Annonce
Østjylland

Uddannelser med i toppen

<p>Skanderborg-Odder Center for uddannelse er nummer to på en ny liste fra Dansk Erhverv over HHX-uddannelsernes evne til at løfte elevernes faglige niveau. Foto: Kim Haugaard</p>

Skanderborg-Odder Center for uddannelse og Odder Gymnasium blandt de bedste til at løfte elevernes faglige niveau.

Skanderborg-Odder Center for uddannelse er landets næstbedste HHX-uddannelse, når elevernes faglige niveau skal løftes. Det viser en undersøgelse foretaget af Dansk Erhverv, der også har undersøgt niveauløftene på STX-uddannelserne. Her er Odder Gymnasium placeret som nummer 6 på listen, mens Skanderborg Gymnasium er nede som nummer 45 på listen.

Annonce
Rektor Lars Bluhme fra Odder Gymnasium kalder en placering som nummer seks på Dansk Erhvervs liste over »faglige løftere« for en rigtig god nyhed. Foto: Odder Gymnasium

Rikke Christoffersen, direktør på Skanderborg-Odder Center for uddannelse, er ikke overraskende særdeles glad for undersøgelsens resultat. Den passer nemlig, siger hun, rigtig godt med skolens målsætninger på området.

Læs mere

»Vi arbejder hårdt på at have fokus på elevernes faglige niveau og på at have dygtige undervisere, der har kompetence til at arbejde med de udfordringer, eleverne har,« siger Rikke Christoffersen og understreger vigtigheden af at kunne løfte alle elever.

»Det her handler lige så meget om at flytte folk fra 2 til 4 som fra 10 til 12,« lyder det.

Rikke Christoffersen kalder resultatet fra Dansk Erhvervs undersøgelse for et skulderklap, der ikke komme til at stå alene.

»Resultatet viser, at vi gør det rigtige, så vi skal gøre endnu mere af det, vi allerede gør. Tidligere i dag blev jeg kontaktet af en tidligere elev, der fortalte, at han netop havde oplevet et løft hos os. Det luner og understreger, at det her ikke bare er nogle tal i en undersøgelse,« siger hun.

I undersøgelsen har Dansk Erhverv udregnet en såkaldt gymnasieeffekt, hvor der tages højde for elevernes faglige og sociale baggrund og ikke blot kigges på det karaktergennemsnit, eleverne redder sig. Det sker ved at indregne elevernes folkeskolekarakterer og andre sociale baggrundsvariabler såsom forældrenes uddannelsesniveau og arbejdsmarkedsstatus. Formålet er herved at tage højde for de forhold, der varierer mellem gymnasierne, og som gymnasiet ikke selv er herre over, oplyser Dansk Erhverv.

Tallene fra Dansk Erhverv gælder for elever under 20 år, der har afsluttet en gymnasieuddannelse, enten HHX eller STX, i perioden 2012-2014. I forhold til de benyttede karakterer er der udelukkende brugt karakterer fra de skriftlige eksamenskarakterer - og dermed hverken standpunkts- eller mundtlige eksamenskarakterer. Årsagen er, at det vurderes, at karaktererne fra de skriftlige eksamener i højere grad er et objektivt mål for elevernes faglighed på tværs af gymnasier, fordi eksamener er ens for alle, ligesom bedømmelserne foretages af to tilfældige eksterne censorer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce