Annonce
Sport

Uden en medicinsk behandling ville OL-drømmen være i problemer: Århusianske Anna er gået hele vejen for at komme til Tokyo

Anna Skade Nielsen begyndte at skyde som 12-årig til skoleskydning. Ved EM i 2019 blev hun nummer fem. Foto: Anne Helmine Olesen / Dansk Skytte Union.
Anna Skade Nielsen er flyttet til Aarhus for at træne og studere. Og natten til lørdag deltager hun ved sit første OL i 10 meter luftriffel.

SKYDNING: Anna Skade Nielsen står på bane 19 i Skytternes Hus i Aarhus Nord.

Hun er koncentreret. Vejrtrækningen er i orden, benene flytter sig ikke en centimeter. Hendes luftriffel ligger placeret i hendes venstre håndflade med sigte på det mål, som er præcis 10 meter fra hende.

Alle omkring banen tér sig til gengæld fuldstændig modsat.

Annonce

Der bliver klappet på nogle underlige tidspunkter. Der bliver talt lidt skrald. Med vilje. For skytterne skal vænne sig til, at OL byder på en underlig og uventet atmosfære. På det her tidspunkt ved ingen i Skytternes Hus endnu, at OL bliver uden tilskuere, men havde det været med tilskuere, ville det have været en diametral modsætning til World Cup-stævnerne, hvor der mildest talt ikke sidder mange.

Hun lader geværet, en patron ad gangen, retter løbet opad, så riflen næsten står i en lodret position. Og så sænker hun den ned i venstre hånd, finder sit mål, trykker af.


I skydning er der ikke ret mange, som ligger i toppen hver gang. Og især på 10 meter kan der blive rykket meget rundt i det afhængig af, om man har en god eller en perfekt dag. Alle i feltet kan vinde en medalje, hvis de har en god dag

Anna Skad Nielsen, OL-deltager i 10 meter luftriffel


Den venstre hånd er stabilisatoren i skuddet. Håndleddet skal give ro og være stærkt. Det håndled var også ved at give Anna Skade Nielsen problemer.

- Jeg fik en overbelastningsskade i håndleddet lige omkring de midterste knogler. Jeg skyder kun 10 meter luftriffel, og der er det kun stående skydninger. Så hånden er belastet i den samme position altid.

- Det startede i november, og i et halvt år gjorde det bare lidt ondt altid uden at gøre virkelig ondt. Skydningen gjorde det heller ikke bedre, for den blev mere og mere træt. I starten af december havde vi så en konkurrence, hvor jeg skød rigtig godt. Ugen efter leverede jeg en af de dårligste skydninger nogensinde. Og jeg blev lidt overrasket over, at hånden betød så meget, for man er bare vant til, at man lægger riflen, og så står den der, siger Anna Skade Nielsen.

For meget hård træning

Det hele startede i november måned. Under corona-nedlukningen har skytterne på det danske landshold haft næsten samme træningsmuligheder, da de kategoriseres som elitesport.

Men konkurrencer var der ikke noget af. Så Anna Skade Nielsen gav den lidt ekstra gas med træningen. For hun skulle slås med tre andre om at blive udvalgt til OL.

Så nu måtte der drastiske løsninger til. Fire uger før hendes skydninger til OL fik hun lagt en blokade i håndleddet. En blokade, som udelukkende skal fungere som sikkerhed for, at hun kan deltage ved sit første OL.

- Jeg fik lagt en blokade i februar, som virkede supergodt, men det holder jo ikke evigt og er en midlertidig løsning. Nu har jeg fået lagt en ny blokade, som jeg mærker effekten af nu. Jeg kan ikke mærke noget som helst af den irritation, men så kommer der også en regning bagefter, for man udskyder helingsprocessen. Den regning er jeg klar til at betale.

- Når hånden ikke virker, kan du gøre alt andet rigtigt, men du kan ikke kompensere for det. Du kan ikke spænde et andet sted i kroppen for at holde hånden, siger Anna Skade Nielsen.

Annonce

Trækker sig fra Bundesliga-sæsonstarten

Blokaden kommer ifølge både læge og fysioterapeut ikke til at give varige mén, men det er trods alt stadig en overbelastningsskade, som kun kan afhjælpes med tid.

Den tid kommer først efter OL, hvor skydnings-kalenderen holder pause på 10 meter luftriffel. Derudover har Anna Skade Nielsen valgt at melde fra til starten af Bundesligaen, hvor hun skyder for Wissener SV.

Hun har med andre ord sat alt på et bræt for at komme med til sit første OL, som er det utvivlsomt største for skytterne.

Anna Skade Nielsens konkurrencetidspunkter ved OL

  • Anna Skade Nielsen deltager både i den individuelle konkurrence og mix-konkurrencen. 
  • I den individuelle konkurrence skyder hun 24. juli. Det indledende heat er klokken 01:30, mens finalen er klokken 03:45. 
  • I mixkonkurrencen skyder hun og makkeren Steffen Olsen 27. juli. De skyder første kvalifikationsrunde klokken 06:15. Hvis de er blandt top otte, venter anden kvalifikationsrunde lige efter. Hvis de efter anden kvalifikationsrunde er blandt de fire bedste, venter der enten bronzefinale eller finale kl. 08:15 samme dag. 

Modsat andre større OL-sportsgrene er det praktisk talt umuligt at leve af skydning i Danmark. Det lyder fint at skyde i Bundesligaen, men det handler mere om, at alle udgifter bliver betalt. Overskuddet pr. match er på mellem 100 og 500 kroner.

Anna Skade Nielsen har i forvejen valgt at sætte skydningen i første række. Hun har haft et rengøringsjob og været afløser på et plejehjem.

- Jeg tjener penge for at kunne overleve og for at kunne skyde. Men nu har jeg fået et job her på skydebanen i Aarhus som talenttræner, som er et sindssygt godt job, når man gerne vil have et job uden at arbejde så meget, at det går udover træningen, siger Anna Skade Nielsen.

Annonce

Venter en finaleplads?

Og hvad så med det der OL. Anna Skade Nielsen går efter at blive blandt de bedste otte i den indledende runde. Det vil give en finale lidt senere på dagen. Hun er nok ikke nødvendigvis blandt favoritterne, men skydning er en sport med absurd små marginaler.

Skydeskiven er et cirkelformet mål. Jo tættere, du skyder på midten, jo flere point får du. Den inderste ring giver 10 point, men i inderste ring, kommer der decimaler bag på. Det vil sige, at hvis du sætter dit skud helt inde i midten, får du 10,9 point, hvilket er det optimale.

Reglerne i individuel 10 meter luftriffel

  • I 10 meter luftriffel handler det om at komme tættest på midten af et cirkelformet mål med hvert enkelt skud. Man skyder stående, og ens mål er stillestående. 
  • Målet har en total diameter på 45,5 millimeter og den tiende og inderste ring er 0,5 millimeter i diameter. 
  • Jo tættere på midten, jo bedre point. Men hvis man sætter skuddet helt i midten og laver en 10'er, begynder man at måle i decimaler. Jo mere centralt, jo højere decimal. 10,9 er det perfekte skud. 
  • Geværet skal lades for hvert skud og må maksimalt veje 5,5 kilo. Patronen er 4,5 millimeter.
  • I den indledende runde skal man sætte 60 skud på en time og et kvarter. Hvis man er blandt de bedste otte, går man i en finale, hvor der skal skydes 24 skud. 

Og så tilbage til det med de små marginaler. Den tiende og inderste ring er bare sølle 0,5 millimeter i diameter. Omregner man det til point, er der en tyvendedel af en millimeter til forskel, om man som skytte laver 10,9 eller 10,8 point.

- I skydning er der ikke ret mange, som ligger i toppen hver gang. Og især på 10 meter kan der blive rykket meget rundt i det afhængig af, om man har en god eller en perfekt dag. Alle i feltet kan vinde en medalje, hvis de har en perfekt dag, siger Anna Skade Nielsen.

Hun skal i aktion allerede natten til lørdag. 10 meter luftriffel har i flere år været den første begivenhed ved OL, og det er den også i Tokyo.

Der er dog desværre ingen tilskuere. Men mon ikke forberedelsen i Skytternes Hus var brugbar alligevel.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Det bliver dyrere at komme af med skraldet: Se hvor meget mere du skal betale efter nytår

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Alarm 112

Ledende rockermedlem i Aarhus dømt for omfattende hashhandel

Aarhus

Dagens corona-tal: Aarhus nærmer sig nyt rundt tal

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Sport

En sønderjysk århusianer indstiller en formidabel karriere i skovene: Maja Alm venter barn til foråret

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Alarm 112

Indbrud i smykkebutik i Bruuns Galleri: Truede centervagt med kniv

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Erhverv

Farvel til jobbet: Så mange århusianere har søgt Arne-pension

Annonce