Annonce
Kultur

Udeservering eller ej? Blandede holdninger hos århusianske restauratører

Caféer og restauranter langs åen i Aarhus må genåbne for udeservering fra onsdag 21. april. Det er dog ikke alle, der gør det. Nicholai Krogh, indehaver af Globen Flakket, venter med at åbne til torsdag 6. maj, hvor han kan invitere gæsterne indenfor i restauranten. Foto: Flemming Krogh
En del af de århusianske caféer og restauranter byder gæsterne velkommen med udendørsservering fra onsdag, mens andre har valgt at vente. Det kan ikke svare sig økonomisk, lyder en del af forklaringen.

AARHUS: Folk i lette forårsjakker og solbriller præger gadebilledet i Jægergårdsgade, hvor livet begynder at ligne sig selv. Snart kan caféer og restauranter i den pulserende gade sætte stole og borde udenfor, så der kan serveres drikkelse og lækre retter for gæsterne.

Fra 21. april må restauranterne nemlig lave udeservering, mens de må invitere gæsterne indenfor fra 6. maj.

På en solbeskinnet bænk ved Bar Habla nyder kok og tjener Frederik Dupont solen og et par venners selskab. Han venter på en montør, som skal kigge på barens ventilationsanlæg. Alt skal være klar til onsdag i næste uge.

Annonce

- Jeg glæder mig helt vildt. I seks år har jeg arbejdet i branchen og er uddannet såvel kok som tjener, så nu trænger jeg til at komme i gang igen, siger den smilende århusianer på 23 år.

Det giver god mening at åbne Bar Habla, selvom der ikke kan serveres indendørs.

- Vi har plads til omkring ti mindre borde udenfor, så det kan godt betale sig at holde åbent, siger Frederik Dupont, som er usikker på, hvordan man kommer til at håndtere kravene til coronapas.

- Det kan være svært at holde øje med folk i en bar og med dem, som sidder udenfor, så vi skal være meget påpasselige, siger han.

Frederik Dupont (forrest), 23 år, holder en pause foran Bar Habla, hvor han arbejder som tjener sammen med Levina de Kam, 27 år, som kigger forbi sammen med sin kæreste, Sebastian Askari Schmidt, 32 år. Foto: Flemming Krogh

Hos byens serveringssteder er det også forskelligt, om der bliver åbnet for udeserveringen eller ej.

Bistroen Klassisk 65, der er nabo til Bar Habla og har samme ejer, vil ikke holde åbent fra 21. april. Når man spiser en stor treretters menu, umuliggør et meget begrænset udeareal muligheden for at holde åbent. Derfor venter bistroen med at åbne, til det er tilladt at have gæster indendørs.

'Vi må bare kaste os ud i det'

Et af de steder, som åbner allerede fra morgenstunden onsdag, er café Jorden på Pustervig Torv. Her glæder indehaver Carsten Kappelborg sig til at byde gæsterne velkommen igen.

- Vi har taget alle de forholdsregler, vi overhovedet kan, siger han.

Udendørs har man plads til 75 gæster, og selv om der er bekymringer over vind og vejr, har han slet ikke overvejet ikke at åbne for caféen.

- Vi må bare kaste os ud i det. Andet nytter ikke, siger han.


Det er en individuel vurdering fra sted til sted, om man synes, at man har udeservering nok. Vi er stadigvæk i tvivl om, hvilke restriktioner der kommer til at gælde, og så må vi nok erkende, at i det her aprilvejr er det svært at vurdere, om det bliver en god dag ude eller ej.

Jakob Beck Wätjen, formand for Horesta i Region Midtjylland


Når gæsterne ankommer, skal de vise coronapas, men det bekymrer ikke Carsten Kappelborg.

- Vi har et formål, og det er at slippe af med den forbandede virus. Så må vi gøre det, der kræves, siger han og fortæller, at der er indsat ekstra personale til at tjekke gæsterne ved ankomst. Han vurderer desuden ikke, at det bliver et problem at få gæsterne til at vise bevis for negativ test eller vaccine.

Modsat skal århusianerne ikke regne med at kunne nyde en kold fadøl eller en portion nachos fra en af de mange boder på Aarhus Street Food.

Her åbner man nemlig ikke for udeservering 21. april, selv om der er mange pladser udendørs. Det kan ganske enkelt ikke betale sig.

- Vejret er en stor joker. Vi ved ikke, om - når vi får lov at åbne - det er med restriktioner om kvadratmeter per gæst, og så coronapasset oven i. For os er det ikke en rentabel forretning at åbne, siger Britt Vorre, administrerende direktør og medstifter, til DR.

Annonce

Uvished om restriktioner

Hos brancheorganisationen Horesta vurderer formanden i Region Midtjylland Jakob Beck Wätjen, at omkring halvdelen af de østjyske restauranter åbner onsdag i næste uge.

- Det er en individuel vurdering fra sted til sted, om man synes, at man har udeservering nok. Vi er stadigvæk i tvivl om, hvilke restriktioner der kommer til at gælde, og så må vi nok erkende, at i det her aprilvejr er det svært at vurdere, om det bliver en god dag ude eller ej, siger han og forklarer, at det blandt andet gør det svært at planlægge, hvor meget personale, man skal bruge.

Genåbning af restauranter

Onsdag 21. april åbnes der for udendørsservering på restauranter og caféer. Desuden åbnes der for museer, kunsthaller samt biblioteker.

Alt er betinget af et coronapas, og der vil muligvis være krav om begrænsede åbningstider og antal kvadratmeter til rådighed per gæst.

To uger senere - 6. maj - åbnes der for indendørsservering på restauranter, caféer og lignende. Der åbnes desuden for spillesteder, teatre, biografer og lignende kulturliv.

Her vil der dog gælde krav og anbefalinger om brug af mundbind, ligesom adgangen er betinget af et coronapas. Også her kan der komme krav om begrænsede åbningstider og kvadratmeter.

Kilde: Statsministeriet

- Det er også en usikkerhed, at man ikke ved, hvor tæt man må stille sine borde, og hvor mange gæster man kan have på sin terrasse, siger han.

Særligt restauranter, som ikke har en udendørs terrasse, eller som er vant til større grupper af gæster, venter med at genåbne til den 6. maj, forklarer han.

Hos Horesta er man også uforstående over, at gæsterne på restauranterne skal fremvise coronapas, når det ikke er tilfældet i for eksempel butikker og supermarkeder. Hvordan det kommer til at fungere i praksis er Jakob Beck Wätjen spændt på.

- Hvis du er til koncert, er der typisk nogle check-in-steder, hvor du får scannet din billet, men der er jo ikke indgange til restauranternes terrasser. Så tjenerne skal have styr på, hvem de har set coronapas fra, og hvem de ikke har set coronapas fra. Koster det ekstra personaleressourcer? Det er da en noget ærgerlig udgift, siger han.

Annonce

Udeservering udgør en lille andel

Hos Globen Flakket ved åen i Aarhus venter man også med at åbne til 6. maj. Indehaver Nicholai Krogh er i færd med at slibe nye bordplader til bordene i resturanten:

- Vi har god plads udenfor, men da vi har en af de store restauranter, hvor der kan være op til 350 gæster på tre etager, udgør udeservering en mindre del af vores omsætning. Derfor venter vi med at åbne.

Efter hvad han hører, når han 'lytter til vandrørerne', vil de fleste caféer og restauranter langs åen dog åbne fra onsdag 21. april.

En af dem er restauranten Lava.

- Vi har god plads udenfor til omkring 100 gæster. Aarhus Kommune har givet os lov til at benytte et ekstra areal tæt ved kanten til åen, så det er perfekt. Det skal vi heldigvis ikke betale ekstra for, siger Per Spring Poulsen, som er gift med indehaver Marianne Spring Poulsen.

Per Spring Poulsen ser frem til at kunne åbne Lava på onsdag i næste uge. Restauranten har plads til omkring 100 gæster udendørs. Foto: Flemming Krogh

Ekstra vagter kommer til at være en del af dagligdagen for restauranten.

- Vi skal holde godt øje med gæsterne på grund af reglerne om coronapas. Hvis en gæst sætter sig hos os, uden at have vist et gyldigt coronapas, er det et problem. Det skal vi undgå, siger Per Spring Poulsen, som er i gang med at diskutere menukortet med kokken.

- Når vi åbner, vil det være med en begrænset menu. Vi forventer især unge gæster i begyndelsen, så derfor vil det især være burgere og sandwiches, vi kommer til at servere. Vejret kan være en udfordring, så det vil være dumt at købe dyre råvarer ind til en stor menu, som skal nydes over lang tid, siger han og fortsætter:

- Vi mistede et helt kølerum med dyre råvarer sidste gang, så det vil vi gerne undgå.

Onsdag har et politisk flertal uden om regeringen meldt ud, at de mener, at kravet om coronapas ved udeservering skal droppes. Ved avisens deadline forelå der endnu ikke et svar fra regeringen på dette.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF ændrer i historiebøgerne: - Det er respektløst over for tidligere spillere

Aarhus For abonnenter

Vi skal gøre op med tøjspild: Klædeskabet er fuldt af klimasyndere

Annonce