Annonce
Udland

Tyrkiet beskyldes for at undergrave fem års kamp mod IS

Christophe Archambault/Ritzau Scanpix
Frankrig og Storbritannien siger, at Tyrkiets politik er ødelæggende for "vores fælles sikkerhed".

Frankrig og Storbritannien beskylder tirsdag Tyrkiet og USA for at underminere fem års kamp mod Islamisk Stat (IS).

De to lande udtrykker dyb bekymring over risikoen for, at krigere fra IS vil flygte fra fængsler i Syrien.

Med henvisning til Tyrkiets offensiv i Syrien siger den franske premierminister, Édouard Philippe, at der nu er skabt "tvivl om den fem år lange kamp" mod IS.

- Interventionen er ødelæggende for vores kollektive sikkerhed, da den uundgåeligt fører til en gendannelse af IS i det nordlige Syrien. Og formentligt også i det nordlige Irak, siger Philippe.

Storbritanniens udenrigsminister, Dominic Raab, anslår den samme tone i sin kritik af Tyrkiets militære operation. Han kalder Tyrkiets offensiv "hensynsløs" og "undergravende".

Tyrkiets ageren har skabt vrede i USA og blandt de Nato-allierede. Det skyldes ikke mindst frygten for, at medlemmer af IS rejser til Europa.

Europæere udgør omkring en femtedel af de cirka 10.000 krigere fra IS, som holdes indespærret af kurdiske militsfolk.

Desuden sidder der i forskellige lejre tusindvis af kvinder og børn, som er knyttet til IS.

Ruslands særlige udsending til Syrien siger tirsdag, at der er 12.000 medlemmer af IS indsat i fængsler i det nordøstlige Syrien.

I Washington siger en embedsmand, at amerikanerne ikke har nogen efterretninger om, at medlemmer af IS skulle være flygtet "i noget større omfang".

Men han tilføjer, at mellem 50 og 150 kvinder og børn, som er tilknyttet den ekstremistiske gruppe, er flygtet under kaotiske omstændigheder efter tyrkernes angreb.

- Vi ved ikke, hvor de er henne nu, siger embedsmanden.

Ifølge andre regeringskilder i USA vil vicepræsident Mike Pence inden for 24 timer flyve til Tyrkiet. Han skal mødes med tyrkiske ledere i Ankara.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Annonce