Annonce
Udland

Tyfon rammer filippinsk fastland og medbringer voldsom regn

Stringer/Reuters
En 33-årig mand er blevet dræbt af elektrisk stød, mens han var i gang med at reparere taget på sit hus.

Med vindstød på op til 65 meter i sekunder har tyfonen Kammuri tirsdag ramt fastlandet i Filippinerne.

Tyfonen har bragt et voldsomt regnvejr med sig og allerede krævet sit første dødsoffer.

Flyvninger er blevet indstillet, og regeringskontorer og skoler i hovedstaden Manila er lukket.

Over 449 flyvninger er blevet udskudt, og i alt er omkring 100.000 passagerer blevet ramt af forsinkelser. Alle fire terminaler i Manilas internationale lufthavn er lukket indtil klokken 23.00 tirsdag lokal tid.

Samtidig advarer myndighederne om risiko for oversvømmelser, stormflod og jordskred.

I regionen Bicol har en 33-årig mand mistet livet. Han fik elektrisk stød, da han forsøgte at reparere taget på sit hus. Det oplyser en lokal embedsmand til regionens radiostation.

Forud for tyfonens ankomst har lokale myndigheder evakueret omkring 225.000 mennesker.

Kammuri, der lokalt går under navnet Tisoy, er den 20. tyfon, der rammer Filippinerne i år.

Talsmand for katastrofeberedskabet Mark Timbal siger, at grundig forberedelse er årsag til, at det indtil videre er lykkedes at minimere de menneskelige konsekvenser.

- Vi har set en voldsom forbedring i de lokale myndighedernes evne til at forberede sig på katastrofer, siger han til nyhedskanalen ANC.

- Eksempelvis er forsyninger blevet bragt ud i god tid inden stormens ankomst, tilføjer han.

Tv-billeder viser, at den lokale lufthavn i byen Legazpi er hårdt ramt. Optagelser viser omfattende strukturelle ødelæggelser og kabler, lamper og paneler, der hænger ned fra loftet over afgangshallen.

Dette års sydøstasiatiske lege bliver afholdt i Filippinerne indtil den 11. december. Som følge af uvejret har arrangørerne udskudt flere af konkurrencerne.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Aarhus

Turbåd ligger stille i Aarhus Havn: Søfartsstyrelsen fandt mangler i forbindelse med sikkerheden

Annonce