Annonce
Debat

Tvivler på oprigtigheden af rektors invitation

I forbindelse med sidste uges blokade af kvalitetsudvalgets lanceringskonference på Aarhus Universitet inviterede rektor til møde med den studenterpolitiske bevægelse Et andet universitet.

Her er deres svar på rektors udtalelse og invitation:

Efter vores succesfulde blokade af det illegitime og udemokratiske kvalitetsudvalg valgte rektor, Brian Bech Nielsen, endelig 27. november at udtale sig om situationen.Desværre er udtalelsen blottet for politisk indhold. Ledelsen valgte at undlade at forholde sig til det politiske indhold i protesterne og i stedet indsætte politiet imod sine egne studerende og endda forsøge at lukke ned for de fredelige protester ved at anmelde de studerende for husfredskrænkelse. Det er uhørt, at ledelsen på et universitet er så hurtig til at tilkalde politiet. Det er almenkendt universitetspolitisk historie, at universitetet traditionelt set er fredsområde. Det er dog endnu mere uhørt, at universitetets ledelse anmelder sine egne studerende for husfredskrænkelse, endda for krænkelse af husfreden i Studenternes Hus.

Det vidner desværre om, at universitetsledelsen har en autoritær og udemokratisk tilgang til fredelige protester. Det er kritisk, ikke bare for denne onsdags debat, men for diskussioner på Aarhus Universitet i fremtiden. Ved at anmelde og sigte sine egne studerende modarbejder universitetsledelsen den frie og kritiske debat på universiteterne. Man bør aldrig forsøge at skræmme studerende fra at engagere sig i deres uddannelse og universitet! Det skader den kritiske debat, som universitetet lever af, og det underkuer de studerende, som sammen med de ansatte udgør universitetet og dets hjerteblod!

Annonce

Efter stort pres har ledelsen trukket sigtelserne tilbage 28. november. Det ser vi som en stor sejr for studenterprotesterne, og vi vil gerne takke alle de personer, organisationer, foreninger og partier, der støttede os i vores krav. Protesterne fortsætter på universiteterne AU, KUA og RUC!

Selvom vi er rigtig glade for rektors invitation til dialog og stadig meget gerne ser et fælles arbejde, ledelsen og resten af universitetet imellem, så har det forløb, vi har oplevet den seneste uge, desværre fået os til at tvivle på oprigtigheden af hans invitation.

Under blokaden af rektoratet inviterede vi åbent rektor til at komme forbi og snakke strategi og muligheder for universitetet med os. Men inden vi overhovedet nåede at overrække invitationen, ringede ledelsen efter politiet. Indtil videre har ledelsen hverken ønsket politisk dialog eller politisk løsning. Hvis rektors invitation er oprigtig, vil vi selvfølgelig være imødekommende over for at deltage i et åbent, demokratisk og offentlig møde med ham om, hvordan vi i fællesskab bedst kan lægge pres på regeringen.

Grunden til, at vi protesterer, er universitetets nu mangeårige udvikling fra en vidensinstitution, hvor kritisk tænkende mennesker uddanner sig i frie forskningsfællesskaber, til en universitetsfabrik, hvor der skal produceres studerende så hurtigt som muligt, og hvor formålet ikke er kritisk tænkning og viden i sig selv, men derimod erhvervslivets krav og behov. Universitetsdemokratiet er afskaffet og erstattet af central detailstyring og udemokratisk management-ledelse. Fremdriftsreformen og dimensioneringsplanen er de to seneste eksempler herpå.

Vi kræver derfor reformerne trukket tilbage og et opgør med central detailstyring og universitetets udemokratiske magtstruktur. Vi kræver, at ledelsen på Aarhus Universitet holder op med at angribe sine egne studerende og i stedet samarbejder med os for universitetets bedste. Vi kræver et frit og demokratisk universitet!

Forkortet af redaktionen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Sport

Stjernespiller skal ingen steder og forlænger opholdet i Aarhus med tre år: - Jeg ser et kæmpestort potentiale i Aarhus United som klub

AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Debat

Borgmesteren står næppe forrest i headhunternes kø: Kan man bruge en taber på regeringsholdet?

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Annonce