Annonce
Indland

Ubrugte teltlejre til flygtninge har kostet 60 millioner

ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
At regeringen oprettede teltlejre i 2015, skabte stor opmærksomhed. To af dem er aldrig brugt.

To teltlejre ved Vordingborg og Kliplev, der skulle huse flygtninge og migranter, men aldrig blev brugt, har kostet 59,7 millioner kroner.

Det skriver TV2 Øst på baggrund af en aktindsigt.

- Status er, at teltene stadig står ved Vordingborg, og de skal fortsat blive stående.

- De er en del af det beredskab, der skal stå klar, hvis der kommer en ny migrantsituation, siger vicepolitiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi Søren Vægter til tv-stationen.

Teltlejrene blev oprettet for at huse flygtninge og migranter i 2015, hvor presset på grænserne var stort hovedsageligt på grund af borgerkrigen i Syrien.

Lejrene blev dog aldrig brugt fuldt ud, da flygtningestrømmen ebbede ud.

I Kliplev i Sønderjylland er lejren taget ned, mens lejren altså fortsat står i Vordingborg. Derfor er der også fortsat udgifter til teltlejren.

Vordingborgs borgmester, Mikael Smed (S), siger til TV2 Øst, at han gerne så teltlejren lukket.

- Med de nuværende prognoser for indvandring i Europa er det bare ikke nødvendigt at have et modtagecenter i den kaliber, som det der står i Vordingborg, siger han til tv-stationen.

Regeringen oprettede i slutningen af 2015 og starten af 2016 en stribe teltlejre for at huse flygtninge. Det skabte debat, da det blev opfattet som en bevidst strategi for at holde flygtninge og migranter fra at søge til Danmark.

- Så hjerteløst, at der bor flygtninge i telte lige nu. Og det er jo ikke, fordi vi mangler tomme bygninger.

- Regeringen har udelukkende installeret flygtningene i telte for at genere dem. Fordi man håber, at kulden og teltene skræmmer dem væk, sagde daværende politisk leder for Enhedslisten Johanne Schmidt-Nielsen i januar 2016.

Regeringen argumenterede for nødvendigheden af teltlejrene, da flygtningestrømmen voksede betydeligt i 2015. Her søgte 21.316 personer om asyl i Danmark mod 7557 i 2013 og 14.792 i 2014.

Allerede i 2016 faldt antallet af asylansøgere dog til 6266, og i 2018 lå det på 3559. Til og med maj i 2019 har der været 995 asylansøgninger i Danmark.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce