Annonce
Aarhus

Tvangsnedlukning udskudt: Gellerup reddet af forhøjede grænser for hvornår et sogn lukker ned

I forbindelse med tidligere smitteudbrud i Gellerup har der været oprettet ekstra testmuligheder. Arkivfoto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix
Smitten stiger fortsat. I næste uger tager Aarhus Kommune nye våben i brug for at for bugt med spredningen af corona-smitten i sognet i det vestlige Aarhus.

BRABRAND: Torsdag fortalte vi på stiften.dk, at Gellerup Sogn igen var faretruende tæt på en nedlukning. To af de tre parametre, som afgør om et sogn lukker ned, var overskredet, mens tallet for det tredje parameter - incidensen - nærmede sig.

Fredag er incidensen - altså antal smittede per 100.000 indbyggere - steget yderligere. Ja, faktisk er den så høj, at sognet ville blive tvangsnedlukket, hvis ikke regeringen med opbakning i Epidemiudvalget fredag havde hævet den kritiske grænse for incidensen fra 500 til 600.

Leder af kommunens kriseledelse, stadsdirektør Niels Højberg ser med alvor på sagen. Hans umiddelbare vurdering er dog, at Gellerup Sogn klarer skærerne - det viser kommunens beregner i hvert fald.

Annonce

- Faren for, at Gellerup Sogn lukker ned, er ikke overhængende. Det ser ikke ud til, at de kommer over incidensgrænsen i løbet af weekenden, men det er klart, at der kan komme en udvikling i næste uge, der betyder, at sognet må lukke ned, advarer han.

Spredt over hele bebyggelsen

Der er ikke noget klart billede af, hvorfor smitten er steget i Gellerup Sogn.

- Når vi kigger på adressen på de smittede, er de spredt i hele bebyggelsen. Men der må være sket et eller andet derude, for i andre boligområdet i nærheden er der ikke nogen stor smittespredning, forklarer Niels Højberg.

Nedlukning af sogne

Fredag kom der nye lempede regler for, hvornår en et sogn skal lukke ned:

  • Incidensgrænsen hæves fra 500 til 600. I Gellerup Sogn er den på 546,51.
  • Positivprocenten hæves fra 2,5 til 3. I Gellerup Sogn er den på 5,86.
  • Grænsen for antallet af borgere, som er testet positiv, fastholdes på 20. I Gellerup Sogn er tallet 51

Når alle tre parametre er overskredet lukker følgende i et sogn:

  • Grundskoler

  • SFO’er og klubtilbud

  • Ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner på Børne- og Undervisningsministeriets område.

  • Institutioner der udbyder voksenuddannelser på Udlændinge- og Integrationsministeriets område.

  • Lokaler og lokaliteter, hvor der udøves kulturaktiviteter, og lokaler, hvor der udøves-, idræts-, fritids-, og foreningsaktiviteter på Kulturministeriets område.

Den nye model for nedlukning opererer dog med en mere fleksibilitet i forhold til genåbning. I et sogn vil konkrete skoler, institutioner og lokaler og lokaliteter, som vurderes ikke at være i nærliggende fare for påvirkning af smitte, kunne genåbnes hurtigere.

Ifølge stadsdirektør Niels Højberg er der lige nu ingen smittede på Sødalskolen. Hvis sognet lukker ned, betyder det, at Sødalskolen ikke nødvendigvis behøver lukke.

Der er umiddelbart ikke noget, der peger i retning af, at ramadan-fejringer er en del af årsagen til stigningen.

- Nej, for der har jo også været fejret ramadan i andre dele af byen, hvor der er tilsvarende mange muslimer, og der har der ikke været nogen stigning. Så jeg tror ikke, det er ramadanen, der har skylden, siger han.

Annonce

Bliv testet i bussen

Våbnene, der skal holde corona-smitten nede, er test og vaccinationer - selvfølgelig kombineret med masser af oplysning.

Gellerups indbyggere kan lige nu blive testet både i Nordgårdshallen og i City Vest.

- I næste uge indsætter vi også en bus, som er en mobil testenhed, der kan køre rundt mellem blokkene og gøre det nemmere at blive testet, fortæller Niels Højberg.

I bussen kan der både foretages kviktest og en efterfølgende PCR-test, hvis kviktesten viser sig at være positiv. Ifølge stadsdirektøren er det endnu ikke besluttet, hvornår i næste uge bussen begynder at køre i Gellerup. Det bliver snarest muligt aftalt med Region Midtjylland.

Samtidig med den massive testindsats bliver forsøget med mobile vacciantions-teams i Gellerup forlænget. Det kommer til at foregå 2. og 3. juni.

Ifølge Niels Højberg er der mange i området, som ikke har reageret på vaccineinvitationen. Aarhus Kommune har derfor haft kontakt med dem for at fortælle om muligheden for at blive vaccineret i næste uge.

- De fleste af dem, vi snakker med, siger, at de ikke har reageret, fordi det er for svært at bestille tid og for svært at finde ud af, hvor man skal gå hen. Den barriere skal vi have gjort noget ved, og de to dage i næste uge kan de bare gå ned ad trappen, og så kan de blive vaccineret, siger han.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Belgierne er klar med gestus mod Danmark: Verdens bedste landshold vil hylde Christian Eriksen

Annonce