Annonce
Østjylland

Tyvstart på nedrivning af historisk perle: Gavl i fare for at styrte sammen

Munkekroen i Adelgade i Skanderborg er i så dårlig stand, at den næppe ville holde vinteren over, hvis ikke den blev pillet ned. Arkivfoto: Jacob Vestervig

Søndag tyvstartede man nedrivningen af den historiske Munkekroen i Skanderborg. Det er meningen, den skal genopføres ved Vestermølle.

SKANDERBORG: Søndag tyvstartede Munkekroens ejer, Finn Damgaard, og hans medarbejdere nedrivningen af Munkekroen på Adelgade i Skanderborg.

Munkekroens gavl mod syd havde efterhånden en så faretruende hældning, at man begyndte at pille de øverste sten ud på gavlen. Dermed fjernede man risikoen for at gavlen ville styrte sammen.

Mandag tager man taget af kroen og fra tirsdag går 15 frivillige Vestermølle-folk i aktion.

Munkekroen tages ned sten for sten, lægte for lægte og stolpe for stolpe. Den nænsomme nedtagning sker for, at man kan opbevare materialerne, indtil kroen skal genopføres på en ny placering ved oplevelsescenter Vestermølle på østsiden af Skanderborg Sø. Sten, lægter og stolper bliver kørt til opbevaring på et lager.

Hvornår Munkekroen kan genopføres ved Vestermølle er endnu usikkert. Det afhænger af myndighedernes behandling af sagen. Den ventes at vare til omkring nytår 2019/2020.

Finn Damgaard er administrerende direktør i Damgaard Ejendomme A/S, der ejer Munkekroen. Damgaard Ejendomme har doneret 250.000 kroner til projektet.

Annonce
Stenene øverst i gavlen blev pillet ud søndag. Gavlen var simpelthen i fare for at styrte sammen. Privatfoto

Årelang kamp for bevarelse

Forud for nedrivningen er gået en årelang kamp for at bevare den 300 år gamle Munkekroen i Adelgade i Skanderborg. Men den kamp blev tabt, da Slots- og Kulturstyrelsen i foråret besluttede at ophæve fredningen af bygningen. Denne afgørelse blev anket til Kulturministeriet af Skanderborg Museumsforening, men kulturministeriet stadfæstede afgørelsen.

Men så gik Vestermølle Møllelaug i gang med at undersøge, om Munkekroen kunne flyttes til Vestermølle. Og den idé fik lauget altså Finn Damgaard med på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Pladsmangel og dårlige faciliteter: Politiet drømmer om at flytte fra Politigården

Annonce