Annonce
Aarhus

Tvivl om nyt bibliotek i Højbjerg

Dansk Folkeparti kræver nye og mere »realistiske« beregninger af forskellen på nyt bibliotek ved Oddervej og Lyseng. Socialdemokrater overvejer.

Nye beregninger af fremtidens bibliotek i Højbjerg skaber ikke den klarhed, nogle måske havde håbet på. Tværtimod skaber det blot nye spørgsmål, som skal afklares, før politikerne kan tage stilling til, om Højbjerg Bibliotek i det hele taget skal flyttes og eventuelt hvorhen.

I et notat fra Kultur og Borgerservice - som blev fremlagt for byrådets kulturudvalg tirsdag aften - er der beregninger på tre scenarier. Det ene er et, hvor biblioteket indgår i ejendomsudvikler Claes Remiens projekt Højbjerg Plads. Planen er at lade Remien Ejendomme overtage kommunes grunde Oddervej 80A-C og derefter tilbyde kommunen en billig husleje. Det vil kun koste 92.000 kroner ekstra i drift om året i forhold til i dag, ligesom der er genhusning af kunstnerværksteder, teatersal og fotografisk værksted i det nye byggeri.

Flyttes biblioteket derimod ind i et privat opført lejemål i Lyseng vil det koste kommunen 848.000 kroner ekstra om året. Og hvis kunstnerværkstederne skal flytte med til Lyseng lyder ekstraregningen på 1,2 mio. kr. om året.

Annonce

»Økonomien er jo blot et af de styringsredskaber, vi skal kikke på for at skabe et tidssvarende bibliotek og borgercenter. Et andet forhold er de mange indsigelser, som også gør indtryk,« siger formanden for kulturudvalget, Steen B. Andersen (S).

Han mener, at tilbuddet fra Remien Ejendomme gør det muligt for kommunen at få meget for pengene. Men han understreger, at hverken han eller Socialdemokraterne har lagt sig fast på en løsning endnu.

Er 848.000 kroner ekstra om året for Lyseng-modellen mange penge, synes du?

»Det svarer jo til, hvad det koster at drive 3-4 af de helt små biblioteker (uden lønudgifter, red.), så man kan sige, at vi i dag får meget for 800.000 kr.«

Notatet, der bygger på beregninger fra uafhængige rådgivningsfirmaer, vurderer, at det vil koste kommunen 25 mio. kr. at bygge selv ved Lyseng uden kunstnerværkstederne, som så kan blive, hvor de er. Hvis man omregner den nuværende husleje for biblioteket og ændrer den til anlægspenge, vil regningen for kommunen ende på 12 mio. kr. Og de penge mener Kultur og Borgerservice ikke, det er realistisk at finde i kommunens budgetter.

»Det er mange penge, og jeg tror, det vil være vanskeligt at finde dem,« siger Steen B. Andersen.

I Dansk Folkeparti er kulturordfører Knud N. Mathiesen derimod ikke tilfreds med beregningerne. Han går ind for Lyseng-placeringen:

»Jeg synes, beregningen er uigennemskuelig. Det lyder urealistisk dyrt med 25 mio. kr. for et bibliotek på 1.300 kvadratmeter. Det svarer til 19.000 kr. per kvadratmeter for et hus, der burde kunne bygges for 17-18 mio. kr. Med en forretning over 30 år burde det ikke koste mere end 800.000 kr. om året i stedet for den husleje, man sætter det til på 1,3 mio. kroner. Jeg tror, der er skruet op for udgiften for at gøre Lyseng dyrere, end det behøver at være.«

Knud N. Mathiesen kræver nye beregninger af byggeudgiften og en vurdering af grundene på Oddervej af to ejendomsmæglere.

»Det kan være, grundene er mere værd, hvilket også vil påvirke beregningen. Og min grundholdning er, at kommunen selv skal eje, hvis man kan gøre det til samme pris.«

Politikerne mener ikke, at der sker en afklaring før hen i april, hvor forligskredsen bag valget af Oddervej skal beslutte, om det står ved magt eller man skal rykke til Lyseng.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce