Annonce
Aarhus

Tvangslukning af plejefirma i Aarhus er den første i Danmarkshistorien: - Det her er virkelig voldsomt

Berits Hjemmepleje i Aarhus er det første danske hjemmeplejefirma, som Styrelsen for Patientsikkerhed har forbudt at fortsætte driften. Det skyldes et tilsyn, der afslørede store problemer med plejen af sårbare borgere i Aarhus Kommune. Fotos: Nils Svalebøg, Ida Guldbæk Arentsen, Benny F. Nielsen
Styrelsen for Patientsikkerhed lukker indtil videre Berits Hjemmepleje i Aarhus. Det rammer 1.000 århusianere, som nu skal betjenes af Aarhus Kommune. Situationen udløser dybe bekymringer i ældrerådet og blandt politikere. Styrelsen for Patientsikkerhed fortæller, at sagen er helt unik.

AARHUS: Chok og dybe bekymringer.

Sådan er nogle af reaktionerne i kølvandet på, at Berits Hjemmepleje må indstille plejen af 1.000 borgere i Aarhus efter voldsom kritik fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Styrelsens påbud trådte i kraft fredag den 8. oktober klokken 12.00.

Annonce

På det tidspunkt overtog den kommunale hjemmepleje den social- og plejefaglige indsats for de århusianere, som havde valgt Berits Hjemmepleje til plejen i hjemmet.

- Det her er virkelig voldsomt og dybt bekymrende. I henhold til påbuddet har Berits Hjemmepleje forsømt stort set alle de ting, der sikrer vedligehold og rehabilitering af meget sårbare mennesker. Der ser meget alvorligt ud, siger formand Jan Radzewicz fra Ældrerådet i Aarhus Kommune.

Den største aktør

1. oktober 2018 åbnede Berits Hjemmepleje i Aarhus.

Virksomheden er den største af de fire private aktører, som Aarhus Kommune har godkendt til at levere pleje, rengøring og andre ydelser til visiterede ældre.

Men efter et besøg af Styrelsen for Patientsikkerhed må Berits Hjemmepleje indtil videre indstille driften i Aarhus. Styrelsen lavede 6. september et tilsyn, der tog afsæt i henvendelser fra en bekymret pårørende og akutmodtagelsen på Aarhus Universitetshospital.

Berits hjemmepleje har i tre år plejet borgere i Aarhus. Nu er det indtil videre slut efter et markant påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Foto: Mathias Svold

Tilsynet fandt en række markante problemer. Der var eksempelvis store udfordringer med dokumentationen af borgernes pleje og behandling, og personalet havde svært ved i tilstrækkeligt omfang at redegøre for borgernes konkrete behov.

På den baggrund har Styrelsen for Patientsikkerhed efter et dialog-forløb udstedt et påbud om midlertidigt helt at indstille firmaets drift af den social- og plejefaglige indsats og indstille al sundhedsfaglig virksomhed for borgere i Aarhus Kommune.

Annonce

En unik sag

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er det første gang i Danmark, at et privat plejefirma får et påbud med forbud om at forsætte aktiviteterne.

- Det her er en helt unik og meget alvorlig sag. Vi har ikke tillid til, at Berits Hjemmepleje kan varetage opgaverne. Derfor er det nødvendigt at skride hårdt ind, fortæller enhedschef Charlotte Hjorth fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Enhedschef Charlotte Hjorth fra Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at forbuddet mod fortsat drift af Berits Hjemmepleje er helt enestående. Foto: Henning Bagger

Påbuddet betyder, at Berits Hjemmepleje skal gennemføre blandt andet efteruddannelse af personale for få mulighed for at genåbne aktiviteterne i Aarhus.

En genåbning kan kun ske med tilladelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Det vil ske med et påbud om at sikre, at personalet personalet anvender den nye viden. Det vil vi så følge op på kort tid efter. Sandsynligvis i løbet af to til fire uger, forklarer Charlotte Hjorth.

Annonce

Forstemt og harm

SF’s byrådsmedlem og medlem af Aarhus Byråds sundheds -og omsorgsudvalg Jan Ravn Christensen, har læst påbuddet.

Han er rystet ovenpå gennemlæsningen.

Jeg er lettere chokeret. Jeg står tilbage med et billede af, at Berits Hjemmepleje er langt fra at levere en kvalitet, som de ældre og deres pårørende kan være trygge ved. Tilsynet har vist store fejl og mangler i arbejdet og alt for lav faglighed blandt personalet.

Jan Ravn Christensen (SF), byrådsmedlem

- Jeg er lettere chokeret. Jeg står tilbage med et billede af, at Berits Hjemmepleje er langt fra at levere en kvalitet, som de ældre og deres pårørende kan være trygge ved. Tilsynet har vist store fejl og mangler i arbejdet og alt for lav faglighed blandt personalet, understreger Jan Ravn Christensen.

Byrådsmedlemmet bliver trist af at læse nogle af de konkrete eksempler i påbuddet.

- Når man eksempelvis læser at den eneste ansatte sygeplejerske er på barsel, at en borger med sår ikke behandles korrekt, at der ikke tænkes i at forebygge fald for en borger, der har tendens til ofte at falde, så bliver jeg forstemt og en smule harm, fortæller han.

Annonce

Firmaets reaktion

Berits Hjemmepleje har base på Klamsagervej i Åbyhøj.

Firmaet skriver på sin hjemmeside:

- Vi er meget kede af, at Styrelsen for Patientsikkerheds beslutning vil betyde, at vi skal lukke vores ellers velfungerende afdeling i Aarhus Kommune, og meget kede af at alle vore kunder skal overgå til kommunal hjemmepleje uden frit valg.

Berits Hjemmepleje arbejder på at rette op på de kritiserede forhold.

Men det vides ikke, hvornår og hvorvidt påbuddet kan ophæves.Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona spænder ben for prestigehotel på Aarhus Ø: Må droppe kæmpe konferencesal

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Alarm 112

Ledende rockermedlem i Aarhus dømt for omfattende hashhandel

Alarm 112

Involverede i dødsdrama efterlod deres dansk indregistrerede bil på parkeringsplads lige syd for grænsen

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Debat

Ergoterapeuterne opfordrer: Hold op med at tænke i sygeplejersker, tænk i patienter

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Aarhus

Det bliver dyrere at komme af med skraldet: Se hvor meget mere du skal betale efter nytår

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus

Dagens corona-tal: Aarhus nærmer sig nyt rundt tal

Annonce