøve en gerningsmands forklaring af. Men det er da en interessant tanke set i bagklogskabens klare lys.

- For øvrigt var det et ukvalificeret forsøg på brandstiftelse. Lidt sammenkrøllet køkkenrulle var vædet med acetone og smidt på gulvet ved to katteskåle. Ilden gik ud af sig selv, og efterlod blot et lille brændemærke på linoleumsgulvet.

- Jeg tror, jeg ville have lukket det ud, men jeg tvivler alligevel på, at det havde ført til noget.

Kurt Kragh mener, at noget af det, man lærte af sagen fra Holsted er, at man aldrig må stirre sig blind på en bestemt teori eller for eksempel en psykologisk profil, og så være bevidst om, at den største udfordring er at kunne sætte sig ind i gerningsmandens komplicerede motiver til at begå en sædelighedsforbrydelse.

Gerningsmanden skar telefonledningerne over, så ofrene ikke kunne ringe efter hjælp. Foto: Tue Sørensen

Familien siger ok

Gert Petersen fortæller, at familien ikke har noget imod, at tv - og JV - ser på den over 20 år gamle sag om hans dræbte søster og to niecer.

- Det har snart været rodet så meget i den sag, at det ikke gør fra eller til, at man gør det igen. Det er helt ok med mig, og mon ikke udsendelsen bliver genudsendt igen og igen. Det plejer de på Kanal 5. Det er måske lidt værre for min gamle far, men jeg har fortalt ham, at det kommer i fjernsynet, så fint med det.

Kanal 5, som viser udsendelsen, har sendt Gert Petersen et anbefalet brev med oplysningen om, at der er lavet en udsendelse om "Holsted-sagen".

Avisen har også været i kontakt med den tidligere ven til Henrik Andersen. Han har tidligere stået frem flere gange både i avisen og tv, men nu siger han nej tak.

- Jeg er bange for, at nogen bliver pissesure over, at sagen nu igen kommer i fjernsynet, og jeg vil ikke rode mere i den. Jeg har tidligere stukket næsen for langt frem og er blevet svinet til. Nu passer jeg mig selv.

Redaktør for Discovery Networks Danmark Tine Røgind Quist siger i en kommentar:

- Vi er selvfølgelig meget beviste om, at der sidder ofre og pårørende tilbage i denne sag, som endnu en gang kan se den fremlagt i medierne. Sagen har jo været dækket massivt igennem årene - og er især kendt fra DR's dramaserie Rejseholdet. Men har vi forsøgt at vise størst muligt hensyn ved at anonymisere personer og steder, ligesom at Warner, produktionsselskabet bag serien, har kontaktet de pårørende og oplyst dem om programmets tilblivelse.

Chef for kriminalpolitiet i Ribe Jens Sønderskov med en flaske acetone, som gerningsmanden efterlod efter sin sidste voldtægt i Tirslund Plantage. Foto: Tue Sørensen
Trods det tredobbelte mord på kone og døtre valgte familien at begrave hele familien samlet - altså sammen med morderen, Henrik Andersen. Det skete fra Sct. Peders Kirke i Holsted St. torsdag den 29. oktober 1998. Foto: Poul Anker Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Unge fortsætter hærgen i Gellerup efter politiskud: Tre teenagere anholdt

Aarhus

Uro efter politiskud i Gellerup: Påsatte brande og stenkast i løbet af natten

Annonce