Annonce
Aarhus

Udbud i Aarhus er afgjort: Sprogcenter taber og ansatte sendes på gaden

I slutningen af juni i år fik underviserne hos Lærdansk i Aarhus en såkaldt sikkerhedsopsigelse. Nu har Lærdansk tabt kampen om at fortsætte som sprogcenter i Aarhus, og underviserne kan forsøge at få arbejde hos den ny leverandør, Clavis. Arkivfoto

Lærdansk taber Aarhus Kommunes udbud af danskundervisningen. Fra nytår står 56 Lærdansk-ansatte uden arbejde, men der kan være håb forude. Som kommunens ny sprogcenter i Aarhus er Clavis på jagt efter undervisere.

AARHUS: Sprogcentret Clavis overtager den kommunale danskundervisning i Aarhus fra Lærdansk.

Clavis er valgt som vinder af Aarhus Kommunes omdiskuterede udbud af danskundervisningen for flygtninge og indvandrere. Det skete i konkurrence med blandt andet Lærdansk, der de seneste år har udført opgaven for kommunen.

Nu står 56 medarbejdere hos Lærdansk endegyldigt med en fyreseddel i hånden.

- Vi arbejdede for, at Aarhus Kommune via udbuddets betingelser ville sikre underviserne fortsat ansættelse hos vinderen. Det ville være en fornuftig og anstændig måde at gøre det på, men den mulighed fravalgte kommunen. Så nu gør vi i stedet et stort stykke arbejde for at skaffe de dygtige og erfarne undervisere ny beskæftigelse hos Clavis. Det giver på alle måder god mening, at den ny leverandør af danskundervisningen benytter de eksisterende medarbejderes kompetence, siger formand Hanne Pontoppidan fra Uddannelsesforbundet, der er sproglærernes faglige organisation.

Danskundervisning i Aarhus

Aarhus Kommune skal i henhold til loven tilbyde voksne udlændinge danskundervisning. Det gælder alle nyankomne udlændinge, der er fyldt 18 år med lovligt og fast ophold i landet.Aarhus Kommune har i to omgange gennemført udbud af opgaven med danskundervisningen. Der var også planlagt et udbud i 2016, men dengang blev udbuddet udsat på grund af en kommende reform af området.Siden 2013 har Lærdansk været hovedleverandør af danskuddannelse til ca. 3.000 kursister i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune benytter i mindre omfang andre leverandører af sprogundervisning. Det gælder A2B, UCplus og AOF.I flere år er udgifterne til danskundervisningen steget, og de landede i 2017 på 87 millioner kroner. Aarhus Kommune deler udgifterne ligeligt med staten.

Siden 2013 har Lærdansk stået for Aarhus Kommunes undervisning af flygtninge og indvandrere. Nu er det slut. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Stillinger er i spil

Aarhus Byråd har netop afsluttet udbuddet af de kommende fire års danskundervisning i Aarhus.

Der deltog seks virksomheder i udbuddet, hvor politikerne og embedsfolk så på både pris og kvalitet. Prisen havde 40 procents vægt, mens forskellige kriterier omkring kvaliteten af undervisningen vejede mest med de resterende 60 procent.

Den nuværende leverandør, Lærdansk, var langt billigere end Clavis. Men Clavis scorede så godt på kvaliteten, at virksomheden med base i København løb med opgaven fra 1. januar næste år.

Clavis har netop slået stillinger op i den ny afdeling i Aarhus. Ifølge Clavis-direktør Bente Meinhardt er der gode muligheder for, at en del af de snart forhenværende Lærdansk-undervisere tilbydes arbejde.

- I forbindelse med udbuddet har der været bekymringer for underviserne hos Lærdansk. Jeg synes, at bekymringer ser ud til at være overdrevne. Erfaringerne fra andre udbud med skift i leverandør viser, at hovedparten af underviserne skifter til vinderen af udbuddet. Vi har allerede modtaget en del ansøgninger fra underviserne i Aarhus, og de er tydeligvis kompetente og dygtige folk, siger Bente Meinhardt.

Antallet af elever på Aarhus Kommunes sprogcenter svinger. Men der undervises i runde tal 3.000 flygtninge og indvandere om året. Arkivfoto
Annonce

Rådmand håber

I Aarhus Kommune falder Clavis-direktørens ord i god jord hos rådmand Kristian Würtz (S) fra området for sociale forhold og beskæftigelse.

Rådmanden er politisk ansvarlig for udbuddet, og han har støttet et udbud uden særlige hensyn til fortsat beskæftigelse for de 56 Lærdansk-ansatte.

Men Kristian Würtz ser meget gerne de snart forhenværende medarbejdere hos Lærdansk som en del af de kommende aktiviteter under Clavis.

- Det er absolut mit håb, at der bliver plads til nogle af dem. Men i sidste ende er det op til Clavis, der ikke har særlige forpligtigelser i henhold til udbuddet, understreger Kristian Würtz.

På samme måde som Lærdansk har Clavis overenskomst med Uddannelsesforbundet.

- Det betyder, at tidligere Lærdansk-ansatte med nyansættelse hos Clavis er sikret samme løn i forhold til anciennitet og lignende. Derfor bliver der næppe tale om at trykke lønnen, og det er vi glade for, fortæller Hanne Pontoppidan fra Uddannelsesforbundet.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se videoen: Alle EM-hold sender hilsen til Christian Eriksen

AGF

Europæisk modstander ligegyldig for AGF-chef: - Over to kampe er det hold, vi skal slå, uanset hvem det bliver

Annonce