Annonce
Danmark

Butik satser på smagsprøver frem for slagtilbud på black friday

Mette Odgaard Ravn i døråbningen til sin butik, som har ligget 20 år på Vintapperstræde i Odense. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Mette Odgaard Ravn, som har Kaffe & Thehuset i Odense, lokker ikke med slagtilbud på Black Friday. I stedet inviterer hun til “tastings” i butikken.
Annonce

Fyldige aromaer fra brune bønner og eksotiske teblandinger kildrer i næsen, når man træder ind i Kaffe & Thehuset i Vintapperstræde i Odense. Cool Mint, Fuldmåne-te, Java Blend, Lakrids By Bülow og chokolade fra Summerbird fylder på på hylderne, og blød jazz fra Billie Holiday hilser kunderne velkommen. Der er travlt i butikken. Langt de fleste af kunderne kender ejer Mette Odgaard Ravn rigtig godt, kan man høre. Hvordan går det med benet, spørger hun en kunde. En anden er flyttet i nyt hus, kan man forstå på samtalen, og en tredje skal have hjælp til dankortkoden.

Det handler ikke om, at vi ikke vil give et godt tilbud. Det vil vi gerne, men vi gør det, når vi har noget på hjerte. Når der er noget, som vi mener, at folk skal prøve, eller at der er en passende lejlighed.

Mette Odgaard Ravn, indehaver af Kaffe & Thehuset

Annonce

God service sælger

Kaffe & Thehuset har ligget i Vintapperstræde i 20 år, og Mette Odgaard Ravn har mange trofaste kunder. De kommer igen, fordi de får god service. Ikke fordi de får et godt slagtilbud, er hun sikker på. Derfor har Mette Odgaard Ravn også valgt at lave sin egen version af Black Friday. Modsat mange andre butikker sætter hun ikke priserne ned, men inviterer kunder indenfor til “tastings”.

- Jeg er modstander af Black Friday, Jeg er rigtig træt af alle de amerikaner-ting, der bliver påduttet os. Min butik handler om personlig service, vidensdeling og gode oplevelser. Det får mine kunder ikke af, at jeg forærer halvdelen af butikken væk, siger hun.

På trods af, at Mette Odgaard Ravn ikke arbejder med slagtilbud, så er Black Friday stadig en af de største handelsdag for hende.

- Sidste år havde vi over 300 ekspeditioner. Folk er bare mere købelystne på Black Friday, siger hun.

Annonce

Gavmild hele året

I stedet for at give store rabatter giver Mette Odgaard Ravn hellere gratis prøver hele året rundt.

- Det vil jeg meget hellere. Det handler om at dele en passion. Og den der vidensdeling er vigtig. Mange aner ikke, hvad det er, de sælger. Det gør vi. Te er ikke bare te, og som med mange andre ting kræver det viden at finde de bedste marker, områder og producenter, siger Mette Odgaard Ravn, som selv blev interesseret i te-kulturen under et længere ophold i Skotland.

- Man kan ikke skynde sig, når man drikker te. Man er simpelthen nødt til at sætte sig ned og være til stede, lyder det fra Mette Odgaard Ravn, inden dørklokken lyder igen.

Denne gang er det en ældre dame, som er ude efter lidt sprødt og sødt. Hun ender med at købe et glas mandler, et glas pebernødder og noget chokolade.

Mange af teblandingerne, som man kan købe i butikken, har Mette Odgaard Ravn og personalet selv blandet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

500 til "tasting"

I weekenden havde Mette Odgaard 500 mennesker inde til en “tasting”, hvor en leverandør kom og fortalte om produkterne.

Her kunne kunderne stille spørgsmål og hygge sig, mens de blev klogere på deres egne smagsløg.

Det er den slags arrangementer, som Mette Odgaard Ravn inviterer til under Black Friday. Tilbuddene, dem gemmer hun til andre dage.

- Det handler ikke om, at vi ikke vil give et godt tilbud. Det vil vi gerne, men vi gør det, når vi har noget på hjerte. Når der er noget, som vi mener, at folk skal prøve, eller at der er en passende lejlighed.

- Derudover tror jeg også, at det er skruen uden ende, hvis man vænner folk til den der rabat-mølle. Det er sket ikke det, jeg vil med min forretning, fortæller Mette Odgaard Ravn og tilføjer, at sådan har det altid været.

- Jeg har sådan set været med fra starten og set Black Friday-fænomenet vokse, men jeg køber ikke ind i det. Jeg handler faktisk heller ikke selv på Black Friday - eller på nettet, siger hun.

Dog har hun en webbutik. Det er man nødt til at have som butiksejer i dag.

Mette Odgaard Ravn sælger ikke kun kaffe og te. I butikken er der også et bredt sortiment af ting og sager til den søde tang. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Hold liv i byen

At hun ikke handler på nettet handler især om, at hun er meget opmærksom på at bruge sine penge i byens butikker. For gør man ikke det, så er der ikke butikker tilbage til sidst.

- Jeg har det selvfølgelig også helt inde under huden, når jeg selv har en butik. Men jeg er meget bevidst om at bruge byens butikker. For nylig lukkede en af mine yndlingsbutikker, og det er jeg simpelthen så ærgerlig over. Det hele skal ikke bare handle om slagtilbud. Det handler også om at have en levende by, lyder det fra Mette Odgaard Ravn, inden hun må bag kasseapparatet igen.

Den pige, som skulle have hjulpet hende, har meldt sig syg, så Mette Odgaard Ravn har travlt med at være over det hele på et og samme tidspunkt.

Det er dog ingenting, forklarer hun. Det er først lige om lidt, fra midten af november til juleaften, at det for alvor går løs.

Her skal der pakkes firmagaver, julekalendere og julegaver.

- Det er jo det tidspunkt på året, hvor vi gerne vil forkæle os selv og hinanden lidt ekstra. Det betyder, at jeg har travlt.

Mange af kunderne i Kaffe & Thehuset bliver ved med at komme igen, fortæller Mette Odgaard Ravn og tilføjer, at de kommer, fordi de får kvalitetsvarer og god betjening - ikke slagtilbud. Foto: Birgitte Carol Heiberg
December er den travleste måned i Kaffe & Thehuset, for her skal der pakkes firmagaver, julekalendere og julegaver. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Når Black Friday rammer, inviterer Mette Odgaard Ravn indenfor til "tastings" og andre events. Det falder mere i tråd med butikkens ånd end at sætte hele molevitten ned med 20 procent, siger hun. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Når man køber te og kaffe, skal man også have noget, man kan drikke det af. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Mette Odgaard fra Kaffe og ThehusetFoto: Birgitte Carol Heiberg
Mette Odgaard fra Kaffe og ThehusetFoto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Statsminister, hvad er meningen?

Danmark

Hold fast om krisehåndtaget

Aarhus For abonnenter

Vagtfirma på Aarhus Ø: - De unge er ved at smadre en århusiansk turistperle

Aarhus For abonnenter

Efter ny uro på Aarhus Ø: Antallet af private vagter fordobles

Annonce