Annonce
Aarhus

Tyve stjæler med arme og ben: Møbelhuse må lænke designerstole til væggen

Illums Bolighus på Lille Torv i Aarhus har måttet lime skruerne til forretningens Louis Poulsen-lamper fast. Ellers forsvinder lampeskærmene, forklarer Maria Bro, marketingsansvarlig. Foto: Axel Schütt

Ikke kun private må se deres hus tømt for designermøbler. Tyvene har i høj grad fået øje på de eksklusive møbelhuse i Østjylland. Illums Bolighus udlover dusør på 5.000 kr. for stjålet stol.

Annonce

Østjylland: Illums Bolighus på Lille Torv i Aarhus er udsat for så mange tyverier i dagtimerne, at bolighuset nu er begyndt at lænke de dyreste stole til gulv og vægge samt lime skruerne til de dyreste lampeskærme fast, så de ikke uden videre kan skrues af.

Også andre østjyske bolighuse, som sælger designermøbler, oplever en kæmpeinteresse fra personer, som ikke har tænkt sig at betale for produkterne, viser avisen rundspørge. Et enkelt møbelhus har alene denne vinter haft tre indbrud.

Hos Illums Bolighus har et frækt tyveri, der skete fredag 2. marts, rystet de ansatte.

To yngre mænd spankulerede klokken 14.25 ind i butikken, gik op på 2. sal og hentede en jubilæumsudgave af Fritz Hansen "Svanen" til en værdi af 50.000 kr. og gik stille og roligt ud af butikken igen med stolen under armen. Og væk var de.

- Vi er chokerede over, at der er nogen, der er så iskolde, siger Maria Bro, marketingsansvarlig i Illums Bolighus.

Det var først dagen efter, om lørdagen, at personalet begyndte at undre sig over, hvor "Svanen" var blevet af.

- Først troede vi, at det var nogle af dekorationsfolkene, som havde flyttet den. Dernæst undersøgte vi, om den var blevet solgt. Det var den heller ikke.

Her gik de ud. De var iskolde, forklarer Maria Bro om de to tyve, som forleden bar en stol til 50.000 kr. ud fra Illums Bolighus. Foto: Axel Schütt
Annonce

Dusør udloddes

Så begyndte butikkens ansatte at granske båndene fra butikkens videoovervågning.

- Her kan man se to yngre mænd på omkring 30 år - pæne og velklædte - fjerne stolen, gå ned ad vores blå trappe og siden gå ud på gaden med stolen under armen.

Illums Bolighus har efterfølgende afleveret optagelserne til politiet.

- Vi kunne aflevere nogle meget, meget skarpe billeder til politiet, så vi har en begrundet forhåbning om, at tyvene kan findes, siger Maria Bro.

For yderligere at øge chancen for at få opklaret tyveriet har bolighuset netop udloddet en dusør på 5.000 kr. til den person, der kan bringe den stjålne stol for dagen.

Stolen har en 60-års jubilæumsindgravering med en tilhørende nummerering. På den stjålne stol er nummeret 166.

Jamen, hvorfor dog fastgøre "Ægget" til væggen? Der er vel ingen, der kan finde på at rende med en stol i åbningstiden? Jo, det er der faktisk, som det fremgår af artiklen. Foto: Axel Schütt
Annonce

Louis Poulsen-lamper

Hos Illums Bolighus er det ikke kun designermøbler, som er i høj kurs hos tyve.

- Vi har haft store, store problemer med tyverier fra vores belysningsafdeling. Nogle går tilsyneladende målrettet efter reservedele hos vores Louis Poulsen-lamper. De skruer skruerne af, og tager glasskærmene med.

Sådan en koster normalt godt 1.600 kr. i middelstørrelse.

Bolighuset har nu taget konsekvensen af de mange tyverier.

- Vi har skærpet overvågningen helt enormt meget. Desuden har vi investeret i et system, så vi kan fiksere de dyreste stole til gulv og væg. Endelig har vi måtte lime skruerne på vores lamper, så de ikke umiddelbart kan fjernes, siger Maria Bro og fortsætter:

- Vi vil allerhelst bare udstille vores ting, så de kan tage sig så flot som muligt ud for publikum, men vi bliver nødt til at tage vores forholdsregler. Vi har intet alternativ.

Annonce

Værktøj med

Illums Bolighus er langt fra det eneste møbelhus med designermøbler, som bliver opsøgt af tyve.

Den eksklusive møbelforretning Paustian får en gang imellem besøg af kunder, som har en skruetrækker i lommen. Kæden har i Aarhus butik på Østbanetorvet

- Vi oplever også folk, som i dagtimerne forsvinder ud af vores butikker med ting, som de skulle have betalt for. For nylig forsvandt der en meget dyr lampe fra vores lampeudstilling, siger markedschef Pia Suhrke, Paustian.

Andre går målrettet efter logoer.

- De skruer skruerne af til logoer på vores dyreste møbler. Formentlig sætter de efterfølgende skiltene på nogle billige kopivarer med henblik på videresalg. På den måde har de lavet en "originalvare" ud af en kopi, siger hun.

Hun fortæller, at det kan være ganske svært for en møbelbutik effektivt at kontrollere, om nogle af "kunderne" bærer varer ud af butikken uden at betale.

- Der kommer jo eksempelvis folk herind med papkasser i forbindelse med reklamationer. Men hvad er der i papkassen, når den bæres ud igen? Personalet skal hele tiden være på vagt, siger hun.

Annonce

Stribevis af indbrud

Hos Lund Møbler i Odder har personalet ganske godt styr på de eksklusive ting og sager i dagtimerne. Det er måske årsagen til, at tyvene især slår til om natten.

- Vi har i løbet af de seneste 12 år oplevet 27-28 indbrud. Alene denne vinter har deres været tre indbrud, så vi er særdeles hård plaget, siger Tina Lund, direktør i Lund Møbler.

Ved nogle af indbruddene er der forsvundet varer fra forretningen for flere hundrede tusinde kroner.

- Vi har gennem årene fået lukket rigtig mange "huller" i vores forretning, så det er blevet sværere og sværere at begå indbrud. Men alligevel er det en hård kamp at udkæmpe.

- Ved et af indbruddene her i vinter præsterede tyvene at få træfigurer fra Kay Bojesen ud igennem et lille-bitte vindue på 35 centimeter i højden på vores lager, og 14 dage senere det en hel hylde med Louis Poulsen-lamper, der forsvandt.

Hun er overbevist om, at de stjålne Kay Bojesen-figurer, designermøbler og dyre lamper bliver solgt videre i Danmark.

- Jeg tror ikke et øjeblik på, at der er nogen, der vil betale en ret høj pris for dansk design i for eksempel østlandene. Alt tyder på, at tingene bliver omsat her i landet, siger Tina Lund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Politikerne kan ikke fjerne skulptur af testikler ligesom Vanddragen

Debat

En af de lycraklædte svarer igen

Aarhus

Trusler, verbale overfald og spytklatter:  Konflikter mellem pårørende og ansatte på udskældte plejehjem

Aarhus

Skulptur af testikler vækker vrede, halvandet år efter at den kom op

Annonce