Annonce
Debat

Udfald mod Socialdemokratiet: I er uklare i jeres politiske visioner

"Det er tydeligt, at der er politiske problemer i den socialdemokratiske byrådsgruppe. Selvom dette kan være alarmerende nok i kraft af, at det er det borgmesterbærende parti, er det ikke sagens hovedproblematik. I Venstre er vi først og fremmest bekymrede for, om den socialdemokratiske magtfuldkommenhed, som vi i øjeblikket ser fra regeringens side, nu også er ved at sprede sig til Aarhus Byråd", skriver Christian Budde (billedet) sammen med Gert Bjerregaard og Hans Skou. Arkivfoto: Axel Schütt

DEBAT: Seks byrådsmedlemmer har i denne valgperiode skiftet parti. Tre af disse medlemmer har forladt den socialdemokratiske byrådsgruppe – og de er ikke gået stille med dørene. Alt tyder på, at der er interne uenigheder om linjen i Socialdemokratiet. Det kan være starten på en demokratisk udfordring, som Venstre tager meget alvorligt.

For nylig meddelte Ango Winther, at han skifter fra Socialdemokratiet til Det Konservative Folkeparti i Aarhus Kommune. Med lige knap 27 år som socialdemokratisk byrådsmedlem kom meldingen som en overraskelse for mange. I Venstre ser vi det naturligvis som en glædelig en af slagsen, og vi ser frem til et fortsat godt samarbejde med Ango og de konservative.

Samtidig er det bekymrende, at 20 procent af byrådet i Aarhus har skiftet parti i denne valgperiode. Det svarer til seks byrådsmedlemmer, hvor Socialdemokratiet står for de tre. Derudover valgte også den tidligere 1. viceborgmester at smække med døren til den socialdemokratiske byrådsgruppe.

Annonce

Socialdemokratiets formand, Morten Pless, afviser problemerne og siger, at der er god stemning i byrådsgruppen. Ango Winther siger, at den socialdemokratiske gruppe hælder for meget mod de venstreorienterede og mangler respekt for den almene århusianer. I Venstre konstaterer vi, at der er noget, der ikke hænger sammen.

Det er tydeligt, at der er politiske problemer i den socialdemokratiske byrådsgruppe. Selvom dette kan være alarmerende nok i kraft af, at det er det borgmesterbærende parti, er det ikke sagens hovedproblematik. I Venstre er vi først og fremmest bekymrede for, om den socialdemokratiske magtfuldkommenhed, som vi i øjeblikket ser fra regeringens side, nu også er ved at sprede sig til Aarhus Byråd. Der er desværre flere eksempler fra den seneste tid, der tyder på, at det er tilfældet.

Stærkest af disse er Ango Winthers exit. Et exit, han begrunder med, at han ikke kan genkende de værdier, som Socialdemokratiet i Aarhus Byråd i dag står for. I samme åndedrag kritiserer Ango Socialdemokratiet på to væsentlige områder: 1) Socialdemokratiet er blevet for venstreorienteret. 2) Partiet slingrer for meget på vigtige politiske områder.

For at eksemplificere Socialdemokratiets forkærlighed for venstrefløjen fremhæver Ango den højaktuelle sag om vindmøller på Aarhus Havn. Et smalt rødt flertal har afvist de konservatives bøn om en ny offentlig høring. Tilmed har et socialdemokratisk medlem af teknisk udvalg luftet ideen om at opføre flere end de oprindelige to vindmøller på havnen. Dette vel at mærke på trods af, at adskillige borgere har ytret deres frygt for voldsomme støjgener. Det er en sag, der ligger Venstre meget på sinde og tydeliggør, at Socialdemokratiet har glemt, at byrådet skal arbejde i århusianernes tjeneste.

Oveni dette fremlægger Ango en række byggesager, hvor Socialdemokratiet er røget på alvorlig slingrekurs. Fællestrækket for alle sager er et socialdemokratisk "go", der senere hen er blevet til et "no". Ango fremhæver et pludselig aflyst byggeri af en Rema 1000 på Herredsvej som den dråbe, der fik bægeret til at flyde over.

Et andet oplagt eksempel er budgettet for Aarhus Kommune. Ved sidste valg udtalte borgmesteren, at kommuneskatten lå på det niveau, som den skulle - der ville hverken komme skattelettelser eller skattestigning. Desværre kunne borgmesteren ikke holde sit ord. Så fra årsskiftet stiger skatten i Aarhus Kommune, så også her går borgmesteren i de samme fodspor som statsministeren.


I sidste ende gavner det ikke Socialdemokratiet at stå alene i nogle politiske sammenhænge. Hvis man forlanger at stå alene, bærer man også ansvaret alene. Det gavner heller ikke Venstre og de resterende partier, som ikke får mulighed for at tage medansvar for Aarhus. Lad os derfor få det brede samarbejde og den gode dialog i højsædet. Dét er demokratisk.


Disse talrige eksempler taler deres tydelige sprog: Socialdemokratiet er uklare i deres politiske visioner.

Hvilken politik får man, hvis man stemmer på Socialdemokratiet? I skrivende stund er det særdeles uklart – og det er et stort demokratisk problem. Når århusianerne går til stemmeurnerne, er det med en forventning om, at deres parti vil kæmpe for den politik, de har advokeret for. Hvis byens borgere ikke længere kan vide sig sikre på dette, står kun usikkerheden tilbage. Borgerne ved ikke, om de får den politik, de har stemt på. De bliver usikre på, om deres parti holder den politiske linje, de har lovet. Som folkevalgt politiker har man et ansvar overfor borgerne – og det går simpelthen ikke med en politisk slingrekurs, som den vi ser ved Socialdemokratiet.

I Venstre vil vi gøre alt, hvad der står i vores magt for, at århusianerne ikke er i tvivl om, hvilken politik de får, hvis de stemmer Venstre. Derfor går vi gerne forrest og viser, hvordan vi har i sinde at fastholde en klar politisk kurs. Vi ønsker først og fremmest at stå vagt om det demokratiske grundprincip troværdighed. Derudover vægter vi dialog og inddragelse meget højt. Ikke bare internt i Venstre, men også med et stort fokus på borgerinddragelse. Venstres politikudvikling mod næste års kommunalvalg er i fuld gang. Derfor inviterer vi alle århusianere med noget på hjerte med ind i det politiske maskinrum.

Vi ønsker det brede politiske samarbejde. Både når det handler om vindmøller og byggesager, og når det handler om corona og folkesundheden. Coronapandemien har desværre fået Socialdemokratiet til at køre sololøb i en grad, der ikke er gavnligt for Aarhus. I Venstre ser vi meget gerne en langt større inddragelse af byrådets partier. Dette har de politiske ledere af Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Venstre for nyligt forpligtet borgmesteren på – og det kommer vi til at holde ham op på.

I sidste ende gavner det ikke Socialdemokratiet at stå alene i nogle politiske sammenhænge. Hvis man forlanger at stå alene, bærer man også ansvaret alene. Det gavner heller ikke Venstre og de resterende partier, som ikke får mulighed for at tage medansvar for Aarhus. Lad os derfor få det brede samarbejde og den gode dialog i højsædet. Dét er demokratisk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Krig om titler på rådhuset: Hvem har patent på at være byrådssekretær?

Sport

Overvandt chokstart: Bears har guld i sigte efter ny sejr over Horsens

Aarhus For abonnenter

Slut med smalle cykelstier på Frederiks Allé: Kommunen vil forbedre sikkerheden for cyklister

Annonce