Annonce
Aarhus

Uden kommunal støtte går det ikke: Århusiansk spillested lukker og slukker

De australske veteraner Cosmic Psychos viste i april 2019, hvordan rock skal spilles ved en koncert for et pænt fyldt Tape. Ud over en oplevelse fik publikum også lidt ringen for ørerne. Med udgangen af januar 2021 er spillestedet fortid. Foto: Henrik Lund
Den eksperimenterende og underrepræsenterede musikscene mister i begyndelsen af det nye år et spillested, der har giver adskillige nye musikere chancen. Uden tilskud fra kommunen opgiver folkene bag spillestedet kampen for overlevelse.
Annonce

AARHUS: Spillestedet Tape, der har hjemme i en baggård i Mejlgade, hvor Musikcaféen tidligere havde til huse, lukker med udgangen af januar 2021.

Det oplyser Tape fredag i en opdatering på spillestedets Facebook-side.

Ifølge opdateringen er manglende kommunal villighed til at finde langsigtet løsning stærkt medvirkende til beslutningen. Tape skriver, at man havde håbet og troet på en økonomisk håndsrækning fra offentlige puljer forvaltet af Aarhus Kommune.

"Der findes for nuværende i Aarhus Kommune ingen - som der ellers gør i andre kommuner - ordninger for driftsstøtte til honorarstøttede spillesteder, hvorfor vi har sat vores lid til, at det ville være muligt at finde en løsning udenom de etablerede modeller, som man har set det for andre aktører i byen," skriver Tape på Facebook.

Det lykkedes ikke. Derimod dukkede der tidligere på året et nyt håb op, da Tape så muligheden for at ansøge om at blive regionalt spillested, i et nytænkende samarbejde sammen med Fonden Voxhall.

"Dette var interessant for os, da vi igen kunne bidrage til en ny måde at drive spillested på, i dette tilfælde regionalt spillested, og selvfølgelig fordi det ville fremtidssikre Tape som sted gennem etableringen af en bæredygtig drift," hedder det i Facebook-opdateringen.

Ansøgningsprocessen gik i gang, men stoppede ifølge Tape; "da Kulturforvaltningen gjorde Fonden Voxhall opmærksom på, at man skulle stoppe samarbejdet i ansøgningen med os, da man ikke kunne anbefale konstellationen i det videre forløb".

Annonce

Smalt publikum

Århus Stiftstidendes læsere er nok ikke de flittigste brugere af det snart kommende spillested, som aldrig har arbejdet for at trække de store navne til og dermed heller ikke de store menneskemængder. Tape har i stedet givet adskillige up coming bands og lige så mange ukendte og skæve musikere og bands chancen.


Shit venner... kæmpe RIP... ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort i Århus uden Tape. Både som musiker, koncertgænger og alt det man kunne få lov til at være på jeres dejlige sted. Det er jo en kniv i Århus hjerte

Frederik Heidemann i en kommentar på Facebook


"Ambitionen har fra dag ét været at tage det eksperimenterende og underrepræsenterede alvorligt og derigennem bevise, at man sagtens kan etablere store og aktive fællesskaber omkring denne type kultur," hedder det i Tapes opdatering.

Annonce

Tapes publikum "sørger"

Og det må man sige er lykkedes, for selvom Tape aldrig har haft fat i de store masser, har spillestedet til gengæld skaffet sig en meget trofast tilhængerskare, hvilket også kommer til udtryk i kommentarsporet til opdateringen med den kedelige nyhed om snarlig lukning. Ord som 'trist', 'deprimerende' og 'tragedie' går igen blandt kommentarerne.

"Shit venner... kæmpe RIP... ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort i Århus uden Tape. Både som musiker, koncertgænger og alt det man kunne få lov til at være på jeres dejlige sted. Det er jo en kniv i Århus hjerte," skriver Frederik Heidemann, mens Ole Nielsen kort meddeler:

"Jeg græder nu."

Selvom mange begræder lukningen, er der også forståelse fra brugerne.

"Fuld forståelse herfra, i har brugt mange timer og kæmpet hårdt for at holde det i live ved siden af arbejde og alt andet, der er i hverdagen. Den energi er jo ikke uudtømmelig. Intet er dog forgæves. Tape har været med til at facilitere et stort sammenhold og en smuk kultur, som rækker videre end selve stedet," skriver Jacob Eddison.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Nogle er mere lige end andre

Annonce