Annonce
Aarhus

Tvangsnedlukning truer stadig, men hårdt ramt sogn holder sig stadig bag den røde streg

Mobile testenheder er et godt våben i kampen mod lokale smitteudbrud. Arkivfoto: Flemming Krogh
Smittetallene stiger fortsat i Skjoldhøj Sogn. Derimod begynder tallene at falde i de to nedlukkede sogne Gellerup og Ravnsbjerg.

AARHUS: Mandagens opdatering fra Statens Serum Institut viser, at der stadig sker smittespredning i Skjoldhøj Sogn. Men selvom tallene går i den forkerte retning, så holder det tvangsnedlukningstruede sogn sig stadig under den kritiske grænse på to af tre parametre, som afgør sognets skæbne.

Har et sogn en incidens - altså antal smittede per 100.000 indbyggere - på 400, 20 nye smittede i løbet af de seneste syv dage og en positivprocent på 2,0 lukker det automatisk ned.

Skjoldhøj Sogn var allerede over grænsen på et af parametrene i fredags, idet der da var registreret 20 nye smittede de seneste syv døgn. Det tal er henover weekenden vokset og er mandag på 26.

Annonce

Fredag var incidensen på 254 i Skjoldhøj Sogn - men er mandag steget til 330. Samtidig er positivprocenten uændret på 1,8 og altså lige under den kritiske grænse.

En del af forklaringen på, at coronasmitten har fået så godt fat i Skjoldhøj Sogn er et større smitteudbrud på Skjoldhøjskolen. Derfor lukkede skolen og dens SFO og fritidstilbud fredag og forbliver lukket foreløbig frem til 3. maj i et forsøg på at få smittespredningen under kontrol

Ifølge stadsdirektør Niels Højberg, som leder coronaberedskabet i Aarhus Kommune er det endnu for tidligt at sige, om Skjoldhøj Sogn undgår tvangsnedlukning.

- Det er svært at sige med 3-4 dages varsel. Vi skal helst have data for en uge, men det kunne godt se ud til, at vi har fået bremset stigningen i smitten, siger han med forsigtig optimisme.

Ekstra tiltag ser ud til at virke

I de to tvangsnedlukkede sogne Ravnsbjerg og Gellerup, der har været lukket ned siden henholdsvis 16. april og 17. april, begynder tallene at bevæge sig i den rigtige retning.

For især Gellerups vedkommende er det dog stadig lang vej, før skoler, SFO'er, klubtilbud, kulturaktiviteter, indendørs idrætstilbud igen kan åbne. Her er incidensen på 547, antal nye smittede på 51 og positivprocenten er på 3,4. Altså langt over på alle tre parametre, men dog med en nedadgående tendens.

Derimod er Ravnsbjerg Sogn under den kritiske grænse med hensyn til incidensen. Mandag er den 389.

Folketingets regler siger, at når et sogn har været under den kritiske grænse på mindst et af paramertere, genåbner det, så om alt går vel kan Ravnsbjerg genåbne om en uge.

I Gellerup og Ravnsbjerg er der blevet sat massivt ind med test og oplysning. Om situationen i de to lukkede sogne siger Niels Højberg.

- Det kunne godt se ud som om, at de ekstra tiltag vi og regionen har sat i værk virker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce