Annonce
Aarhus

Uddrag: 101 guruer i én bog

<p>Som iværksætter er Jonathan Løw selvfølgelig selv redaktør og udgiver af Guru-bogen. Der er intet forlag blandet ind i salg, markedsføring og distrubution. Foto: Kim Haugaard</p>

Jonathan Løw springer ud som redaktør med Guru-bogen, hvor serie-iværksætteren fra Aarhus har fået 101 af verdens førende entreprenører og ledere, som han selv lader sig inspirere af, til at skrive et afsnit hver om iværksætteri, innovation og autentisk ledelse. Her følger tre uddrag og historien bag bogen.

Thor Thorøe - Kun døde fisk følger strømmen

Thor Thorøe er social iværksætter og har blandt andet startet virksomhederne Paradis is, CocoaFair og Social Foodies
Som iværksætter er Jonathan Løw selvfølgelig selv redaktør og udgiver af Guru-bogen. Der er intet forlag blandet ind i salg, markedsføring og distrubution. Foto: Kim Haugaard
At være født i den gule stue - definitionen for et barn af to udearbejdende forældre, som er væk hver dag fra morgen til aften - giver per automatik et godt afsæt som iværksætter. Det var tiden i slut-1970'erne og start-1980'erne, hvor skolen ringede ud senest klokken 13.30, og hvor resten af dagen blev brugt på at få nok idéer til at undgå total kedsomhed.
Jeg havde ikke mange venner i skolen, så jeg opfandt tre nye: Javre, Die og Drae.
Det var dem, som gav mig evnerne til at springe ud som iværksætter to årtier senere. Jeg har brugt 12.600 timer alene sammen med mine "venner", altså rigelig tid til at blive kreativ og tænke ud af boksen.
Da jeg var den eneste blandt mine "venner", som kunne tage en reel beslutning, så var der ej heller langt fra idé til handling.
Jeg har indtil videre startet et utal af virksomheder op, som enten er solgt fra og køres videre af andre, lukket grundet for dårlig eksekvering eller er en del af et nuværende koncept. Men kendetegnet for dem alle er, at tiden fra idé til planlægning af disse koncepter tog mindre en time.
Vi lever i et beskyttet velfærdssamfund, som avler lønmodtagere frem for iværksættere. Ingen overraskelse at mange iværksættere bukker under inden for det første leveår. Vi har brug for ældre ildsjæle (gerne i slut-20'erne eller 30'erne), men de fleste er alt for mageligt optaget i deres mellemlederfunktioner, faste månedslønninger og pensioner, at de ikke vil risikere et liv som iværksætter uden et sikkerhedsnet, som griber dem, hvis de falder.
Det kommer til at tage tid - måske generationer - før nutidens iværksættere over hele verden bliver udviklet.
For 40-50.000 år siden er det bevist, at neandertalerne havde sex og længere forhold med nutidens homo sapiens. Denne "kloning" af to menneskeracer har betydet et stærkere immunforsvar for de overlevende, men historien kender vi jo - over tid er neandertalerne for længst udryddede.
Den fremtidige iværksætter skal derfor tænke dybt og bredt over, hvilke produkter og services fremtidens verdensborgere kommer til at efterspørge.
***
Der er ingen rød tråd eller klar pointe i Guru-bogen, men det har heller aldrig været Jonathan Løws mening. Tværtimod er det en af bogens præmisser, at den ikke nødvendigvis skal læses fra første ord til sidste punktum.
Til gengæld byder bogen på 101 særskilte fortællinger skrevet af nogle af Danmarks og verdens mest anerkendte iværksættere, innovatører og ledere med det til fælles, at de alle har inspireret eller vakt nysgerrighed hos redaktøren og idémanden bag bogen, Jonathan Løw - selv serie-iværksætter, innovationsekspert, foredragsholder og stifter af Listen Louder.
En anden præmis er, at samtlige guruer, der optræder i bogen, skriver passioneret, konkret og handlingsorienteret. Det har kostet nogle store navne undervejs, men selv om man er verdensmester i at starte succesfulde virksomheder op, så er det ikke ensbetydende med, at samme person kan reflektere og formidle, hvad der ligger til grund for succesen, som redaktøren udtrykker det.
Grundtanken er en lærebog for danske iværksættere, men ikke bare ved at hente inspiration i egen andedam. Derfor er omtrent halvdelen af guruerne fundet i udlandet.
»Vi er så få mennesker i Danmark, at vi går glip af utrolig meget læring, hvis vi ikke kigger ud over vores egne grænser. Store problemer kræver store løsninger, og nogle gange er problemerne simpelt hen ikke store nok i Danmark. Derfor må vi kigge ud i verdenen også,« siger Jonathan Løw.
I første omgang var idéen en bog med 25 bidrag, men resultatet endte på den anden side af 100 delt ind under overskrifterne; Iværksætteri, Innovation og Autentisk ledelse. Sidstnævnte del voksede frem i løbet af processen.
»Vi skal leve af iværksætteri og innovative løsninger, men det kræver god ledelse at understøtte det,« forklarer Jonathan Løw.
På samme måde er den traditionelle release-reception i stedet blevet til to såkaldte guru-dage. Én i København på selve udgivelsesdagen 15. november, og én i Aarhus mandag 21. november på Koldkærgård Konferencecenter i Agro Food Park.
»Målet er ikke at sælge 1000 styk. For hvis der er ikke mange, der kommer til at læse den, er det heller ikke meget, den kommer til at flytte,« lyder redaktørens ambition.
***
Annonce

Innovation: Christian Bason - Uden nysgerrighed dør innovationen

Christian Bason er tidligere chef for innovationsenheden MindLab og i dag CEO for Dansk Design Center
Barriererne for innovation står i kø i de fleste organisationer. Men den måske vigtigste - og ofte oversete - forudsætning for at igangsætte og skabe innovation er nysgerrighed.
Da jeg for nogle år siden var leder af MindLab, et innovationsteam, stod vi over for at starte et spændende projekt i en større organisation. Der var bare det problem, at én af de absolutte nøglepersoner hos samarbejdspartneren ikke ønskede at tillade involvering af hverken sin organisations brugere eller sine egne medarbejdere i forløbet.
Det var der måske nogle gode grunde til, men det var langt hen ad vejen en præmis for vores bidrag. Min projektleder havde brugt ganske megen tid i den pågældende kommune og havde bestræbt sig på at forklare formål og metoder i opgaven. Vi drøftede intenst, om det var et forløb, der alligevel kunne lykkes. Det er aldrig rart at skulle stoppe et projekt, nærmest inden det er kommet i gang. Og det er fair nok, at man kan være bekymret over, hvad der bliver sluppet løs, hvis ens medarbejdere og brugere skal involveres og sættes i spil på nye måder.
Men på et tidspunkt i samtalen ramte min kollega hovedet på sømmet:
»Jeg tror egentlig godt, vi kunne håndtere det her, hvis ikke det var for hans komplette mangel på nysgerrighed.«
I det øjeblik var jeg ikke i tvivl om, at vi måtte trække os fra projektet.
***
Tesla-opfinderen Elon Musk og Virgin-entreprenøren Richard Branson vendte tommeltotten ned, Til gengæld fik Jonathan Løw 'thumbs up' fra AirBnb-stifteren Brian Chesky og nobelpris-modtageren Daniel Kahneman, der begge har skrevet en artikel til bogen.
I alt har redaktøren fået 20-30 afslag fra potentielle skribenter, mens han selv har skåret omtrent det samme antal fra på sin bruttoliste.
»Jeg har ikke betalt nogen form for fee til deltagerne, men det er relativt få, der har sagt nej til at deltage i en dansk bog. Det sværeste var at få de første med, men min skype-forbindelse har været guld værd for mig, fordi det giver troværdighed, og det er effektivt til at afstemme forventninger, når man kan se hinanden. Og så har jeg benyttet mig af LinkedIn, Twitter og ringet op til kontorer og sekretærer og fortalt, at jeg ringer tilbage på et fiktivt opkald for at kunne komme i kontakt med de sværeste tilgængelige personer i bogen. Flere af dem har ikke offentlige mailadresser eller kontaktoplysninger,« fortæller Jonathan Løw.
At der er tale om en dansk bog, har vist sig som en stor fordel i rekrutteringsforløbet, fordi mange af især de amerikanske bidragsydere er underlagt strenge copyright-regler. Derfor må Guru-bogen ikke udkomme i for eksempel USA. Det er således også en af bogens præmisser, men hvem ved måske kan iværksættere rundt i Europa også komme til at suge guru-lærdom til sig i fremtiden.
»Test viser, at Googles AI translation-system kan oversætte med blot to procent afvigelse i forhold til verdens bedste oversættere, og måske kan Guru-bogen blive en af verdens første bøger, der er oversat ved hjælp af kunstig intelligens. Det er da en idé, der er værd at gå efter,« siger Jonathan Løw.
Han har tilbudt samtlige skribenter et enten fysisk eller elektronisk eksemplar af bogen som tak for deltagelsen, og stort set alle har valgt den fysiske udgave. Også de udenlandske kilder, selv om de lettere vil kunne få oversat en elektronisk version:
»Der er åbenbart stadig noget over at være med i en bog og have den stående på hylden, og selve bogformen bliver stadig ved med at tale til folk - også hippe mennesker.«
***
Annonce

Autentisk ledelse: Hanne Lindblad - Er det virksomhedens ansvar at være med til at redde verden?

Hanne Lindblad er tidligere CEO for mobilselskabet Call me og hjernen og hjertet bag Tal ordentligt-bevægelsen
Mit svar er et klart JA, men den deles ikke af alle.
Dit svar vil afhænge af dit verdenssyn. Hvad er den bærende fortælling, som du lever dit liv efter? Verden er domineret af logisk tænkning, og større virksomheder har en meget begrænset risikovillighed. Vi vil gerne have beviser og sikkerhed for, at noget fungerer, inden vi vover os ud i det. Sandheden er, at det ofte er vores evne til at være eventyrrejsende ind i det ukendte, der leder os til de største skatte.
Transformationen af Call me skete med ledestjernen "At leve TRUST hver dag", og det krævede stor eventyrlyst, hjertemod og en vilje af stål at begynde at lege med industriens grænser. Ingen andre steder i industrien var der fokus på at skifte mindset og blive en inspirerende rollemodel med en dyb samfundsmæssig forankring.
Jeg var forberedt på modstand og stor mistro til vores intention om at være med til at gøre en reel forskel i det danske samfund med en Tal ordentligt-kampagne, der satte fokus på den hårde tone blandt danskerne og dermed empatien i vores fælles kultur. Det er en mistro, jeg selv bærer i både hjerne og hjerte til virksomheder, der springer ud med en stærk holdning. En mistro født i en verden med en tendens til at tro, at man kan købe sig til markedsandele og renomme i stedet for at gøre sig fortjent til det.
Så det at turde dyrke "den rene intention" og "lytte ind i det ukendte" er noget, vi i Call me har arbejdet fokuseret med at lære og praktisere. Jeg har på mange måder fungeret som Guardian Angel op imod trykket fra det gamle mindset, og min evne til at praktisere radikal autenticitet har været altafgørende for at overbevise såvel medarbejdere som omverdenen om, at vi VILLE dette her. Det har krævet en konstant kalibrering af ledelses- og virksomhedsideologi for at kunne skabe en arbejdsplads med et samfundsengagement dybt forankret i en intern TRUST-strategi og i alle medarbejderes hjerner og hjerter. Vi har alle opgraderet vores brilleglas i denne involverende rejse. Praktisering af selvrefleksion og selvregulering i nuet op mod ledestjernen har skabt en meget klogere og kærligere organisation.
Guru-bogen
Redaktør: Jonathan Løw
Tryk: LaserTryk, Aarhus
444 sider. Er udkommet
Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Rebecca Matthews er et godt valg

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Debat

Det popsmarte fodgængerfelt i Mejlgade er blevet til bargæsternes dansegulv: Kommunen svigter både os og trafiksikkerheden

AGF

AGF-anfører holder hovedet højt trods måltørke: - Nej, nej, jeg er ikke ramt på selvtilliden

AGF

Se højdepunkterne: AGF sendt ud i pokalmørket efter ny tandløs indsats

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Debat

På jagt efter en p-plads i timevis: Vi forbedrer klimaet, hvis vi lukker byen for biler

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Kultur For abonnenter

Ny stor dansk filmsatsning smider Karen og Robert ud af deres villa - de bor nemlig i en kopi af kendt dansk sangers barndomshjem

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Aarhus

Stor Aarhus-event i økonomisk krise: Classic Race tager en timeout i 2022

Annonce