Annonce
Indland

Tyskland får tvungen mæslingevaccine - ikke problem i Danmark

Julian Stratenschulte/Ritzau Scanpix

Der er ikke stærk grund til tvungen mæslingevaccine i Danmark, når der ikke er et problem, udtaler SSI-læge.

Fra 1. marts 2020 skal alle børn i tyske børnehaver og skoler vaccines mod mæslinger. Ellers giver det bøder.

Men i Danmark er der ikke noget stærkt grundlag for at indføre tvungen vaccine mod mæslinger, fortæller Peter Henrik Andersen, afdelingslæge i Statens Serum Institut (SSI).

- Vi har ikke noget problem med mæslinger i Danmark. Vi har elimineret sygdommen, og vi ser få tilfælde, som typisk er importerede tilfælde.

- Der kan komme enkelte smittetilfælde i Danmark, men der er ikke noget folkesundhedsproblem med mæslinger i Danmark. Så der er ingen stærk grund til at skulle indføre tvang, når man ikke har noget problem, siger han.

Målet for tilslutningen til MFR-vaccinen, der blandt andet beskytter mod mæslinger, er, at 95 procent skal vaccineres. Det er endnu ikke helt nået i Danmark, men er tæt på.

- Vaccinationstilslutningen har været stigende de senere år. Det har den blandt andet været, fordi vi har et påmindelsessystem, som har fungeret i fem år, hvor man får besked via e-boks om, at man mangler en eller flere vacciner, siger Peter Henrik Andersen.

Desuden er der også begyndt nu at komme påmindelser til forældre, inden den første vaccine skal gives.

Man skal have to MFR-vacciner. Tal fra SSI viser, at tilslutningen i 2018 blandt de nye årgange var på 94 procent for den første vaccine og 89 procent for den anden.

Sidste år var der ifølge SSI otte tilfælde af mæslinger, mens der har været 15 i år. Oftest er der tale om importerede tilfælde, hvor folk bliver smittet på en rejse til udlandet.

I Tyskland har der derimod været flere end 500 smittede i år ifølge Robert Koch Institut.

Den tyske lov om tvang blev vedtaget torsdag og ventes at træde i kraft 1. marts næste år. Den kræver, at alle børn er vaccineret, før de kan begynde i en ny børnehave eller skole.

Hvis forældrene ikke kan bevise, at barnet er vaccineret, kan det koste op til 2500 euro i bøde, skriver det tyske nyhedsbureau dpa. Det svarer til knap 18.700 kroner.

Forældre til børn, der allerede er indskrevet i en børnehave eller skole, skal senest 31. juli 2021 kunne fremlægge bevis for, at barnet er vaccineret.

Fra politisk hånd er der heller ikke umiddelbart et ønske om at indføre tvungen vaccine mod mæslinger.

- Jeg synes ikke, at vi skal gøre det til et problem, når det ikke er det, siger sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Liselott Blixt.

Også De Radikale, SF og Enhedslisten afviser, at der skal indføres bøder i Danmark.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Lad os nu udskifte den rædsel af en nationalsang!

Danmarks Radio markerede traditionen tro nytåret med rådhusklokker, fyrværkeri og DR Pige Koret. Men helt bemærkelsesværdigt præsenterede den nedsparede statsradiofoni en splinterny optagelse sammen med stjernemusikerne i Den Danske Strygekvartet. Og skulle man ikke have opdaget det på grund af almindelig træthed, buldrende brag, løsslupne champagnepropper, forvrøvlede onkler, berusede teenagere, gøende hunde eller festende naboer, kan du få lidt hjælp her! Der var nemlig et tydeligt budskab i repertoiret på de fire fremførte sange: Lad os nu få en nationalsang, som hæver sig over den bedagede, udtjente, lettere patetiske og banale Oehlenschläger-hymne, som vi og tidligere generationer er blevet plaget med siden 1819. Vel var det trange tider efter den ydmygende statsbankerot i 1813 og Norges farvel til unionen året. Lige så deprimerende var Frederik VI´s håbløse klamren sig til taberen Napoleon, selv om kongens rådgivere mindeligt bad ham skifte side i tide. Adam Oehlenschläger og jeg er faktisk begge to studenter fra Efterslægtsselskabets Skole, men vi bliver nok ikke enige om de lyriske kvaliteter i hans selvudnævnte ”Fædrelands Sang”. Det er jo så ravende banalt, at selv Richard Ragnvald fremstår som kunst. Og så er det galt! Der er et yndigt land, det står med brede bøge nær salten østerstrand.| Det bugter sig i bakke, dal, det hedder gamle Danmark og det er Frejas sal. Og for at understrege håbløsheden og de anstrengte rim napper vi altid sidste halvdel af og den 12.!! afsluttende strofe, når vi skal spille landskampe eller være højtidelige. Vort gamle Danmark skal bestå, så længe bøgen speiler sin top i bølgen blå.

AGF For abonnenter

AGF giver stort skulderklap til klubbens unge keepere: - Står 100 procent på mål for det her

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];